Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2022

Slušalke Sony WH-1000XM5 - Očitno se da še bolje

Aktivno odpravljanje šuma v slušalkah je danes na voljo tudi v modelih, ki ne sodijo ravno v (cenovni) vrhunec ponudbe. Toda razlike med implementacijami so ogromne, vodilni na tem področju pa je že ves čas – Sony.

Šume, ki nas pri poslušanju glasbe (ali video konferencah, ki so danes še vedno zelo priljubljene) motijo, je moč osamiti in jih ne pripustiti k ušesu pasivno ali aktivno. Za pasivno poskrbi dobra izolacija slušalk, za aktivno (ANC – active noise cancelation) pa mikrofoni, ki »prisluškujejo« okolici in nato z ustreznimi algoritmi prepustijo le tisto, za kar ocenijo, da ni »šum«. Peti različici Sonyjevih slušalk serije WH-1000X je četrto uspelo nadgraditi na obeh področjih.

Štiristo evrov za slušalke ni malo, navsezadnje je država mladini z zadnjimi boni zanje dala le 150 evrov (hec!). Toda v trenutku, ko si slušalke Sony WH-1000XM5 poveznemo na glavo, nam bo jasno, zakaj so tega vredne. Še preden jih brezžično (bluetooth, seveda) povežemo z računalnikom ali s telefonom, bodo namreč odrezale del okoliških šumov in nas prijetno osamile. Pena na slušalkah je namreč lepo mehka in zelo dobro tesni, na ta način pa dobro izolira zvoke, kot je, denimo, klepet ali žvenketanje posode. To je ena od prednosti letošnjega modela pet pred lansko štirico.

Takoj ko v priloženi aplikaciji vklopimo še aktivno odpravo zunanjih zvokov (ANC) in »navijemo« vsaj malce glasbe, pa bo izolacija skorajda popolna. Kot se je izrazil eden izmed naših testnih subjektov, 16-letni sin: »Izolacija je še predobra, saj nisem slišal sestre, ki je razbijala po vratih, ko me je hotela priklicati h kosilu.« (Res je sicer, da bi ga lahko poklicala po telefonu, ki je bil povezan s slušalkami, toda pustimo zdaj to.)

Pohvaliti moramo tudi vgrajen mikrofon, ki je letos ravno tako izboljšan in to na istem področju – odpravi okoliških šumov. Video konference s temi slušalkami bodo vedno odlično slišane, saj mikrofon ne bo zajemal šumov, kot je, denimo, veter (»delo od doma«).

Sicer pa je Sony eden najboljših tudi s svojo mobilno aplikacijo, ki jo prilagajo (preizkušali smo različico za telefone Android). Ta se samodejno ponudi v namestitev, takoj ko se slušalkami povežemo prek bluetootha. V aplikaciji lahko vklapljamo in izklapljamo odpravo šumov (te izklopimo tudi s položeno dlanjo na slušalko), se ukvarjamo z izravnalnikom (equalizer) ali upravljamo uporabnike, ki so povezani (uparjeni) s slušalkami).

Uporabno je tudi, da sta lahko s slušalkami hkrati povezana dva uporabnika (oz. njuna telefona/računalnika), ki si lahko po potrebi hitro izmenjujeta glasbo in slušalke. Brez potrebe po vsakokratni ponovni uparitvi oziroma povezavi.

Mimogrede, slušalke lahko seveda uporabljamo tudi ožičeno, brez bluetootha. Čeprav za to ni smiselnega razloga (razen če računalnik nima vmesnika bluetooth), saj je vgrajena baterija zelo močna.

Zaključimo lahko, da slušalke Sony WH-1000XM5 še vedno niso avdiofilski primerek, za najzahtevnejše poslušalce glasbe je na tržišču dovolj boljših (in dražjih) slušalk. Gre pa za ene najboljših slušalk za povprečne uporabnike (t. i. »consumer slušalke«), ki se lahko pohvalijo z najboljšim odpravljanjem okoliških šumov. Ker ima letošnji model tudi močno izboljšan mikrofon, lahko zaključimo, da so vsekakor vredne greha, pardon, nakupa. Če smo malce manj zahtevni, pa si lahko še vedno omislimo (cenejši) model XM4 in celo (še cenejši in še starejši) model XM3.

Sony WH-1000XM5

brezžične slušalke z odlično odpravo šumov

Cena: Okoli 400 evrov.

Za: Odlična odprava šumov, zelo mehke in prijetne slušalke. Odličen mikrofon in aplikacija za upravljanje.

Proti: Relativno visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji