Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: pametni telefon

Slabši brat

Google razvoj telefonov Nexus zaupa različnim izdelovalcem in zadnjega je naredilo podjetje LG. Ti telefoni so vedno izdelani na temelju enega od telefonov posameznega izdelovalca, a ga Google preuredi po svoje. Nexus 4 je začel življenje kot LGjev Optimus G.

Prednost Nexusov je neobremenjena različica operacijskega sistema Android, ki posodobitve prejema neposredno od Googla. Vsi drugi telefoni posodobitve dobijo šele takrat, ko izdelovalci nove različice sistema prilagodijo svojim preoblekam. Te so prav v vseh primerih bolj v napoto in z le redkimi prebliski izboljšajo uporabniško izkušnjo. Na androidnih začetkih so te preobleke pomagale veliko bolj, saj takrat sistem še ni bil dorasel vsemu, kar se je od njega zahtevalo, z različico 4.0 pa je Googlova koda tako dozorela, da so naknadni priboljški vedno bolj odveč. Predvsem so nadležne že omenjene zapoznele posodobitve, ki s stališča uporabnika zamujajo povsem brez potrebe.

Nexus 4 smo na našem preizkusu označili za takrat najboljši androidni telefon, zato je bilo upanje, da se je LG od Googla kaj naučil. Zunanja podobnost obeh telefonov se kaže predvsem v »holografskem« vzorcu na zadnji stranici, ki je na Nexusu neprimerno bolj všečen, od tu naprej pa se poti telefonov začneta precej oddaljevati. Optimus deluje v roki veliko slabše, saj so pri izdelavi uporabljeni bolj plastični materiali kot pri Nexusu. Pravzaprav vliva celoten telefon med delom  nekoliko krhek občutek, ki je očitno domena korejskih izdelovalcev. Sicer je to v skladu z drugimi LGjevimi telefoni, a bi se za paradnega konja spodobila uporaba boljših materialov. Pri tej primerjavi je še toliko bolj očitna pametna poteza Googla in Appla, ki na prednjo stran svoj naprav ne dajeta svojih logotipov, drugi izdelovalci pa na zgornjo ali spodnjo stran zaslona lepijo svoje znake in pri tem ni LG nobena izjema. Telefon tako izgubi nekaj čara, da gre za napravo, ki jo definira odprta aplikacija.

Po pričakovanjih gre strojno za skorajda enaka telefona, tako da nas zopet pozdravi zaslon IPS ločljivosti 768 × 1280 pik. Ločljivost da vedeti, da je ta telefon prišel na trg pred trenutnimi prvaki drugih izdelovalcev, saj slik ne riše v polni HD ločljivosti. Vse skupaj poganja 1,5-gigaherčni  štirijedrni procesor, ki ima na voljo dva gigabajta pomnilnika. Telefona se razlikujeta še po velikosti shrambe, saj je pri Optimusu na voljo 32 gigabajtov, Nexus pa je mogoče dobiti v 8- ali 16-gigabajtnem okusu. Shrambe ni mogoče širiti s kartico SD in na telefonu poleg vhoda za kartico SIM in vhoda mikro USB ni nič drugega. Na zadnji strani je za fotografiranje zadolžena osem megatočkovna kamera, ki dela dobre slike, a ni na ravni novejših telefonov. Dobrodošla pa je možnost snemanja videa v polni ločljivosti pri 30 slikah na sekundo. Prednja kamera premore 1,3 megatočke in svoje delo opravlja zadovoljivo.

Poleg zunanjosti so glavne razlike med tema sorodnima telefonoma seveda na programski strani enačbe. Začne se že pri različici operacijskega sistema Android, kjer se pozna zamuda, s katero izdelovalci dostavljajo posodobitve. V Optimusu tako teče Android 4.1.2, v Nexusu pa je že dolgo časa zadnja različica Googlovega operacijskega sistema. Preobleka, ki jo LG lepi čez Android, sicer daje občutek minimalnosti, a je to bolj posledica asketskega oblikovanja kot pa dejanske lahkosti tega skupka kode. Ne gre za všečno podobo, a je kljub temu korak nad Samsungovim občutkom za oblikovanje. Tako kot pri LGjevih telefonih nižjega razreda je tudi tu prehajanje med domačimi zasloni hitro in te hitrosti ne pokvarijo privzeto prižgani gradniki.

Kljub temu velja, da je mogoče zdaj kupiti strojno enak telefon, ki je narejen iz boljših materialov in ga poganja najnovejša različica Androida. V tej luči je izdelava Nexusa LGju morda bolj škodila kot pomagala. Prejšnjo različico Googlovega telefona je naredil Samsung in kot osnovo vzel svoj Galaxy S2, ki je postal svetovna uspešnica. Samsung se je takrat od Googla tudi marsikaj naučil, Optimus pa daje občutek, da je LG za Google naredil telefon, nato pa svojega kljub temu delal po preverjeni metodi. Ta zagotavlja povprečne telefone, ki ne hlepijo po pretiranem uspehu na trgu.

LG Optimus G je potemtakem zamujena priložnost izdelovalca telefonov, ki sam že dolgo ni imel uspešnega izdelka. Podjetja, ki pod Googlovim usmerjanjem naredijo boljši telefon kot pod lastno paro, bi morala narediti revizijo svojega procesa izdelovanja. Google je programersko podjetje, njegovi partnerji pa imajo proizvodne tovarne. Le še uporabljati bi se jih morali naučiti tako dobro, kot Google uporablja svoje strežnike.

LG Optimus G

Pametni telefon.

Prodaja: Mobitel, od 1 EUR naprej. Tušmobil, od 1 EUR naprej.

Redna cena: 470 EUR.

✓    Dokaj nemoteča preobleka.

✗    Izdelava, zamudne posodobitve Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji