Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Maj 2018

Sesalec ni eden, sesalcev je več

Tole bi lahko bil eden najkrajših preizkusov – Ilife A6 je pač le še en robotski sesalec. Kajti v svetu robotskih sesalcev se ni prav veliko spremenilo, odkar je podjetje iRobot pred dobrim poldrugim desetletjem predstavilo prvo različico Roombe.

Vmes so se z Roombo kosali predstavniki klasičnih sesalcev (na primer precej zasoljena Electroluxov Trilobit in Dysonov 360 Eye), izdelovalci elektronike (Panasonic in Samsung) in, nenazadnje, cenejši kitajski izdelovalci.

Preizkušeni Ilife A6 sodi v zadnjo skupino, pri čemer je Ilife razmeroma mlado kitajsko podjetje s sedežem v, presenečenje!, Šenženu. Z razvojem so začeli pred osmimi leti, dve leti zatem pa so na trg poslali prvi model sesalca. V Ilife izdelujejo dve vrsti robotskih pomočnikov, ki jih imenujejo Beetles, torej hrošči: serijo V, ki poleg sesanja obvlada tudi pomivanje tal (žal ne hkrati), in serijo A, v kateri so klasični robosesalniki. A6 ne skriva svojih vzorov – po obliki se precej očitno zgleduje po Roombah, ki so v vmesnem času postale sopomenka za sesalnega robota. Pri tem je A6 s premerom 300 mm nekoliko manjši, obenem pa nižji (80 mm) in zato seveda lažji (slaba 2,3 kg).

V nasprotju z Roombo je A6 opremljen z dvema prednjima krtačama, ki se vrtita v nasprotnih smereh in smeti pošiljata proti sesalnemu delu. Izdelovalec je to smelo poimenoval 3-stopenjski čistilni sistem CyclonePower, a v bistvu gre za klasično zasnovo. V nasprotju z Roombo ima A6 le eno prečno krtačo, a lahko to zamenjate – v kompletu sta namreč običajna ščetinasta in gumijasta, ki naj bi bila boljša na preprogah. Zbiralnik smeti je s prostornino 0,3 l razmeroma velik za takšno velikost robota, opremljen pa je s posebnimi magnetnimi vrati, ki olajšujejo odpiranje in praznjenje, z dvema pralnima filtroma in dodatnim filtrom HEPA, ki onemogoča pretirano širjenje prahu.

Sesalec ponuja nekaj načinov sesanja, od avtomatskega prek večsobnega do programiranega. Avtomatski način je nekoliko manj avtomatski, kot bi si želeli. V nasprotju z drugimi roboti se Ilife A6 ne zna sam ustaviti, temveč je potrebna intervencija lastnika. Take razlike v primerjavi s prevladujočim modelom so verjetno zanimive za sodobne antropologe – iz opaženega bi verjetno sklepali, da kitajski izdelovalci manj zaupajo v dobrohotnost (ali pa svobodovoljnost) svojih robotov kot njihovi ameriški kolegi, kateri sesalcem prepuščajo odločitev, kdaj je soba dovolj čista. Na vrhu robota je še klasični gumb za izklop, katerega večbarvna LED prilagaja barvo načinu sesanja, ob strani pa je še stikalo za izklop. Očitno kitajski snovalci svojemu izumu res ne zaupajo dovolj.

V nasprotju z Roombo, ki še vedno uporablja akumulatorje NiMH, A6 poganja Li-ionski 3-celični akumulator z napetostjo 11, 1 V in zmogljivostjo 2,8 Ah. To omogoča 160-minutno delovanje, pri čemer A6 ne bi smel imeti težav s površinami stanovanj do 200 m2. Sesalec ima dve moči sesanja, pri čemer običajno sesa z manjšo močjo, večjo pa lahko vklopimo s priloženim daljinskim upravljalcem. Kakorkoli, sesalec naj bi omogočal podtlak 1000 Pa (približno 1 % vakuum). Tipični klasični sesalci sicer zmorejo 2500 Pa, toda za tako majhne strojčke je to zadovoljivo, še posebej, ker je sesalnik z največ 68 dB razmeroma tih. To smo preizkusili tudi sredi noči, ko je mladi navdušenec sprogramiral delovanje robota, pri tem pa zanemaril podrobnost, kot je ameriško merjenje časa z oznakami AM in PM. Rezultat je bil, da je robot začel sesati sredi noči. A kljub temu hrup motorja ni motil, vsaj dokler nismo bili v istem prostoru.

Pri delovanju uporablja naključni vzorec gibanja, kot ga je popularizirala Roomba. Robot je opremljen s solidnim ultrazvočnim tipalom razdalje, zato so stiki s pohištvom redkejši in zaradi nižje mase vozilca tudi manj trdi. Če nam pa pot sesalnika ni všeč ali bi ga radi zbezali izpod postelje, je treba poseči po daljinskem upravljalniku. Ta ima celo zaslon, ki rabi za pomoč pri programiranju, in nekaj gumbov za izbiro načinov delovanja. Kakorkoli, pri delovanju smo v nasprotju z večjo vzornico opazili dve čudni lastnosti: robot pri čiščenju ne zna ugotoviti, kdaj je posesal dovolj, in se zategadelj ne zaustavi samodejno, razen če ga časovno ne sprogramirano. Torej bo robot sesal, dokler mu ne zmanjka energije, potem pa se bo priključil na polnilno postajo. Prav tako ne ugotovi, kdaj se mu krtače zapletejo, kar zna biti še hujša težava. Blokiran motor namreč porablja precej toka in tako segreva tako sebe kot tudi Li-ionski akumulator.

Za podobno ceno, kot je cena Ilife A6, dobite tudi nekoliko večje robotske sesalce bolj zvenečih imen, toda slednji so praviloma precej okleščeni pri dodatni opremi. Pri A6 dobite v osnovnem paketu poleg sesalne enote in polnilnika tudi en svetilnik, s katerim je mogoče omejiti površino čiščenja, daljinski upravljalnik, rezervno glavno krtačo, dve stranski metlici in dodaten filter HEPA. A po drugi strani ga morate venomer opazovati, da ne naredi kakšne neumnosti.

Ilife A6

Robotski sesalec

Kje: iliferobot.com.

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena: 230 EUR.

Za: Majhen in tih.

Proti: Manj samostojen, kot bi si želeli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji