Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013 | Teme: tablica

Skoraj Nexus

To poletje je Asus v sodelovanju z Googlom že predstavil naslednika uspešne sedempalčne tablice Nexus 7. Tik pred tem pa je na trg poslal lastno napravo z enako velikim zaslonom in možnostjo povezave v mobilno omrežje.

Daleč najslabša stvar te tablice je ime – Fonepad, ki na prvo žogo sporoča, da je mogoče to napravo uporabljati tudi kot telefon. Slednje seveda ni početje racionalnih ljudi, saj držanje sedempalčne tablice k ušesu ni vedenje, ki bi ga morala sodobna družba odobravati. Ko odmislimo ime in uporabo kot telefon, gredo stvari na bolje, saj Asus resnično zna delati tablice. Zunanje oblikovanje je preprosto, a nikakor grdo, in materiali, uporabljeni za izdelavo, so glede na ceno odlični. Zadnja stranica je iz plastike, a je daleč od Samsungove mehkobe in daje občutek konkretnosti. Zgornja dva centimetra hrbta se odstranita in spodaj se skrivata reži za kartici mikro SIM in mikro SD. S slednjo lahko razširimo 8- ali 16-gigabajtno shrambo, po kateri bite premika Intelov Atom s frekvenco 1,2 GHz. Ta ima na voljo gigabajt pomnilnika in po pregledu specifikacij je bil strah o počasnem delovanju upravičen. Toda Fonepad se izkaže kot gladko delujoča tablica, ki poredko trči ob zid svojih zmožnosti.

Različica Androida, ki teče na tablici, je 4.1.2 in prekriva ga lahka Asusova preobleka, je pa tudi glavni krivec za bolj tekoče delovanje. V Asusu razumejo, da je pretirano obremenjevanje Googlovega operacijskega sistema slaba poteza, ki kazi uporabniško izkušnjo. Tako operacijski sistem svojih tablic oblačijo v minimalno preobleko, ki le tu in tam doda kakšno funkcionalnost in ne predrugači celotnega sistema. Prav tako ne pretiravajo z gradniki, ki bi gigabajt pomnilnika hitro preobremenili.

Še najslabše jo odnese zaslon, ki je to poletje v novem Nexusu 7 dobil nov mejnik. Nova Googlova tablica ima namreč zaslon ločljivosti 1920 x 1200, medtem ko se Fonepadova ustavi pri 1280 x 800. Gre pa Fonepad pohvaliti, saj ima matriko IPS, ki je pri tako poceni napravah bolj redkost kot pravilo. Pravzaprav je v luči novega Nexusa težko priporočiti katerokoli drugo manjšo androidno tablico, a je Asusu s Fonepadom uspelo dostaviti zanimivo poceni napravo, ki bi znala zadovoljiti manj zahtevne kupce.

Asus Fonepad

Tablica.

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena: 250 EUR.

✓    Izdelava, delovanje.

✗    Le gigabajt pomnilnika, možnost uporabe kot telefon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji