Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2019

Sesalec, ki se samodejno prazni

Robotskih, bolje rečeno samodejnih, sesalnikov je na svetovnem tržišču kar nekaj, vodilni pa so modeli Roomba podjetja iRobot. Tudi pri nas, kjer je »rumba« skorajda sinonim za tovrstno napravo. Preizkusili smo najnovejši in najzmogljivejši model Roomba i7+.

Če roombe primerjamo s nekaterimi kitajskimi izdelki, hitro ugotovimo, da so drage ali pa vsaj dražje. Pa vendar, irobotovci tako pridobljeni denar vlagajo v razvoj, ki občasno naredi kar občutne skoke naprej. Tokrat preizkušeni model i7 ima tako kar dve novosti, ki uporabnost pametnih sesalcev postavijo (vsaj) stopničko više.

Prvič – nekaj več pameti

Različica i7 premore nekaj več »inteligence« kot prejšnji modeli. Še vedno se sicer gibljejo po na videz slučajni poti (ki za sesalec seveda to niti približno ni), vendar imajo zdaj vgrajene kamere, s katerimi si ustvarijo celoten videz prostora, in to tako dobro, da si dobro zapomnijo sam prostor in položaj v njem.

Zemljevid.jpg; V nekaj sesalnih prehodih (2-5) roomba sestavi popoln zemljevid prostorov, ki jih sesa. Poimenujemo pa jih seveda sami.

Iz več prehodov sesanja se tako nauči zemljevid prostora, ki ga sesa, in to zelo dobro. Vgrajene kamere in tipala poskušajo razbrati okolico (strop, omare, pohištvo), ko jim to dokončno uspe, pa na telefonski aplikaciji ponudijo izrisan celoten načrt stanovanja oziroma nadstropja. Še več, izrisanih načrtov je lahko več, saj imamo seveda lahko večnadstropno stanovanje ali hišo. Ko roombo odnesemo nadstropje više, to zazna in se ravna po zgornjem zemljevidu. Ravna – kako? Tako, da ji lahko sesanje ukažemo tudi v posameznih sobah in ne nujno v vsem stanovanju/nadstropju. Iz menija v aplikaciji enostavno izberemo, naj počisti kopalnico in hodnik, ter popolnoma izpusti dnevno sobo, kjer se morda ravno zadržujemo. Seveda lahko tako selektivno čiščenje nastavimo tudi samodejno, denimo, da se dnevna soba sesa vsako noč, kopalnica pa morda le vsako drugo. V enem tednu, kolikor smo roombo preizkušali, lahko rečemo, da se je ta v naših dveh nadstropjih zelo dobro znašla. Tudi manjši pragovi med prostori je niso zmotili, če so ti previsoki, pa seveda čez ne more.

Selektivno.jpg; Ker roomba sledi zemljevidu, ji lahko naročimo selektivno sesanje prostorov.

Drugič – sesalec za sesalec!

Verjetno se strinjamo, da je potreba po samodejnem sesalcu največja v stanovanjih, kjer živi tudi katera izmed dlakavih živali (še posebej pes). Toda ravno tam se pokaže tudi ključna pomanjkljivost le-teh – majhen koš za zbiranje umazanije. Dolgodlaki pes lahko košek kar hitro zasmeti, kar pomeni res pogosto ročno praznjenje ali celo nedokončano delo. Rešitev, ki jo prinaša model i7+ (da, to je ta plus), je enostavna in hkrati učinkovita – polnilna postaja za roombo je hkrati tudi sesalec, ki ob koncu samodejnega sesanja poskrbi za praznjenje koška.

Praznjenje traja približno 15 sekund in je, žal, zelo glasno in moteče, toda svoje delo odlično opravi. Roomba je celo tako pametna, da se zna k »svojemu sesalcu« vrniti tudi sredi dela, če opazi, da se je košek zapolnil. Smeti se v »sesalcu sesalca« zbirajo v izmenljivi vrečki, ki drži 30 polnih roombinih koškov. V paketu dobimo še eno rezervno vrečko.

Težava je v resnici le v tem, da pri iRobotu za tale »plus v imenu« zahtevajo kar 300 evrov, kar ni malo denarja. No, ker je sistem praznjenja trenutno unikum in ga ne omogoča noben drugi samodejni sesalnik na tržišču, si tako ceno lahko privoščijo. Če ga potrebujete, ga boste pač plačali.

Kaj pa sicer?

Najboljša med najboljšimi, toda še vedno govorimo o samodejnem sesalcu (»robotu«, kot ga že ponarodelo imenujemo), kar za sabo še vedno potegne tudi nekaj slabosti. Če imate majhne otroke in zato po tleh veliko igrač, vrvic in volnenih klobčičev, se bo tudi najnovejša roomba v njih prej ko slej zagozdila. Tako kot se bo zagozdila med nogami jedilne mize in pripadajočih stolov, če jih pred sesanjem ne boste dvignili. Logično. Prepričani ste lahko, da bo tudi uspešno razmazala morebitni kužkov drekec, čeprav tega nismo preizkusili. In prepričani ste, da se bo tudi najnovejšega robota hišni maček najprej bal kot hudič križa. Da o glasnem sesalcu sesalca niti ne govorimo 😉.

In seveda – občasno boste še vedno potrebovali tudi ročni sesalec, saj okrogla premična naprava pač po definiciji ne more počistiti prav vseh (ostrih) kotov.

Tudi na MonitorTV

Video posnetek nove roombe si lahko ogledate na www.monitor.si/roomba_i7.

In še: za redno sesanje boste še vedno morali poskrbeti tudi sami – dvigniti stole v jedilnici, s tal pobrati klobčiče volne in papirčke, predvsem pa na novega člana družine navaditi hišne ljubljenčke 😉

blocked.jpg; Tudi najpametnejši in najboljši sesalec se bo kdaj kje zagozdil, o tem ni dvoma.

Omenili smo že, da lahko (tudi to) roombo nadzorujemo s telefonsko aplikacijo, in to od koderkoli. Prijava je urejena prek »oblaka«, torej imamo nadzor nad sesalcem tudi, ko nas ni doma. Mi ga nismo imeli, ko je aplikacija javljala, da ne najde povezave. Ali so bile to morda le občasne težave z iRobotovim oblakom, ne vemo.

Nakup znanega sesalca priljubljene (in podprte) blagovne znamke pa prinese še nekaj bombončkov, denimo povezovanje z nekaterimi drugimi servisi. Preizkusili smo servis IFTTT (If This Then That), kjer so iRobotovi izdelki uradno podprti. Nastavili smo, da se, denimo, sesalec vklopi vedno, ko gremo iz hiše (telefonska aplikacija IFTTT ugotovi, da smo spremenili lokacijo in roombi sporoči, naj gre sesat). Deluje, le paziti je treba, da (androidni) telefon prisilno ne ugaša aplikacije IFTTT in roombe, kar marsikateri počne.

ifttt.jpg; Če ste količkaj »geeka«, se boste z roombo pozabavali tudi v servisu IFTTT.

Več težav smo imeli s povezovanjem z Google Asistentom na telefonu, saj asistent nekako ni imel pojma o trenutnem statusu sesalca. Ko smo mu, denimo, naročili »OK, google, start vacooming«, je včasih odgovoril, da sesalec itak že deluje. Ali obratno. No, včasih je pa vse skupaj tudi delovalo. Da, v angleščini, toda tega smo tako in tako že vajeni.

google.jpg; Z Googlovim Asistentom se nam ni uspelo najbolje pogovoriti.

Najnovejša, najboljša in najdražja roomba je zabavna igrača, ki tudi svoje delo pošteno opravlja. Trenutno najbolje izmed vseh pametnih sesalcev. Če ste zanjo pripravljeni dati 1200 evrov, pa veste le vi.

iRobot Roomba i7+

samodejni sesalnik

Kje: www.irobot.si

Koliko: 1200 EUR (model i7 brez sesalca 900 EUR)

Za: Samodejno praznjenje koška s smetmi, omogoča selektivno sesanje prostorov, »oblačna« povezljivost, tudi s servisi IFTTT, Alexa in Google Assistant.

Proti: Ne zmore posesati prav vseh kotičkov, prostor moramo pred sesanjem seveda izprazniti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji