Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2012 | Teme: android

Še en plus

Samsung se je na področje tablic resneje podal pred dobrim letom, ko so predstavili napravo Galaxy Tab. Šlo je za sedempalčno tablico, nad katero se je marsikdo navdušil zaradi velikosti, je pa imela kar nekaj težav. Nova različica, ki je v imenu dobila še znak plus, je bistveno boljša naprava.

Že oblikovanje nam da vedeti, da gre za napravo najnovejše generacije. Deluje kot pomanjšan Galaxy Tab 10.1 ali pa povečan Galaxy Note. Zadnja stran je iz zelo kakovostne plastike, sprednja stran pa klasično črna, brez fizičnih tipk. Naprava je solidno tanka (en centimeter) in lahka, a kljub temu ni za žep.

Zaslon meri sedem palcev, žal pa je ločljivost le 1024 × 600. Na prvi pogled to resda ni malo, a kaj, ko zmore že manjši Galaxy Note ločljivost 1280 × 800. Tudi po kakovosti nekoliko zaostaja za drugimi Samsungovimi tabličnimi in mobilnimi napravami, tako po živosti barv kot po svetlosti. Saj ne, da bi bila slaba, a so nekatere druge enostavno boljše.

Strojna oprema je znana iz sorodnih naprav, procesor ima dve jedri, bije pri 1,2 GHz, pomnilnika je 1 GB. Prostora za aplikacije in podatke je lahko 16 ali 32 GB. V praksi se naprava obnese še kar dobro, a se mestoma zatika in je celo nekoliko neodzivna. Tega morda niti ne bi opazili, a postane očitno, ko ji postavimo ob bok iPad (prve generacije) in v tej številki preizkušeni Asus Transformer Prime.

Podobno ugotovimo pri operacijskem sistemu. Gre za Android 3.2, ki je sicer soliden, a se čuti, da še ni izpopolnjen. Spet gre za to, da vemo, kakšen korak naprej je različica 4.0, in enostavno ne moremo spregledati slabše odzivnosti in občasne hroščatosti predhodne različice. Poudariti pa velja, da so v Samsungu že napovedali, da bo tudi ta naprava dobila nadgradnjo na Android 4.0 (t. i. Ice Cream Sandwich) enkrat med letom (najverjetneje v začetku poletja).

Tablica ponuja sicer še vedno vse glavne možnosti povezave, torej brezžični omrežni vmesnik WiFi in vmesnik bluetooth, vgrajen je tudi modem 3G. Če smo dovolj samozavestni, jo lahko uporabimo tudi ko povsem navaden telefon, seveda pa bomo ob glavi držali zares smešno veliko napravo. No, ob uporabi bluetooth slušalk bi lahko komu tudi nadomestila mobilni telefon. Žal ni drugih vmesnikov, priključek, prek katerega jo polnimo (ali priključimo na računalnik), je Samsungov, je pa dodana tudi reža za pomnilniške kartice MicroSD.

Samsung Galaxy Tab 7 Plus

Kaj: Tablični računalnik.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: 429 EUR.

Za: Velikost in teža.

Proti: Cena, povprečen zaslon, zaenkrat nameščen Android 3.2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji