Objavljeno: 4.2.2007 13:40 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2007

Široka pipa v vsako gospodinjstvo

Ponudba številnih ponudnikov interneta v Sloveniji je vsako leto pestrejša in hkrati ugodnejša. Še pred nekaj leti je bila izbira omejena na enega ponudnika ADSL in na nekaj (krajevnih) ponudnikov kabelskega interneta. Danes je obojih toliko, da je izbirati med njimi in tudi sistemi (kabel, DSL) vse prej kot enostavno. Da bi vam olajšali pravo odločitev, smo prečesali trg internetnih ponudnikov in zbrali vso trenutno aktualno ponudbo širokopasovnega interneta na domačem trgu.

Pravzaprav smo nadvse podoben pregled ponudbe v Monitorju pripravili pred natanko letom dni, decembra 2005. Takrat smo tudi podrobneje pisali o različnih načinih klicnega dostopa, priključitve priključkov DSL (skupno in polno razvezan dostop) ter o načinu priklopa uporabnikov v internet prek kabelskih omrežij. Zato tokrat pišemo podrobneje zgolj o spremembah pri posameznih načinih dostopa. Teh sprememb pa ni malo, saj se je leta 2006 na trgu širokopasovnega dostopa dogajalo marsikaj. Kabelska omrežja so začela uvajati sistem EuroDOCSIS 2.0 (nekateri tudi že 3.0), dobili smo prvo mestno optično omrežje v Kranju, vzklili so številni ponudniki telefonije VoIP, dobili smo še tretji sistem televizije IPTV itd. Še najbolj razveseljivo pa je to, da so praktično vsi ponudniki znižali cene starim paketom, novost pa so tudi paketi s razmeroma nizko hitrostjo prenosa podatkov, a po nadvse ugodni ceni in brez omejitve prenesene količine podatkov.

Dobri stari klicni dostop

Že preteklo leto smo se nadejali, da bo klicni dostop prek analognih linij ali linij ISDN leta 2006 vendarle počasi, a zanesljivo izumrl. Že res, da so v prvem četrtletju leta 2006 uporabniki širokopasovnega dostopa številčno prehiteli uporabnike klicnega dostopa (vir: raziskava RIS za prvo polovico leta 2006), a je odstotek uporabnikov klicnega dostopa še vedno nadpovprečno velik. To je glede na ugodne cene najcenejših paketov širokopasovnega ali, bolje, stalnega dostopa do interneta in na siceršnjo visoko ceno klicnega dostopa (približno 300 tolarjev za 1 uro priklopa) pravzaprav zanimivo.

Predvidevamo, da uporabniki uporabljajo klicni dostop iz dveh razlogov. Prvi je vsekakor dodaten mesečni strošek (in položnica), ki ga prinese sicer še tako ugoden paket pri izbranem internetnem operaterju. Znesek nas bo po žepu udaril vsak mesec, ne glede na to, ali smo internet potrebovali ali ne. Nekako tako kot npr. (draga) naročnina na Telekomovo telefonijo - veliko raje za določeno stvar plačujemo za nazaj in dejanski znesek porabe, in ne vnaprej, pa čeprav po enotni mesečni ceni.

Drugi razlog pa je dostopnost širokopasovnih priključkov. Kljub temu da zna Telekom Slovenije s partnerji (SiOL, Volja, Amis itd.) danes zagotoviti širokopasovni priključek ASDL z osnovno hitrostjo že v več kot 95 odstotkih slovenskih gospodinjstev, se v praksi izkaže, da se lahko kaj hitro znajdemo med tistimi statističnimi 5 odstotki uporabnikov, ki so zaradi zastarelosti in nezadostnih zmogljivosti omrežja prikrajšani za hiter in stalen dostop do interneta (glej članek Od Wi-fi do dobre stare žice v prejšnjem Monitorju). Nekatere nesrečneže lahko odreši kabelsko televizijsko omrežje, a je povečini dostopno le v večjih naseljih in mestih, pa še tam ni povsod ustrezno nadgrajeno za uporabo interneta. V nasprotnem primeru lahko le upamo, da se bo nacionalni operater odločil v našem kraju nadgraditi ali izboljšati kakovost omrežja bakrenih paric. To pa se, resnici na ljubo, dogaja silno poredko. Ah, da - in seveda lahko čakamo na brezžični Wimax ...

Kljub naštetim omejitvam se število uporabnikov klicnega dostopa v zadnjih nekaj mesecih iztekajočega se leta vendarle hitro manjša. Ta val so bržkone sprožili ponudniki ADSL v partnerskem programu Telekoma Slovenije, ki so predstavili sicer razmeroma počasne (256/128 Kb/s), a cenovno ugodne pakete, ki se splačajo tudi tistim, ki klicni dostop uporabljajo zgolj kakih deset ur na mesec. Pri tem dobimo opazno večjo in konstantno hitrost dostopa, poleg tega odpade zoprna misel na porabljene minute in nadležno čakanje na vzpostavitev zveze pri analognih povezavah.

Prav zanimivo je, kako so cene ADSLa v državah bivše Jugoslavije obratno sorazmerne s standardom v le teh...

Tehnologije DSL pri nas - ADSL, ADSL2+ in VDSL

Tehnologije DSL so danes najpogosteje uporabljane tehnologije za hitri dostop do interneta od doma. Uporablja jih več kot 65 % vseh naročnikov širokopasovnega interneta v Sloveniji. Dosegljivost je najboljša izmed vseh možnih načinov dostopa, saj je bakrena telefonska parica napeljana do praktično slehernega gospodinjstva v Sloveniji. A vsaka izmed njih na žalost ni primerna za uporabo interneta.

Omejujoč dejavnik pri vseh tehnologijah DSL je dolžina in samostojnost bakrene sukane parice med naročniško centralo in končnim uporabnikom. Razdalja pri novejši tehnologiji VDSL (ki jo pri nas zaenkrat trži le podjetje T-2) je tako lahko največ 1500 m, a je ponekod zaradi slabe kakovosti napeljav (poškodovani in večkrat podaljšani kabli) lahko še dosti nižja. Tehnologiji ADSL in ADSL2+ sta v tem obziru boljši, saj omogočata priklop uporabnikov v radiju do 6 km od centrale, so pa zato možne hitrosti dostopa do interneta manjše, predvsem v smeri od uporabnika proti ponudniku ("upload").

Drugi dejavnik, ki prizadene vse tri tehnologije DSL, je samostojnost parice. Starejši bralci se bodo spomnili t. i. dvojčkov, ki jih je Telekom Slovenije precej množično uporabljal konec 80. in v začetku 90. let preteklega stoletja, ko je zaradi nagle izgradnje telefonskega omrežja prišlo do pomanjkanja prostih kablov oz. paric do telefonskih central. Dvojček je zagotavljal telefonsko povezavo dvema naročnikoma prek ene povezave do centrale, pri čemer je naenkrat lahko telefoniral le eden izmed njiju. Omejitev enega hkratnega pogovora so odpravili t. i. multipleksorji PCM, ki so omogočali priključitev celo do štirih naročnikov na eno parico, pri čemer so lahko telefonijo uporabljali vsi štirje naročniki hkrati. Težave pa so nastale že pri uporabi analognih modemov, ki so prek PCMov dosegali nadvse mizerne hitrosti. Tehnologije DSL pa povsem odpovejo - vzpostavitev širokopasovnega priključka prek naprav PCM (zaenkrat) ni možna. Taki uporabniki so prepuščeni na milost in nemilost Telekomu, da bo nekoč v prihodnosti posodobil svoje omrežje, bodisi s novimi kabli ali pa z zamenjavo PCM z napravami EMX, ki naj bi omogočale ADSL (z osnovno hitrostjo 1 Mb/s) tudi na "razdeljenih" paricah.

Kabelski internet

Kabelski internet ima v Sloveniji kar pestro zgodovino. Bil je prvi način širokopasovnega dostopa do interneta, ki je bil cenovno dovolj ugoden tudi za domače uporabnike. Leta 1996 je v državi kar mrgolelo različnih ponudnikov kabelske televizije prek lastnih kabelskih omrežij. Šlo je za enosmerna omrežja, ki jim je manjkala možnost prenosa podatkov v povratni smeri, torej od uporabnika do ponudnika, in so bila kot taka neprimerna za internetni dostop. Prvi ponudniki interneta prek kabla so bili tako tisti kabelski operaterji, ki so upravljali nova, napredna in izpopolnjena omrežja (glej "Pred desetimi leti" v prejšnjem Monitorju). Tako je do leta 2001, ko je SiOL ponudil prve priključke ADSL, prek kabelskih omrežij uporabljalo internet več kot 3000 uporabnikov.

Sčasoma so se kabelski operaterji združili, posodobili omrežja in poenotili uporabljeni standard za dostop do interneta. Imenuje se EuroDOCSIS in je različica standarda DOCSIS. Prilagojen je za evropske kabelske sisteme. Večina ponudnikov danes uporablja različico 1.0 ali hitrejšo in naprednejšo 2.0. Prva omogoča hitrosti do 38 Mb/s v smeri proti uporabniku in 10 Mb/s v nasprotni smeri, druga pa hitrosti do 40/30 Mb/s. Dejstvo pa je, da je navedena hitrost zgolj najvišja zmogljivost neke veje kabelskega sistema, ki si jo nato uporabniki delijo med seboj. Tipična veja (zvezdaste topologije) obsega eno stolpnico ali pa za eno ulico individualnih hišnih priključkov.

V prihodnosti lahko pričakujemo postopno uvedbo standarda DOCSIS 3.0, ki obljublja hitrosti do 160/120 Mb/s na vejo kabelskega sistema. In čeprav se zdi, da konkurenčne tehnologije (predvsem DSL, pa tudi optika) v zadnjem času nekoliko izpodrivajo kabelski internet, to ni povsem res. Prav prek kabelskega interneta si lahko danes omislimo najcenejši stalen dostop do interneta v Sloveniji, pa tudi ponudba na drugem koncu cenika hitrostno ni prav nič skromna.

Kabelski internet pa ima tudi dve omejitvi, ki sta večinoma posledica politike naših kabelskih operaterjev. Prva je vsekakor pogojevanje kabelskega internetnega priključka z naročnino na kabelsko televizijo, ki je od nekako 1500 tolarjev naprej pa vse tja do štiri tisoč tolarjev. Resda danes vsaj en član gospodinjstva zagotovo spremlja tudi televizijske kanale, pa vendarle. Bolj nerazumna je poteza enega izmed večjih slovenskih kabelskih operaterjev, ki naročilo dostopa do interneta pogojuje z naročilom polnega obsega tv programov, seveda za višji mesečni pavšal kot v primeru manjšega paketa programov. Nekako tako torej, kot je pred leti Telekom Slovenije dolgo pogojeval priključek ADSL z obveznim naročilom na telefonijo ISDN ne glede na to, da za to že dolgo ni bilo več tehnične podlage.

Drugo dejstvo je, da smo v nekem kabelskem omrežju pogosto omejeni na ponudbo interneta zgolj enega internetnega ponudnika, le v redkih primerih lahko izbiramo med tremi in več ponudniki interneta. No, to je še vedno bolje, kot če ponudbe interneta sploh ni - takrat nam ne preostane drugega, kot da se ozremo po alternativnih metodah širokopasovnega povezovanja.

Brezžični dostop - EDGE, UMTS, WiMAX

Tistim nesrečnežem, ki doma nimajo kabelskega ali telefonskega priključka ali pa nista primerna za širokopasovni dostop do interneta, danes preostane bolj malo alternativ.

Trenutno najbolj izvedljiv je dostop do interneta prek operaterjev mobilne telefonije. Signal vsaj enega izmed dveh slovenskih operaterjev (z malo sreče) seže praktično v vsako, še tako odročno vas. Oba operaterja, Mobitel in Si.mobil-Vodafone, ponujata posebne podatkovne kartice, namenjene uporabi s prenosniki; z nakupom ustreznega prilagojevalnika pa jih lahko vgradimo tudi v namizni računalnik. Tako si zagotovimo stalno, časovno neomejeno povezavo v internet.

Seveda pa ni vse tako rožnato. Tak način dostopa ima dve veliki omejitvi. Prva je vsekakor hitrost prenosa podatkov, ki se danes lahko meri zgolj z najpočasnejšimi paketi ponudnikov kabelskega interneta ali xDSL. Druga, bolj pereča pa je cena. Mobilni operaterji storitev zaračunajo na podlagi količine prenesenih podatkov, česar danes ne počne več noben ponudnik interneta prek ožičenih tehnologij. Tako nad nami ves čas uporabe brezžičnega interneta visi vprašanje, koliko kilobajtov smo že porabili in ali ni morda količina že presegla meje vključene količine podatkov - nekako tako, kot se dogaja z minutami pri klicnem dostopu.

Ena od alternativ tehnologiji UMTS in EDGE so lastne rešitve, ki jih ponujajo nekatera (redka) slovenska podjetja. Gre za rešitev, pri kateri je oddajnik postavljen na neki višji točki (visok dimnik ali zgradba, bližnji hrib itd.), uporabniki pa se nanjo povežejo z usmerjeno anteno in ustrezno oddajno/sprejemno enoto. Pogoj večine, če že ne vseh teh rešitev je optična vidljivost med oddajnikom in sprejemnikom. To pomeni, da na vsej trasi, ki je sicer lahko dolga tudi več kilometrov, ne sme biti nobenih fizičnih ovir (hribi, zgradbe, drevesa).

V bližnji prihodnosti lahko upamo na boljšo ponudbo brezžičnega interneta z uvedbo tehnologije WiMAX. Pravzaprav smo WiMAX v naši reviji že preizkusili julija 2005, vendar sistem podjetja Incotel zaradi težav z opremo in pozneje zaradi odvzema licence ni zaživel. Letos jeseni pa je APEK (Agencija za pošto in elektronske komunikacije) vnovič podelil licence za WiMAX, tokrat dvema (upamo) bolj resnima ponudnikoma. Pogoji licence med drugim zapovedujejo, da morata izbrana operaterja v roku treh let od podelitve licence s signalom pokriti 60 odstotkov prebivalstva Slovenije, od tega vsaj tretjino na podeželju. Bomo videli.

Ponudniki

Poglejmo torej, kakšno je stanje na področju ADSL in kabelskih omrežij pri nas.

ADamSLon

www.adamslon.net

ADSL

Od: 256/128, 3990 tolarjev/mesec.

Do: 20.000/768, 16.590 tolarjev/mesec.

ADamSLon je razmeroma novo ime na domačem trgu ponudnikov DSL. Sodelujejo pri partnerskem programu ADSL Telekoma Slovenije in to bolj ali manj diktira razpoložljive hitrosti in cene dostopa, hkrati pa omogoča priklop praktično povsod po Sloveniji.

Vsakemu naročniku ponujajo šest poštnih predalov velikosti kar 1 GB. To bi moralo zadostovati za hranjenje precej e-poštnih sporočil, pogrešali pa smo možnost spletnega dostopa (webmail) do pošte. Cene se začnejo že pri ugodnih 3990 tolarjev na mesec za paket 256/128, na voljo pa so številni paketi vse tja do hitrosti 20 Mb/s. Priklop (modem in montaža) je brezplačen ali po ceni 24.000 tolarjev, odvisno od tega, ali se želimo vezati za 24 mesecev ali ne. Vsak novi naročnik do konca leta 2006 ob naročilu brezplačno prejme brezžični usmerjevalnik Netgear.

Amis

www.amis.net

ADSL

Od: 1024/256, 3900 tolarjev/mesec.

Do: 20.000/1024, 11.000 tolarjev/mesec.

Amis

www.amis.net

kabelska

Od: 128/64, 3600 tolarjev/mesec.

Do: 5120/1536, 15.700 tolarjev/mesec.

Podjetje Amis (oz. prej Medinet) je na našem trgu dejavno že dlje časa. Ponujajo širok spekter storitev tako za domače kot tudi poslovne uporabnike. Fizičnim osebam je na voljo dostop prek ADSL in ADSL2+, pri čemer sodelujejo s Telekomom, v zadnjem času pa so vzpostavili tudi kar nekaj svojih kolokacij. Razlika v ceni za končnega uporabnika prek partnerskega programa ali lastnih naprav DSLAM je precejšnja - za zgled navedimo, da njihov najcenejši paket (1024/256) prek lastnih naprav dobimo že za 3900 tolarjev na mesec, prek Telekomovih naprav pa za 6200 tolarjev.

Možen je tudi dostop prek kabelskih omrežij, pri čemer je cena odvisna od našega kabelskega operaterja. Kabelski paketi se začnejo že pri skromni hitrosti 128/64, končajo pa pri brutalni hitrosti 50/15 Mb/s za 25.000 tolarjev na mesec, a je ta "dirkač" na voljo le v omrežju enega kabelskega operaterja. Možnost subvencioniranega priklopa je na voljo pri večini kabelskih operaterjev, s čimer se obvežemo za čas 24 mesecev ali, ob plačilu 11.000 tolarjev, za 18 mesecev.

Amis ponuja kar lepo število dodatnih storitev. Omenimo sistem popotnik, ki v sodelovanju s tujimi ponudniki interneta omogoča klicni dostop v tujini po ceni lokalnega klica. Za varnost uporabnikov poskrbijo s paketom F-secure, ki ga vsi uporabniki povezav DSL dobijo brezplačno. Sicer pa omogočajo poštne predale neomejene velikosti, do 50 MB prostora v spletnem strežniku za nekomercialne predstavitve, spletni dostop do pošte itd. Za 1500 tolarjev na mesec se lahko naročimo tudi na Amisovo internetno telefonijo, ne glede na to, ali uporabljamo internet prek kabla ali prek DSL.

Omenimo še, da Amis na območju Maribora in Murske Sobote (že dalj časa) preizkuša sistem AmisAIR. Gre za brezžični dostop do interneta na daljše razdalje (tudi več kot 10 km) prek usmerjenih anten. Možne so hitrosti prek 20 Mb/s proti uporabniku in več megabitov v nasprotni smeri, poleg tega je prek iste antene mogoč sprejem digitalnih televizijskih kanalov DVB-T. Sistem je plod domačega znanja, a ker je zaenkrat še vedno v preizkusni fazi, ga omenjamo zgolj kot zanimivost.

Arnes

www.arnes.si

kabelska

Od: 256/64, 2900 tolarjev/mesec.

Do: 5120/768, 8100 tolarjev/mesec.

Arnes je kot nekomercialni ponudnik posebnež v slovenskem prostoru. Uporabnikom, ki izpolnjujejo pogoje ministrstva za pridobitev dostopa do interneta prek njega (dijaki, študentje, mladi raziskovalci, učitelji in profesorji, kulturni ustvarjalci itd.), lahko naročijo kabelski internet v nekaterih večjih kabelskih omrežjih. Cenovni razpon se začne pri ugodnih 2900 tolarjih za paket 256/64, a le v določenih kabelskih omrežjih.

Nabor dodatnih storitev je zadovoljiv: e-poštni predal velikosti skromnih 40 MB, a z možnostjo spletnega dostopa do vsebine in filtriranjem nezaželene pošte. Istih 40 MB lahko izkoristimo tudi za (nekomercialno) spletno predstavitev, do katere imamo dostop prek strežnika FTP. Ob odpovedi kabelske povezave lahko izkoristimo rezervno povezavo s klicem na številko 0889, ki ima eno najugodnejših cen dostopa do interneta prek klicne povezave v Sloveniji.

Kabelnet

www.kabelnet.net

kabelska

Od: 256/128, 2875 tolarjev/mesec.

Do: 3072/1024, 7189 tolarjev/mesec.

Gre za precej neznanega ponudnika, ki z internetom oskrbuje številne manjše kabelske operaterje po vsej Sloveniji.

Ponujajo enega najugodnejših paketov trenutno v Sloveniji, in sicer "lahki" paket s hitrostjo 256/128 po ceni 2875 tolarjev na mesec. Vsi paketi tega ponudnika imajo načeloma neomejen promet, vendar ponudnik omenja "razumne meje porabe" - kaj natanko to pomeni, pa nam ni uspelo izvedeti. No, razen največjih spletnih piratov morebitni presežek prometa ne bi smel skrbeti nikogar. Cena priklopa je odvisna od krajevnega kabelskega ponudnika.

Vsak naročnik Kabelneta dobi dva e-poštna naslova velikosti 100 MB. Pošto lahko prebiramo tudi na poti prek spletnega vmesnika, za zaščito pred nezaželeno pošto in obrambo pred poštnimi virusi pa bomo morali poskrbeti sami.

Masicom

www.kabelnet.net

kabelska

Od: 128/64, 2100 tolarjev/mesec.

Do: 5120/768, 9000 tolarjev/mesec.

Masicom je manjši ponudnik interneta, ki sodeluje zgolj s kabelskim operaterjem Ljubljanski kabel. Na voljo je v njihovem omrežju v Ljubljani, Grosupljem, Novem mestu in Trbovljah.

Značilnost ponudbe so predvsem nizke cene. Osnovni paket 128/64 je hitrostno na ravni klicnega dostopa ISDN, a je na voljo po zelo ugodnih 2100 tolarjev na mesec. Za primerjavo: če bi za dostop do interneta uporabljali dvokanalni način ISDN s skupno hitrostjo 128 Kb/s, bi za enak znesek lahko deskali ali prenašali priljubljene glasbene datoteke manj kot štiri ure na mesec! Ugodna je tudi ponudba na drugem koncu cenovnega razpona: 5-megabitni paket je na voljo za 9 tolarskih tisočakov, pri čemer je priklop pri vseh paketih brezplačen ob vezavi 24 mesecev.

Od dodatnih storitev omenimo le možnost rezervne povezave prek klicnega dostopa (servis sedmica.net), prav zdaj pa vsem njihovim naročnikom ponujajo možnost ugodnega nakupa usmerjevalnika Netgear.

Mobitel UMTS

www.mobitel.si

UMTS (do 384 Kb/s)

Od: 50 MB, 2000 tolarjev/mesec.

Do: 5000 MB, 9900 tolarjev/mesec.

Mobitelov sistem UMTS omogoča prenosne hitrosti do 384 Kb/s v smeri proti uporabniku. Pokritost prebivalstva s signalom trenutno dosega 70 odstotkov, a se še širi. Tam, kjer UMTS ni na voljo, je skoraj zagotovo na voljo signal omrežja GSM, ki ob pomoči tehnologije GPRS omogoča prenose do 53 Kb/s.

Na voljo je kar nekaj ustreznih podatkovnih kartic, ki so namenjene predvsem uporabi s prenosniki. Druga možnost je običajni telefon GSM/UMTS, ki ga nato povežemo z računalnikom prek kabla, infrardečega vmesnika ali bluetooth in uživamo v spletu skoraj povsod, kamor seže signal. Cene kartic se precej razlikujejo in so odvisne predvsem od naročenega paketa, ki vsebuje določeno število brezplačnih megabajtov podatkov. Možna je tudi uporaba brez plačevanja posebne naročnine za prenos podatkov, vendar se že pri nekaj prenesenih megabajtih na mesec cena prevesi v prid naročila podatkovnega paketa.

Druge storitve v ceno podatkovnih paketov niso vštete, so pa nekatere (npr. pošiljanje sporočil SMS prek sistema SMS poštar ali sistem potisne pošte Integral) na voljo za doplačilo.

Netsi

www.netsi.si

kabelska

Od: 192/96, 4920 tolarjev/mesec.

Do: 3072/512, 10.080 tolarjev/mesec.

Ponudnik s preprostim imenom Netsi ponuja svoje storitve končnim uporabnikom prek kabelskih omrežij Telemach in Ljubljanski kabel. Gre za nekoliko zaspanega ponudnika, saj so paketi in storitve zgolj osnovne. Še pred nekaj leti bi to zadostovalo, danes pa je konkurenca že precej v prednosti.

Osnovni paket je uglašen na hitrost 192/64, najhitrejši pa je trimegabitni dostop. Cena je odvisna od našega kabelskega operaterja, pri čemer so paketi prek Ljubljanskega kabla cenejši kot prek Telemacha, v nobenem primeru pa niso poceni. Vzpostavitev priključka je brezplačna, a se moramo pri najpočasnejšem paketu pri ponudniku vezati za 36 mesecev, pri drugih pa za 24 mesecev.

Si.mobil - Vodafone EDGE

www.simobil.si

EDGE (do 236 Kb/s)

Od: 500 MB, 5000 tolarjev/mesec.

Do: 5000 MB, 8000 tolarjev/mesec.

Sistem EDGE je nadgradnja sistema GPRS, ki omogoča paketni prenos podatkov v omrežju GSM. Hitrosti dosegajo do 236 Kb/s za 70 odstotkov prebivalcev Slovenije, drugje pa je na voljo GPRS s hitrostjo okoli 50 Kb/s.

V posebni ponudbi za podatkovni prenos je na voljo le ena kartica, z imenom Si.mobil Vodafone connect card. Gre za kartico PCMCIA, ki, mimogrede, ni združljiva z režami ExpressCard, ki jih najdemo na večini novejših prenosnikov. Cena kartice je ob podpisu aneksa za 24 mesecev 9000 tolarjev. Možen je prenos podatkov brez posebne podatkovne naročnine, na voljo pa sta tudi dva paketa z vštetimi 500 oziroma 5000 MB prenesenih podatkov po ceni 5 oz. 8 tisočakov na mesec. Morebitni neporabljeni promet se ne prenaša v naslednji mesec.

Vsak naročnik pri Si.mobilu lahko brezplačno uporablja resda skromen e-poštni predal, ki pa ima (plačljivo) možnost obveščanja o prispetju pošte prek sporočil SMS. Naročnikom je na voljo tudi sporočilni sistem Klapa, ki omogoča brezplačno pošiljanje sporočil SMS.

Sinfonika

www.sinfonika.si

ADSL

Od: 512/128, 5999 tolarjev/mesec.

Do: 20.000/768, 16.799 tolarjev/mesec.

Sinfonika

www.sinfonika.si

kabelska

Od: 386/128, 4788 tolarjev/mesec.

Do: 5120/768, 11.988 tolarjev/mesec.

Podjetje Sinfonika je nastalo z združitvijo nekaterih večjih in manjših podjetij, ki so se v preteklosti ukvarjala (tudi) s ponudbo dostopa do interneta. Danes delujejo tudi onkraj meja Slovenije.

Fizičnim osebam ponujajo dostop prek omrežja DSL v sodelovanju s Telekomom (svojih kolokacij nimajo), možen pa je tudi dostop prek kabelskega omrežja Ljubljanskega kabla. Paketi nekoliko izstopajo z visokimi cenami, vendar zato vsak naročnik dobi leto dni brezplačne protivirusne zaščite za en računalnik, poštne predale z zaščito proti smetju in virusom ter možnost rezervne klicne povezave. Vzpostavitev priključka je brezplačna, pri čemer se vežemo za 12 (kabel) oz. 24 mesecev (ADSL).

SiOL

www.siol.net

ADSL

Od: 256/128, 4313 tolarjev/mesec.

Do: 20.000/768, 17.972 tolarjev/mesec (paket Trio).

SiOL je že stari maček na področju širokopasovnega dostopa. Bili so prvi, ki so v sodelovanju s Telekomom (no, navsezadnje so hčerinska družba Telekoma ...) ponudili dostop prek ADSL, danes pa imajo še vedno večinski delež med tovrstnimi priključki (in širokopasovnimi nasploh) v Sloveniji.

Paketi so v osnovi trije: Solo, Duo in Trio. Prvi ponuja samo dostop do interneta, Duo doda internetno telefonijo VoIP (s številko v številčnem obsegu 0599), trio pa še internetno televizijo IPTV. Hitrost dostopa do interneta je pri vseh paketih 1 Mb do uporabnika in 256 Kb v povratni smeri, ki pa jo lahko za dodatni mesečni pavšal nadgradimo do 4 (ADSL) oz. 20 Mb/s (ADSL2+).

Uporabnikom ponujajo nekaj (od 2 do 4) poštnih predalov, vsak po 100 MB in z osnovno zaščito proti e-smetju. Zanimiva je možnost uporabe omrežja Wi-Fi z imenom NeoWLAN, ki je na voljo v nekaterih krajih po Sloveniji (tudi na Brniku), možno pa je tudi gostovanje v nekaterih partnerskih tovrstnih omrežjih v tujini. Na žalost vsak dostop plačamo posebej po porabljenih minutah in ni vštet v mesečno naročnino ADSL.

Priklop nas bo olajšal za en evro ali 240 tolarjev; v to je vštet modem, ne pa tudi montaža pooblaščenega tehnika na domu. Paket z modemom je na srečo opremljen z ličnimi navodili za priklop, ki so dovolj enostavna tudi za največje tehnične laike. Boljši, brezžični modem oz. prehod ADSL je na voljo za doplačilo. Vezava je v obeh primerih za 24 mesecev. Omenimo še, da pri naročilu do konca iztekajočega se leta 2006 naročnik prejme brezplačno spletno kamero (za uporabo v novi storitvi SiOL Komunikator) in polovični popust pri mesečni naročnini na vse storitve za prve tri mesece rabe.

S5.net

www.s5.net

ADSL

Od: 256/128, 4500 tolarjev/mesec.

Do: 4096/512, 14.640 tolarjev/mesec.

S5.net

www.s5.net

kabelska

Od: 256/128, 3200 tolarjev/mesec.

Do: 4096/768, 7680 tolarjev/mesec.

S5.net

www.s5.net

brezžični dostop

2048/2048, okvirno 12.000 tolarjev/mesec.

S5.net je blagovna znamka podjetja Perftech z Bleda (v lasti Autocommerca), ki je na področju širokopasovnih komunikacij navzoča že dlje časa.

Ponudba kabelskega interneta je omenjena na zgolj tri pakete, ki so na voljo v omrežju Ljubljanskega kabla ter operaterja Telesat, ki deluje na Jesenicah. Cene so dokaj ugodne, saj je paket 256/128 na voljo že za vsega 3200 tolarjev mesečnega pavšala, najhitrejši, 4-megabitni paket pa po 7680 tolarjev. Priklop hitrejših paketov stane 12 tolarjev ob vezavi za obdobje 24 mesecev, osnovni paket pa je brez vezave, vendar je cena priklopa zato 10.000 tolarjev.

Ponudbo priključkov DSL zapolnjujejo v navezi s Telekomom Slovenije (partnerski dostop). To pomeni, da so cene in pogoji naročniškega razmerja nadvse podobni drugim ponudnikom tovrstnega dostopa. Dodatno pri boljših (beri: hitrejših in dražjih) paketih ponujajo tri mesece brezplačne uporabe licenčne različice protivirusnega programa NOD32. E-poštni sistem je zmogljiv, saj vsebuje protivirusno in protismetno zaščito brezplačno, prav tako je mogoč spletni dostop za tiste, ki svoje pošte ne uporabljajo samo doma. Pri najhitrejših paketih, ki so možni na območjih, pokritih z ADSL2+, pa uporabnik brezplačno dobi usmerjevalnik, do 200 MB prostora v strežniku za spletno predstavitev ter nekatere druge priboljške (registracija domene za eno leto, možnost telefonije VoIP itd.).

Zanimiva je možnost brezžičnega dostopa do interneta, ki je namenjen predvsem pravnim osebam, vendar ga ponujajo tudi fizičnim, torej domačim uporabnikom. Priklop je na voljo na Bledu, v Kranju, delu Ljubljane ter na območju štajerske prestolnice. Pogoj je optična vidljivost do ene izmed oddajnih točk v naštetih krajih. Paket za fizične osebe je en sam, in sicer s hitrostjo 2 Mb/s v obe smeri (upload/download), cena take povezave pa je okvirno 12.000 tolarjev na mesec, odvisno od lokacije. Sam priklop nas bo olajšal za (okvirno) 36.000 tolarjev; to se ob zahtevnejši postavitvi (večja antena, daljši kabli) lahko še poveča.

Telemach

www.telemach.net

kabelska

Od: 128/64, 3490 tolarjev/mesec.

Do: 24.000/1500, 13.900 tolarjev/mesec.

Telemach je največji slovenski kabelski operater, ki ima svoje omrežje razpredeno po večjih krajih Slovenije. Poleg ponujanja kabelske televizije je hkrati tudi ponudnik interneta v svojih omrežjih, seveda tam, kjer so ustrezno nadgrajena za prenos internetnega prometa.

Pred kratkim je ponudnik nekoliko osvežil ponudbo dostopa do interneta. Tako je zdaj na voljo tudi osnovni paket s hitrostjo 128/64 Kb/s za ceno 3490 tolarjev na mesec. Najpogostejši paket s hitrostjo 1 Mb/s je na voljo za 4990 tolarjev, najhitrejši paketi pa, če to omogoča omrežje, drvijo s hitrostjo vse tja do 24 megabitov vsako sekundo za ceno slabih 14 tolarskih tisočakov. Naročnik dobi en poštni naslov skromne velikosti 25 MB, do katerega ima lahko dostop tudi prek spletnega vmesnika. V času akcijske ponudbe ponujajo znižano naročnino za prve tri mesece uporabe ob podpisu pogodbe za 24 mesecev.

Priklop ni brezplačen. Oprema in namestitev staneta 26.890 tolarjev, vendar zato ni časovne vezave, razen v zgoraj omenjeni akciji. Vsak naročnik dobi tudi statični naslov IP, dijaki in študentje pa imajo možnost dodatnega popusta pri dostopu prek Arnesa.

Teleing

www.teleing.si

kabelska

Od: 256/96, 2999 tolarjev/mesec.

Do: 4096/384, 8099 tolarjev/mesec.

Teleing je manjši ponudnik interneta, ki svoje storitve ponuja v kabelskih omrežjih v Prekmurju.

Ponudba obsega štiri pakete različnih hitrosti. Osnovni paket (paket A1) ponuja dostopno hitrost 256/96 za ugodnih 2990 tolarjev na mesec. Paket zajema neomejen dostop do interneta, en poštni predal z zmogljivostjo 50 MB, en psevdonim ter možnost spletnega dostopa do pošte. Tudi paketi višjih hitrosti so na voljo po razmeroma ugodni ceni - npr. dvomegabitni paket stane 5899 tolarjev.

Priklop stane 18.000 tolarjev, pri čemer modem ostane v lasti podjetja Teleing za ves čas naročniškega razmerja. To je po eni strani prednost, saj nam bo ponudnik v primeru odpovedi modema zaradi atmosferske razelektritve (udara strele) le-tega zamenjal brezplačno. Če se odločimo za podpis pogodbe za 24 mesecev, v zameno dobimo dva meseca brezplačnega dostopa (brez mesečne naročnine).

Triera

www.triera.si

kabelska

Od: 128/64, 2990 tolarjev/mesec.

Do: 12288/2048, 11.390 tolarjev/mesec.

Podjetje Triera je nastalo z združitvijo manjših neodvisnih kabelskih omrežij na širšem štajerskem območju. Tako danes svoje storitve (kabelska televizija in kabelski internet) ponuja kar v 25 večjih in manjših krajih in naseljih.

Podjetje ponuja dve različni skupini paketov, imenovani G1 in G2. Številka v imenu pomeni različico sistema EuroDOCSIS, zato je ponudba hitrejših in nekoliko ugodnejših paketov G2 na voljo le v kabelskih omrežjih, ki so že nadgrajena v različico 2.0. Ponudba je dovolj pestra, da se bo za vsakogar našel primeren paket. Iz paketa G1 je najcenejši dostop s hitrostjo 128/64 za 2990 tolarjev na mesec, v skupini G2 pa je že osnovni paket s hitrostjo 1536/256 kilobitov vsako sekundo pravi dirkač po razmeroma ugodni ceni 4390 tolarjev.

Tudi preostala ponudba je na visoki ravni. Vsak naročnik kabelskega interneta dobi vsaj 4 (pri boljših paketih 6) individualnih e-poštnih nabiralnikov, vsak pa je zmožen shraniti do 1 GB poštnih pošiljk. Za nezaželeno pošto in pošto z virusi poskrbi že Trierin poštni strežnik, zato posebnih varnostnih rešitev pri uporabniku doma ponudnik ne ponuja. Na voljo je še približno 50 MB (spet odvisno od izbranega paketa) prostora za spletno predstavitev.

Priključnina je s ceno 300 tolarjev simbolična, vendar nas zato obvezuje 24-mesečna pogodba s Triero. Za študente in dijake ter druge upravičence je možen dostop do interneta prek omrežja Arnes, pri čemer so cene za hitrostno enake pakete še nekaj nižje kot pri dostopu prek internetnega omrežja Triere.

T-2

www.t-2.net

VDSL

Od: 1024/256, 3500 tolarjev/mesec.

Do: 40.000/15.000, 27.500 tolarjev/mesec.

T-2

www.t-2.net

optika

Od: 1024/1024, 3500 tolarjev/mesec.

Do: 1Gb/1Gb, 1.000.000 tolarjev/mesec.

T-2 je na slovenskem trgu navzoč dobro leto, v tem času pa mu je kljub številnim težavam pri vzpostavljanju priključkov VDSL uspelo pridobiti spoštovanja vredno število naročnikov, več kot 10.000.

T-2 ponuja t. i. "triple play" storitev, kar pomeni internet, telefonijo in televizijo. Internet je na voljo prek tehnologije VDSL s hitrostmi od 1 Mb/s naprej (3500 oz. 5000 tolarjev na mesec, odvisno od vrste razvezane zanke) in vse tja do spoštljivih 40 Mb/s. Bolj zanimivo je to, da VDSL ponuja znatno višje povratne hitrosti (tudi več kot 10 Mb/s) od uporabnika proti ponudniku, a to ne drži za ponudnike tehnologije ADSL in večino ponudnikov kabelskega interneta. Vse to seveda pod pogojem, da je razdalja do najbližje centrale dovolj nizka (v praksi manj kot 1000 m), centrala pa mora biti nadgrajena s kolokacijo oz. z DSLAM sistema VDSL. Trenutno je takih 144, gradijo pa še več kot sto novih. V primeru predolge parice ali slabe kakovosti le-te lahko naletimo na velike težave, ki se kažejo v nestabilni povezavi, težavah pri spremljanju programov prek IPTV itd. Čeprav je težava večkrat v Telekomovih paricah kot na strani opreme T-2, bi tehnična pomoč tega podjetja vendarle lahko bila za odtenek boljša - na uho so nam prišle številne pritožbe uporabnikov, da gre takrat, ko gre kaj narobe, narobe zares in uporabnik je prepuščen na milost in nemilost tehnični službi.

Težave s kakovostjo paric za doseganje visokih hitrosti se zaveda tudi T-2, ki zato v navezi s podjetjem Gratel že nekaj časa v mestih intenzivno gradi svoje optično omrežje do vsakega stanovanjskega objekta (FTTH - Fibre to the Home). Trenutno je tako omrežje operativno in na voljo v večini delov Kranja ter na območju Šiške in Dravelj v Ljubljani, vzpostavljajo pa še omrežje v Kopru, Novem mestu in Murski Soboti. Tisti srečneži, ki jim optika že sega do stanovanja, si lahko omislijo internetno povezavo s hitrostjo 1/1 Mb/s za nadvse ugodnih 3500 tolarjev na mesec. Storitev televizije IPTV je na voljo za dodatne tri tolarske tisočake na mesec, telefonija VoIP pa nas bo stala 1000 tolarjev na mesec (cena TV in VoIP prek priključka VDSL je enaka). Omenimo še, da hitrostne omejitve optika praktično ne pozna, saj že današnja oprema, ki je nameščena pri uporabnikih FTTH, omogoča hitrosti do enega gigabita podatkov na sekundo na prav vsakem posameznem priključku!

Poštnih predalov imamo lahko več, pravzaprav toliko, kolikor je članov gospodinjstva. Vsak je velik 100 MB, dodatni MB pa so na voljo za doplačilo. Na voljo je tudi spletni dostop do e-pošte. Od naprednih storitev omenimo možnost sprejema tv programov v kakovosti HDTV, vendar le, če naš priključek VDSL omogoča hitrost okoli 25 Mb/s, ali povsod tam, kjer že deluje dostop prek optike. Nadvse pohvalno je to, da za priključnino na katerokoli storitev (internet, telefon, televizija) ne plačamo nič, saj vso opremo zagotovi T-2 brezplačno in brez podpisa dolgotrajnih vezav na ponudnika.

Voljatel

www.volja.net

ADSL

Od: 256/128, 4074 tolarjev/mesec.

Do: 20.000/768, 8987 tolarjev/mesec.

Voljatel

www.volja.net

kabelska

Od: 512/128, 4500 tolarjev/mesec.

Do: 4096/768, 7000 tolarjev/mesec.

Voljatel je podjetje, ki je v Sloveniji zraslo v času razmaha klicnega dostopa do interneta. Danes, v času zatona klicnega dostopa, pa se je preoblikovalo v ponudnika širokopasovnega dostopa prek kabla ali tehnologije ADSL.

Pri ADSL sodelujejo s Telekomom v partnerskem programu, imajo pa tudi približno deset svojih kolokacij, prek katerih je dostop do interneta še cenejši kot sicer. No, tudi dostop prek Telekoma je dokaj ugoden: hitrost 256/128 nas bo stala 4074 tisočakov na mesec, pri naročilu do 31. decembra 2006 pa do konca februarja 2007 plačujemo zgolj polovico te vsote. Pred kratkim so v podjetju vzpostavili storitev VoljaTV, ki konkurira Siolovi televiziji SiolTV in televiziji T-2. Vzpostavitev priključka (in po želji VoljaTV) je sicer brezplačna, vendar ob podpisu pogodbe oz. aneksa za 24 mesecev.

Dostop prek kabelskega interneta je na voljo prek štirih večjih kabelskih omrežij. Na voljo so hitrosti od 512/128 naprej, cena in ponudba drugih paketov pa se razlikuje glede na kabelskega operaterja. Vzpostavitev priključka je bodisi brezplačna, brez podpisa časovne vezave pa plačamo enkratni znesek 29.900 tolarjev.

Storitve, vštete v ceno vsakega internetnega paketa, so: šest e-poštnih naslovov neomejene velikosti, protismetna in antivirusna zaščita predalov, 50 MB prostora za spletno predstavitev, možnost pošiljanja 50 brezplačnih sporočil SMS prek spletnega vmesnika ter antivirusna zaščita Kaspersky za en računalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji