Objavljeno: 3.9.2012 12:26 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android, foto

Še ena pamet v žepu!

Ko pamet ni več privilegij telefonov. Ko lahko tudi s fotoaparata pošljemo elektronsko pošto. Ko smo lahko vohuni! Doslej je bil upravičen naziv pametne naprave, ki se zna učinkovito povezovati prek brezžične povezave WiFi, zgolj domena telefonov. Toda na trgu so se znašli fotoaparati, ki se znajo prek take povezave povezati z družabnimi omrežji in "po zraku" pošiljati elektronska sporočila. Mogoče jih je celo brez dostopne točke povezati s pametnimi telefoni in jih tako tudi upravljati. Pamet na daljavo, bi se reklo.

Zgodilo se je. Pameti so se nalezli tudi telefoni, vsaj tako pravijo izdelovalci. A ni vse zlato, kar se sveti. Zaenkrat so te naprave še razmeroma omejene in niso same po sebi, razen povezljivosti z družabnimi omrežji in elektronsko pošto, prav nič pametne. Resda so v navezavi z aplikacijami, ki jih je mogoče namestiti v telefone, a dejanskega nadgrajevanja osnovnih funkcij, kot ga poznamo v svetu tablic in telefonov, še ne premorejo. Kljub temu gre za velik korak naprej, na katerega smo čakali kar nekaj časa.

Upravljanje na daljavo je izvrstna izkušnja tajnega agenta, poleg tega je močno olajšan pretok kakovostnih fotografij v splet, tudi kadar smo na poti brez računalnika.

Pamet po Canonovo

Kljub temu da v Canonu teh možnosti ne imenujejo "pamet", se vsaj nagibajo v to smer. Pametni del Ixusa 510 HS zajema uporabo aplikacije na pametnih telefonih, prek nje pa je mogoč prenos fotografij na telefon ali tablico, ne omogoča pa tudi živega predogleda in upravljanja aparata. Tako je uporabnost nekoliko omejena, za povezavo s telefonom pa Canon sam ustvari brezžično omrežje, v katero se nato povežemo s telefonom.

Ixus 510 HS nam omogoča tudi pošiljanje fotografij prek spleta v družabna omrežja in prek elektronske pošte znotraj aparata, vendar je za rabo treba aparat najprej nastaviti prek računalnika. Ta postopek je vsekakor preveč zapleten in to je kar nekako v nasprotju s filozofijo modelov Ixus.

Veliko bolj enostavno je pošiljati fotografije v spletna omrežja in po elektronski pošti ob pomoči aplikacije na pametnem telefonu in s tem se nam je Ixus nekoliko odkupil.

canon ixus51001.jpg

Takole deluje prenos fotografij in videa pri Canonu z aplikacijo Canon CW.

canon ixus51005.jpg

Ixus 510 HS omogoča tudi pošiljanje fotografij v spletna omrežja in elektronske pošte prek aplikacije na telefonu.

Tako Ixus, tot tudi Samsunga sami ustvarijo povezavo WiFi, na katero se nato povežemo s pametnim telefonom.

Canon Ixus 510 HS

Novi poglavar družine Ixus je tokrat poleg nadvse prilagodljivega objektiva in kakovostnega tipala v svoje kompaktno ohišje dobil tudi ščepec pameti.

Oglato ohišje tega zmogljivega malčka je na voljo v črni ali beli barvi ter okrašeno z velikim rezistivnim 8-centimetrskim zaslonom. Ta je prevzel, podobno kot drugi na dotik upravljani Canoni, skoraj vse funkcije tipk, tako da so na ohišju ostali le še sprožilec, stikalo za zumiranje, tipka za vklop in tipka za predvajanje posnetkov. Tisto, česar ni na zaslonu, pa je našlo svoje mesto na zgornjem delu ohišja, ki kljub aluminijasti zasnovi zaradi vrhnjega sloja barve deluje nekoliko plastično in je predvsem v črni izvedbi močno občutljivo za praske in prstne odtise.

Sicer gre za aparat, ki je tehnično precej podoben modelu 500 HS, vsaj ko govorimo o tipalu in objektivu. To je vsekakor dobra novica, saj se dvojica odlično znajde pri zajemanju videa, ko je omogočen zelo prilagodljiv zum. Popačenja objektiva so majhna, tipalo pa se ponaša z dobrimi lastnosti tudi pri visokih občutljivostih. Zrnatosti je v slabih svetlobnih razmerah razmeroma malo, predvsem za ta razred, in fotografije niso pretirano zrnate vse do občutljivosti ISO 3200, ko postanejo tudi nekoliko bolj rumenkaste. A pri občutljivosti ISO 800 je kakovost dovolj dobra tudi za večje izpise na ravni amaterjev.

O Canonovem upravljanju na dotik smo že pisali. Deluje razmeroma dobro, a vmesnik kljub temu ni dovolj prilagojen dotikom, še posebej, ko smo na sprehodu po menujih. Veliko bolj nam je všeč klasična Ixusova preprostost, kakršno najdemo pri modelu 500 HS.

In tu je še cena za pamet, ki novi Ixus okrona z dodatnimi 70 evri v primerjavi z modelom 500 HS. Kdor si močno želi brezžičnega prenosa fotografij neposredno v telefon, bo okroglih 400 evrov, kolikor zahtevajo za model 500 HS, odštel brez težav, drugi pa bodo denar raje porabili za kak izlet s 500ko v žepu.

Canon Ixus 510 HS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-336 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,6; ostrenje 1 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 2,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 399 EUR.

Za: Razpon objektiva, masa in mere, stabilizacija slike, šum, brezžičen prenos fotografij na telefon.

Proti: Omejen pametni vmesnik, upravljanje na dotik, plastičen občutek v rokah zaradi obdelave aluminija in občutljivost za praske, kartice Micro SD.

Pamet po Samsungovo

Samsung se je "pameti" lotil nekoliko bolj pametno, napredno in obenem prijazno do uporabnika. Poleg tega omogočajo novi Samsungi (na trgu so trenutno trije) tudi dejansko upravljanje prek aplikacije Samsung ViewFinder.

Povezovanje s telefonom je sila enostavno in precej podobno kot pri Canonu. Na aparatu vključimo brezžično povezavo z izbiro možnosti Remote ViewFinder, ki ustvari brezžično omrežje, v katero se povežemo s telefonom in na njem prav tako zaženemo aplikacijo, preneseno z Applove ali pa androidne tržnice aplikacij. Med napravama se ustvari povezava, ki ne potrebuje usmerjevalnika, temveč deluje neposredno, zaradi česar ni bojazni zaradi težav z usmerjevalnikom. Kmalu se na zaslonu telefona prikaže živa slika z aparata, ki je sicer nekoliko slabše kakovosti, a kljub temu dovolj dobra, da je razvidno, kaj bomo fotografirali. Prek aplikacije je omogočeno zumiranje in izbira načina delovanja bliskavice, izbira ločljivosti fotografij ter seveda proženje. Pravi vohuni bi si želeli le še prenos zvoka, drugače pa so želje nadobudnih tajnih agentov uslišane.

Zajete fotografije je nato treba tudi prenesti na telefon, saj se tudi tiste, zajete prek aplikacije, na telefonu shranjujejo v fotoaparatu. Druga aplikacija, ki je prav tako na voljo na mobilnih tržnicah, se imenuje Samsung MobileLink in omogoča prav prenos podatkov iz aparata v telefon. Povezovanje deluje enako kot v prejšnjem primeru, le da je aplikacija tokrat prilagojena prenosu fotografij.

Poleg tega oba aparata omogočata tudi neposredno pošiljanje fotografij na Microsoftovo spletno mesto SkyDrive, na katero se je treba prijaviti z vnaprej ustvarjenim uporabniškim profilom, npr. Hotmailovim elektronskim naslovom.

Samsung omogoča tudi pošiljanje fotografij na želeni elektronski naslov, brez zamudnega ustvarjanja uporabniškega računa. Tako bo prejemniku poleg slike viden le Samsungov elektronski naslov in pripeto sporočilo, ki ga napišemo sami, toda rešitev je z uporabniškega vidika zares enostavna.

Izbira funkcij se med tokrat preizkušenima modeloma sicer nekoliko razlikuje, saj ima manjši, ST200F, pametne brezžične možnosti posejane po menuju, pri modelu WB150F pa do njih pridemo prek kolesca za izbiro programa. Trenutno delujejo Samsungove rešitve precej prepričljivo in zapletov med delovanjem praktično ni.

Ko se s Samsungom igramo vohuna, lahko tudi zumiramo, vključimo samosprožilec, spreminjamo nastavitve bliskavice in ločljivost fotografij.

Takole deluje prenos fotografij in videa prek Samsungove aplikacije MobileLink.

Spreminjanje nastavitev fotoaparata prek aplikacije je precej enostavno.

Samsung nam poleg dobrega uporabniškega vmesnika uporabo lajša tudi z uvodnimi navodili.

Samsung ST200F

Samsung ST200F je manjši od dveh pametnih modelov, ki sta se tokrat znašla v našem uredništvu. Zaprt je v vitko aluminijasto ohišje, na katerem so našli dovolj prostora za diskretno, a kljub temu dovolj ergonomsko držalo, da aparat lepo sedi v roki tudi pri enoročnem fotografiranju.

Ponaša se s tipalom, ki ima 16 megapik ločljivosti, in sicer tudi nekoliko več zrnatosti, kot smo je vajeni pri najbolj dovršenih fotoaparatih tega razreda. Omogoča uporabo občutljivosti vse do ISO 3200, ko je zrnatosti sicer že veliko, a dovršenemu aparatu bolj zamerimo največjo ločljivost videa le 720 vrstic. Sama kakovost videa je povsem dobra, med zajemanjem pa je omogočeno optično zumiranje objektiva, ki ponuja 10-kratno povečavo. Ponaša se z majhnimi popačenji sodčkavosti pri širokem kotu in stabilizacijo slike, a med videom nekoliko bolj leno ostri. To pomeni, da je treba za izostritev velikokrat nekoliko spremeniti goriščnico, šele takrat se ostrenje pogosto dejansko tudi izvede.

S tipko za zumiranje pa se uporabnik tudi premika med sekcijami menujev. To močno pohitri sprehod po različnih možnostih. Tu je tudi stran z izbiro pametnih rešitev, aparat pa ponuja tudi uporabo različnih digitalnih filtrov celo med zajemanjem videa, a na žalost ob še zmanjšani ločljivosti. Prav tako smo pogrešali namensko tipko za zajemanje videa in na trenutke se je aparat pri upravljanju rad za delček sekunde upočasnil.

In, verjeli ali ne, glede na ponujeno je pametni Samsung tudi razmeroma poceni, zato ga z značko 202 evra z veseljem priporočimo novosti željnim uporabnikom.

Samsung ST200F

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-270 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,6; ostrenje 5 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3,6 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 202 EUR.

Za: Upravljanje prek aplikacije na telefonu je dobro, dobro so rešene funkcije v navezavi z WiFi povezavo, ohišje je ergonomsko in mersko dobro zasnovano.

Proti: Video le 720p, video s posebnimi učinki še manj, občasno zatikajoče upravljanje, nima video tipke.

Samsung WB150F

Samsung WB150F je večji pametni brat modela ST200F. Z njim si deli pametne lastnosti, vendar je zaprt v nekoliko zajetnejše ohišje bolj prilagojen dostopnosti funkcij kot pa prenašanju v žepu. Kljub temu je glede na objektiv z zelo dobrim razponom razmeroma kompaktnih mer.

Ta ponuja široki kot pri 24 mm in 18-kratno povečavo in se prav tako ponaša z majhnim popačenjem sodčkavosti. Zmotili so nas le preveliki in nekoliko nezvezni koraki med zumiranjem, kar je najbolj opazno ravno pri zajemanju videa. Stabilizacija deluje nekoliko slabše kot pri dovršenih Canonovih ali pa Nikonovih modelih, a kljub temu močno pripomore k podaljševanju časa zaklopa.

Tipalo ima tokrat 14 megapik ločljivosti in prav tako ne blesti pri najvišjih občutljivostih ISO, ko precej zbledijo predvsem barve. Žal tudi ta aparat ne ponuja polne visoke ločljivosti pri zajemanju videa, pa čeprav ima na ohišju tipko za video. Za ločljivost 1080 vrstic bo treba poseči po najzmogljivejšem pametnem modelu, WB850F. Prav tako smo tudi pri WB150F opazili nekoliko slabše ostrenje pri zajemanju videa, še posebej, ko svetlobe ni dovolj. Dobro pa je to, da je ostrenje zvezno in neopazno, a žal tudi velikokrat slabše učinkovito, dokler mu ne pomagamo z zumiranjem.

Med fotografiranjem omogoča tudi popolnoma ročne nastavitve, menuji pa so namesto strani v slogu aplikacij kot pri manjšem modelu tu razdeljeni s klasičnim kolescem. Nastavitev WiFi tako pripelje do izbire med pametnimi funkcijami, kjer se ponovijo enake možnosti kot pri modelu ST200F.

Tudi Samsung WB150F se glede na ponujeno ne ponaša z visoko ceno, saj je za soliden aparat s pridihom pametnih rešitev treba odšteti le dobrih 250 evrov.

Samsung WB150F

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-432 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,8; ostrenje 5 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3,38 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 253 EUR.

Za: Ergonomija, pametne funkcije in upravljanje prek aplikacije na telefonu, ročne nastavitve, cena.

Proti: Barve pri višjih občutljivostih ISO, nima videa polne ločljivosti HD, velike stopnje pri zumiranju med videom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji