Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor September 2010

Silikonski rob

WD, sinonim za izdelovalca klasičnih magnetno-diskovnih pogonov, se je podal v zanj povsem nove vode; v letu dni je izdal prvo generacijo pogonov s pomnilniki flash. Mu bo uspelo tudi na tem, zanj praktično novem področju?

Bodimo iskreni: pri razvoju je zaradi precej velikega zaostanka ubral bližnjico, tipično za velikega tehnološkega giganta. Prevzel je manjše podjetje Silicon Systems, izdelovalca flash pomnilnika, in mu v "spomin" posvetil ime celotne serije novih izdelkov (če ste se morda spraševali, kje so našli "silikonsko" prispodobo). O tem, da je WD že uveljavljen igralec na področju pogonov za hrambo podatkov, pa priča to, da so drugi zvesti svoji barvni filozofiji poimenovanja izdelkov in da so vsem lastnim patentiranim tehnologijam nadeli zveneča imena, ki jih seveda močno tržijo.

Serijo SiliconEdge Blue najdemo v treh različnih zmogljivostih: 64, 128 in 256 GB. Pogoni so sestavljeni okrog celic MLC NAND, podpirajo vse najnovejše tehnologije od RAID krmilnika do različnih obrabnih ("wear-leveling") sistemov (poimenovanih npr. PowerArmor, SiSecure, SolidStor, SiSMART ...), kljub temu pa ostajajo v zlati sredini do zdaj preizkušenih pogonov. Šepa predvsem hitrost prenosa manjših datotek (kljub funkciji TRIM) in velika odstopanja pri zapisovanju podatkov, kar kaže na nekaj slabši krmilnik RAID ali težave z združljivostjo; izkaže pa se pri razmeroma visoki hitrosti naključnega branja velikih datotek.

S ceno, postavljeno okrog 200 evrov, je pogon prav na meji sprejemljivosti, ko še tehtamo med zmogljivostjo in dostopnostjo (četudi je cena za GB podatkov med višjimi). Utegnil bi se pojaviti v netbookih ali kot sistemska particija računalniškega poznavalca, naslednja razvojna generacija modrih silikonskih pogonov pa bo morala pokazati precej več pri delu z manjšimi datotekami, da ne bi ostala na "robu".

WD SiliconEdge Blue 64 GB

Pogon SSD, 64 GB.

Vmesnik: SATA II (3 Gb/s), ATA8-ACS.

Podprti ukazi (funkcije): S.M.A.R.T., 48bit LBA, APM, NCQ, TRIM.

Izdeluje: WD, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 205 EUR.

Za: Cenovno dosegljiv in ravno pravšnje zmogljivosti za sistemsko particijo.

Proti: Nizke hitrosti prenosa manjših datotek, večja odstopanja pri meritvah hitrosti zapisovanja, slabši krmilnik RAID.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji