Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Januar 2012 | Teme: foto

Še boljši heroj

Kljub izredni priljubljenosti in odlični prodaji sistema GoPro izdelovalec ne spi na lovorikah. Pred nami je izboljšana različica sistema, pa ne le na papirju, izkazala se je tudi v praksi.

Kamera GoPro brez plastičnega ohišja, z novim objektivom in meniji na LCD zaslončku

Pri prvoosebnih snemanjih se danes govori le še o sistemu GoPro. Kadarkoli nas zanese na video dveri, kjer se čudimo vratolomnim posnetkom takih in drugačnih adrenalinskih odvisnežev, tam je tudi GoPro. Drugih izdelovalcev praktično ni več na spregled. Saj so in izdelujejo, a jih je globalna prevlada podjetja Gopro praktično povozila. GoPro je slavo dosegel s kamero HD Hero, ki se je utrdila med uporabniki zaradi dobrega video posnetka, možnosti uporabe različnih ločljivosti, različnih foto nastavitev in seveda zaradi vseh možnih nastavkov, ki so na voljo. Z iznajdljivostjo jo lahko pritrdimo praktično na karkoli. Poleg dobrih rešitev za nameščanje so se v GoProju lotili tudi nadgradenj sistema z raznimi dodatki za kamero, kot sta na primer zaslonček LCD ali dodatna baterija. Kamera je načeloma uporabna kjerkoli, vendar se je izkazalo, da so za dober video posnetek potrebne ustrezne svetlobne razmere. V temi se namreč kamera ne izkaže najbolje, izgubijo se detajli, barve dobijo "spran" pridih in na splošno kakovost posnetka šepa.

Razlika v kotu pri snemanju v polnem HD načinu je očitna.

Kakorkoli že, novica o novem, še izboljšanem modelu je razveselila marsikaterega uporabnika dosedanjega sistema. Ko smo na hitro prečesali vse posodobitve, smo bili nad prebranim navdušeni. Tako mislijo tudi v GoProju in so novemu modelu prilepili oznako Professional. Po nihovem naj bi bil namenjen bolj profesionalni rabi. A naj vas to ne zmoti, primeren je seveda za vsakogar. V paleti izdelkov tako ponujajo tri modele, novega HD Hero2, starega HD Hero in HD Hero 960, ki ne omogoča snemanja v načinu 1080p.

V temnih razmerah je slika novejšega GoProja neprimerno boljša.

Velikost ohišja je pri novem modelu seveda ostala nespremenjena, brez zadržka pa lahko rečemo, da je dejansko vse drugo prenovljeno. Že na prvi pogled je drugačen objektiv kamere, ki je pravzaprav zumirni objektiv s fiksnimi stopnjami. Omogoča nam snemanje videa pod različnimi koti (široki kot 170°, srednji kot 127° in ozki kot 90°), vendar ne v vseh video in foto načinih. Čeprav je novost nadvse uporabna, je preklapljanje med koti snemanja mogoče le prek menujev, to pa na žalost zelo upočasni izbiro, a je zdaj snemanje v polnem HD načinu možno pod vsemi koti in seveda tudi s širšim kotom. Objektiv je ostrejši, z boljšim dinamičnim razponom in posledično se lahko zaradi boljše obdelave posnetkov nadejamo dobrih rezultatov. Sodčkasto popačenje je seveda še vedno opazno, a smo ga v ozkem kotu kljub vsemu pričakovali manj. Vendar pa očitkov zaradi slabih svetlobnih razmer, ki smo jo gojili pri starejšem modelu, tukaj ni več. Posnetek je v vseh okoliščinah oster ter barvno in kontrastno izrazit.

Fotografski del ima zdaj višjo ločljivost posnetkov z največ 11 megapikami in omogoča kar deset zaporednih posnetkov na sekundo, vendar boste za ta manever potrebovali hitro SD kartico razreda 10. Novost je tudi polsekundni interval pri intervalnem fotografiranju. Nadvse hvalevredno, če pomislimo, da običajni tovrstni upravljalniki začnejo odštevati šele pri eni sekundi.

Različni koti in sodčkasto popačenje posnetka

Upravljanje je zdaj podprto grafično lepše in predvsem razumljiveje. Še vedno se moramo sprehajati po vseh menujih, vendar so smiselno urejeni in po novem tudi drevesno strukturirani. Na vse strani kamere so vgradili LED kontrolne luči in dodali mini HDMI vmesnik ter vhod za zunanji mikrofon. Na žalost je gneča vseh vhodov in izhodov že prevelika in sta oba nova vmesnika na različnih straneh kamere, to pa oteži uporabo zaradi kablov. Na zadnji strani je še vedno običajna GoPro reža za dodatke. Združljiva je z vsemi obstoječimi, pričakujemo pa še Wi-Fi BacPac in Remote dodatek, s katerim bo mogoč sproten brezžični pretok posnetkov na prenosne naprave in splet ter upravljanje kamere na daljavo. Ta bo omogočal nadzor kar 50 kamer naenkrat, dodatek pa pričakujemo februarja letos. Takrat bo na voljo tudi popravek programske opreme, ki bo omogočal uporabo novega "heroja" v 3D ohišju, pričakujemo pa tudi novo različico Cineformovega urejevalnika 3D posnetkov. Ta naj bi po novem omogočal urejanje 3D posnetkov tudi drugih izdelovalcev, dodanih naj bi imel še nekaj načinov popravljanja 3D posnetkov in še vedno bo na voljo brezplačno. Edino, kar pogrešamo že od vsega začetka, je možnost uporabe in pritrditve kamere brez ohišja. Tu bi bil navoj za stativ na ohišju več kot dobrodošel, a ga tudi tokrat nismo dočakali.

In kaj svetovati vsem lastnikom GoProjev? Ali velja zamenjati kamero za novejšo, ki je 50 evrov dražja? Po napisanem prav gotovo, če seveda uporabljate GoPro več kot le ljubiteljsko. Tisti, ki se boste z GoProjem prvič srečali ali ga uporabili le tu in tam, pa razmislite. Starejši model je še vedno uporaben, še vedno izdela dobre posnetke, še vedno je robusten in ne prepušča vode, za razliko v ceni pa si lahko dokupite dodatek LCD, ki bo nedvomno olajšal rabo.

GoPro HD Hero2

Digitalna kamera in fotoaparat.

Izdeluje: www.gopro.com.

Prodaja: www.enaintrideset.si.

Cena: 349 EUR.

Za: Kompaktnost, robustnost, neprepustnost za vodo, kakovost posnetka, dodatki, brezplačna programska oprema.

Proti: Ni hitrega dostopa do menjave kotov snemanja, ni navoja za stativ na kameri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji