Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2013 | Teme: android, tablica

Skoraj Air

Do zdaj smo bili priča dvema vrstama tablic – tistim, ki so jih poganjali varčni procesorji ARM, in novemu valu naprav, ki so si za svoj motor izbrale Intelovo požrešnejšo skupino x86 silicija i3, i5 , i7. Zdaj je Intel dostavil varčne procesorje x86, ki na papirju delujejo kot odgovor na ARM.

Envy x2 poganja 1,8-gigaherčni procesor Atom iz družine Clover Trail. Ta je eden od Intelovih odgovorov na procesorje ARM, ki so svoj vzpon doživeli s pohodom pametnih telefonov in tablic. Močnejše čipovje Intela, se pravi družina i3, i5, i7, prinese s seboj večjo zmogljivost, a to terja svojo porabo energije. Tako smo pri napravah s temi jedri priča hitrejšemu praznjenju baterije in ventilatorjem. Ti hladijo notranjost naprav, saj znajo procesorji doseči temperature, ki slabo vplivajo na naša naročja ali roke. Intelov sveti gral je tako že leta in leta procesor, ki bo dovolj zmogljiv in bo obenem zagotavljal spodobno količino ur delovanja. Začelo se je s serijo Atom, ki je večinoma poganjala miniprenosnike. Kupci slednjih vedo, da resnih zmogljivosti tem računalnikom ni bilo mogoče pripisati in, ko smo na zadnji strani Envya x2 videli napis Atom, smo bili skeptični.

Prisotnost nove generacije varčnih Intelovih procesorjev v napravi z imenom Envy je toliko bolj zanimiva, saj je ime ostalo od HPjevega nakupa izdelovalca pošastno hitrih igričarskih računalnikov Voodoo. Tako je na začetku na mestu podatek, da z Envyem x2 ne boste igrali veliko iger, saj so grafične (predvsem 3D) zmogljivosti še vedno na ravni miniprenosnika.

Slika je boljša pri vsakdanjih opravilih, kjer novi Atom mirno upravlja z aplikacijami Windows 8, ki jih je v Microsoftovi trgovini že kar nekaj. Bolj kot težave s količino programov je v x86 Oknih še vedno preveč hroščata trgovina, ki se sama odloča, kdaj bo nameščala in posodabljala programe, in zelo rada sporoča napake, da nečesa ni mogoče postoriti. Če bi novi Atom moral delati le s programi, napisanimi za vmesnik Metro/modern, bi njegova moč povsem zadostovala. Vendar pa je čar naprav s polnimi Okni (in ne ARM različico RT) v tem, da je mogoče v njih uporabljati vso programsko opremo, ki se je nabrala v skorajda celotnem obstoju redmondskega operacijskega sistema. Na tej točki pa novi Intelov procesor ni vedno dorasel nalogi, saj je zagon nekaterih programov počasen in ko imamo odprtih več teh programov, delovanje že malce spominja na miniprenosnike. S kakšnim Wordom in odprtim brskalnikom se bo dalo preživeti, za kaj več pa bo že treba precej potrpežljivosti.

Medtem ko je procesorju Clover Trail mogoče pripisati mešano izkušnjo pri poganjanju programske opreme, je Intelu uspelo dostaviti resnično varčno x86 jedro. Envy x2 ima poleg baterije v zaslonu še dodatno v tipkovnici in naprave ni bilo treba polniti vsakih 5 ali 6 ur. Resnično se HPjev izdelek obnaša tako kot iPad in androidne tablice, saj ni nikjer rež za ventilatorje in na baterijo smo dejansko kar pozabili.

Podobnost pa se s tem še ne konča, saj je x2 hitro mogoče zamenjati za Applov Macbook air in Envy vizualno loči le logo Hewlett-Pacakrd na zadnji strani tabličnega dela. Tako kot Samsungova serija 9 je tudi Envy X2 po svoji duši Macbook Air, ki ima nameščena Okna. Je pa tudi nekaj razlik, saj zaslon meri po diagonali 11,6 palca, tipkovnica žal ni osvetljena in naš primerek je imel le dva gigabajta pomnilnika in 64 gigabajtov pomnilnika. Tako tablični kot tipkovniški del sta narejena odlično in HP je osvojil izdelavo aluminijastih ohišij. Tudi zatič in spona, ki oba dela držita skupaj, sta narejena trdno in skorajda čisto odpravita vibracije zaslona, ko po njem drsimo s prstom. Gumbi za vklop in menjanje glasnosti so na zadnji strani tabličnega dela in jih je na začetku težko najti, ko napravo uporabljamo kot prenosnik, po daljši rabi pa se navadimo.

Tablični del je skop tudi z vmesniki, saj najdemo le režo za kartico mikro SD, vhod za slušalke in napajalni vhod, ki je plod izdelovalčevih inženirjev, tako da gre za nestandarden priključek. S tipkovniškim delom pa pridobimo dva vhoda USB 2.0, izhod HDMI in režo za kartico SD.

Envy x2 ni naprava za igranje iger in ko se znajdemo na namizju Oken 8, se je treba zavedati sorazmerne podhranjenosti novega Atoma. Vendar Intel tokrat resnično ni brcnil povsem v temo in nam dostavil procesor, ki naprave x86 pripelje v dobo mobilnosti in daje upanje, da ta arhitektura čipovja še ima možnosti za preživetje v svetu mobilnih izdelkov. Envy x2 je odlično narejena naprava, ki zaradi izdelave dobro rabi kot tablica in kot majhen prenosnik. Težko jo je priporočiti za primarni računalnik, ko pa na x2 pogledamo kot sekundarno prenosno napravo s pravimi Okni, je nakup že bolj smiseln.

HP Envy x2

Tablica s tipkovnico/prenosnik.

Prodaja: www.hp.com/si/partnerji.

Cena: 849 EUR.

✓    Izdelava!

✗    Novi Atom ni kos vsemu programju, tipkovnica ni osvetljena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji