Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2016

Skoraj Google

Telefonov znamke Motorola v Sloveniji skorajda ne pomnimo več, izginili so nekako takrat, ko je izumrli mini modeli Startac, pametnih (beri Androidnih) modelov pa k nam nikoli ni bilo. Do sedaj, ko se je novi lastnik, Lenovo, odločil, da smo jih menda vredni.

o smo bili letos na berlinskem sejmu zabavne elektronike IFA, smo se ustavili tudi na razstavnem prostoru Lenova. Torej tistega podjetja, ki je od Googla kupilo Motorolo. Na sejmu so predstavljali telefone z oznako Lenovo in najnovejše izdelke, ki so plod Motoroline skupine. Razlika med skupinama izdelkov je osupljiva. Strojno so si sicer naprave obeh oddelkov vedno bliže, toda oblikovanje telefonov Moto je na tako višji ravni, da bi se lahko oblikovalci Lenovovih naprav res lahko kdaj posvetovali pri kolegih iz Motorole. Telefoni Lenovo so bolj ali manj črni kvadri, na katere bi lahko nalepili katerikoli logotip naključnega manj znanega izdelovalca. Motorole imajo nekaj več osebnosti in delujejo veliko bolj koherentno. In so, subjektivno rečeno, lepše.

Strojna moč in oblikovanje sta torej očitno na strani telefonov Moto, področje, kjer je »pravi« Lenovo še bolj v zaostanku, pa je programska oprema. Motoroli se namreč še vedno pozna, da je bila v lasti Googla, in ta vpliv je najbolj viden v tem, da je njihova androidna preobleka nadvse minimalna. Pravzaprav gre le za nekaj prilagoditev in kakšno dodatno aplikacijo, a Motoroline telefone žene goli Android. To je seveda anomalija, saj je Motorola (tudi zdaj, ko je v lasti Lenova) eden od uveljavljenih izdelovalcev pametnih telefonov in edini, ki pusti Android (bolj ali manj) pri miru. Lenovo namreč svoje telefone »Lenovo Lenovo« oblači v svojo preobleko, ki je tako kot preobleke vseh drugih večjih izdelovalcev bolj v škodo kot v korist. Vse te preobleke so grše kot Android, predvsem pa skušajo vsaka po svoje predrugačiti vmesnik, ki ga morajo z vsako novo različico Androida prilagajati. To je zamudno in telefoni zato kasneje dobijo novejše različice Androida. Lenovo je tako v tem primeru zanimiv zgled podjetja, ki počne oboje. Eno divizijo telefonov opremlja s svojo preobleko, v druge pa daje čisti Android. Ko smo imeli na testu telefona Moto Z in Moto Z Play, je bil žal to še vedno le Android 6.0, tako da bo na 7.0 treba še počakati, a je napovedan. V tem pogledu Motorole vendarle niso kot Nexusi (pardon, Pixli), ki nove različice Androida dobijo takoj. Kljub temu je vmesnik Androida na telefonih Moto še vedno prijaznejši od tistega v Lenovovih napravah, in prednost golega Androida ostaja.

Moto Z

Najdražji in najzmogljivejši letošnji telefon z oznako Moto je Moto Z. Gre za telefon istega cenovnega razreda kot najboljše naprave drugih izdelovalcev. Na tem delu trga se tudi odlično znajde, saj gre za vrhunski telefon. Kot rečeno, izdelavi ni kaj dosti očitati. Še največ, kar bi lahko rekli, je to, da je Moto Z izjemno tanek. Kar 2,5 milimetra tanjši je od Samsungovega Galaxy Edge S7, pa tudi iPhone7 mu ne pride blizu. Vendar s 5,5 milimetri v roki deluje zelo krhko. Resda je izdelan iz dobrih materialov, a nas bo ob prehodu s kateregakoli drugega telefona spremljal občutek, da je »to resnično tanek telefon!«

Strojno Moto Z odkljuka vse postavke, saj ima zaslon AMOLED, ki sicer nima tako živih barv kot Samsungovi telefoni, a je kljub temu eden najboljših do zdaj. Pomnilnika je štiri gigabajte in prostora 32 (ali 64) GB. Procesor, ki vse skupaj poganja, je Snapdragon 820 (2 × 2,15 GHz in 2 × 1,6 GHz) in uporabniška izkušnja je pričakovano gladka.

Tudi fotoaparat je bolj pri vrhu trenutne ponudbe, kar je pri Motoroli dosežek, saj so do zdaj na tem področju vedno razočarali.

Strojno še najbolj zmoti položaj bralnika prstnih odtisov, ki je na prednji strani in je videti kot gumb domov, v resnici pa le bere prstne odtise. Na začetku je nekaj zmede, ko pa se navadimo, je tudi to mogoče preživeti.

In še zanimivost - Moto Z nima vtičnice za slušalke, ampak je pri­ložen ustrezen adapter, za vmesnik USB-C. Podobno kot pri iPhone 7.

Lenovo Moto Z

Prodaja: Operaterji.

Cena: 750 EUR.

Za: Skoraj goli Android, tankost ...

Proti: ... zaradi katere je baterija manjša. Cene razširitvenih modulov! Nima vtičnice za slušalke.

Moto Z Play

Skoraj vse, kar smo zapisali za vrhunski model Moto Z, lahko zapišemo tudi za 30% cenejši model Moto Z Play. Skoraj.

Z Play se pohvali z enako dobro programsko opremo brez odvečne navlake (pomislite, ima eno samo aplikacijo za e-pošto in eno samo aplikacijo za dostop do interneta …), zaslon je enako velik, pri vsakdanjem delu pa je telefon tudi enako hiter. No, podrobni testi razkrijejo, da je hitrost vendarle nižja, saj ima vgrajen »le« Snapdragon 825, ki ima sicer res kar osem jeder, vendar so to varčna (in počasnejša) jedra A53. Res pa je, da delujejo pri kar 2 GHz, zato jih (pre)obremenijo le zelo zahtevni programi, beri igre. Pomnilnika je razkošnih 3 GB, »diska« je 32 GB. Zaslon AMOLED je enako velik kot pri modelu Moto Z (5,5 palca), vendar ima ločljivost »le« 1920 × 1080 pik. Verjemite, da v praksi razlike ne boste opazili.

Opazili pa boste, da je telefon precej debelejši. 7 mm ni veliko, vendar se »debelina« opazi. Predvsem pa se opazi, da ima telefon zaradi večje prostornine na voljo veliko večjo baterijo. 3510 mAh se v današnjih časih sliši zelo veliko in v praksi tudi je. Na testu smo zlahka dosegali dva dni dela, preden smo se morali obrniti po pomoč k napajalniku.

Cena 500 evrov, ki jo pri Lenovo zahtevajo za ta model, se še vedno sliši zelo veliko, vendar Moto Z Play vsekakor ponuja boljše razmerje cena kakovost kot model Moto Z. Slednji je pač največ, kar lahko dobite, zato mu pritiče tudi taka cena.

Lenovo Moto Z Play

Prodaja: Operaterji.

Cena: 500 EUR.

Za: Skoraj goli Android, zmogljiva baterija!

Proti: Cene razširitvenih modulov!

Modularnost

Vrnimo se k bralniku prstnih odtisov, ki smo ga omenili pri modelu Z, in ga premore tudi Z Play. Izkaže se, da je ta na sprednji strani zato, ker so telefoni serije Moto Z modularni. Tako kot LG s svojim modelom G5 so tudi pri Motoroli skušali svoj telefon razlikovati od konkurence tako, da je mogoče določene dele zamenjati. Pri G5 je treba odstraniti spodnji del telefona, Motorola pa je modularnost izvedla dosti bolj preprosto. Na zadnji strani so namreč stične točke, ki zagotavljajo prenos podatkov med telefonom in modulom, ki je tako zamenjana zadnja stranica. Modul in telefon držijo skupaj magneti, stabilnost pa zagotavlja kamera, ki brez modula nekoliko štrli iz telefona. Tako ima vsak modul okroglo luknjo, ki objame kamero.

Lenovo Moto Hasselblad Mod – True zoom – 300 EUR

Preizkusili smo modul s Hasselbladovim fotoaparatom in modul z mini projektorjem. Slednji se obnese solidno, a ni pričakovati, da se bo na njem gledalo prav veliko filmov. Vsi ti mali projektorji pač ne zmorejo zagotoviti resne projekcije, za to, da hitro pokažejo kakšno predstavitev ali sliko, pa bi znali biti dobri.

Večje razočaranje je kamera Hasselblad, s katero pridobimo 10x optični zoom in močnejšo bliskavico. Pri Motoroli se hvalijo še z Hasselbladovim oblikovanjem in izdelavo, a modul ni resnično nič posebnega. Predvsem pa je nadležen gumb za ostrenje, ki je nenatančen in počasen, saj najdemo dosti hitrejšega na naključnem digitalnem žepnem fotoaparatu.

Za serijo Moto Z sta sicer na voljo še modul z zvočnikom JBL in modul z baterijo. Slednji bi znal biti še najbolj uporaben, saj telefonu doda še en dan avtonomije, a so se pri nas distributerji odločili, da ga ne bodo prodajali. Kdo bi vedel zakaj. Verjetno niso opazili, da ima vrhunski zaradi tankosti Moto Z le 2600 mAh baterijo. Na našem testu je telefon zdržal, ob koncu dneva pa smo vedno gledali zadnje odstotke baterije.

Za konec naj omenimo za nekatere še najbolj zanimive dodatke – barvne pokrovčke. Telefonu (tako Moto Z kot Moto Z Play) lahko na zadnjo stran »prilepimo« pokrovček, ki je priložen, ali pa se odločimo za nekoliko tanjši telefon brez njega. Ali pa se odločimo za nakup pokrovčka druge barve, če nam priloženi ni všeč.

Naj zaključimo. Rečemo lahko, da je Moto Z zelo dober telefon, ki se mirno meri z najboljšimi na trgu in je tako kot LGjev G5 dobra izbira, tudi če nas modularnost ne zanima. Moto Z Play sicer ni tako »seksi«, je tudi nekoliko počasnejši, vendar mu zato baterija zdrži kar dvakrat dlje, kar bodo znali ceniti vsaj zahtevni uporabniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji