Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2012 | Teme: nenehni testi, foto

Samsung ST77

Čeprav zadnje čase o Samsungu pišemo bolj kot ne v zvezi s pametnimi telefoni, je podjetje nadvse aktivno tudi na področju digitalnih fotoaparatov. Na preizkus smo dobili nekaj različnih modelov, na spodnji strani cenovne in zmogljivostne lestvice pa je preprost model ST77.

Gre za zelo majhen fotoaparat, izdelovalec poudarja predvsem tankost, saj v tej smeri meri manj kot dva centimetra. Je tudi silno lahek (dobrih sto gramov), oblikovno pa nadvse preprost. Je iz kakovostne plastike, na desni strani je manjši rob, ki olajša držanje aparata. Tipke so povsem klasično postavljene, za zum skrbi drsnik okoli sprožilca. Zaslon je povprečno velik (po diagonali meri 7 cm) in ločljiv (230.000 pik). Zaradi majhnih mer je aparat resnično žepen, po volumnu je trenutno najmanjši v naših tabelah.

V zadnjem času postajajo objektivi tudi pri osnovnih aparatih vse širši, pri preizkušenem Samsungu ni nič drugače. Pokriva goriščnice od solidnih 25 pa do dovolj dolgih 125 mm (seveda v 35 mm ekvivalentu). Te goriščnice so po našem mnenju povsem dovolj za praktično vse uporabnike. K temu lahko prištejemo še optično stabilizacijo slike, ki koristi zlasti pri teleobmočju objektiva. Po kakovosti je objektiv povprečen, to je glede na ceno pričakovano.

Nad kakovostjo slike nismo imeli posebnih pripomb, seveda pa so, kot pri vseh žepnih aparatih, omejitve pri slabših svetlobnih razmerah. Optična stabilizacija slike sicer pomaga, a moramo kljub temu dvigniti tudi občutljivost ISO, kjer pri višjih vrednostih hitro nastane šum, slika pa postane vedno manj ostra in barve bolj blede. Video je soliden, ločljivost zajema je 1280 × 720 pri tridesetih slikah na sekundo. Menuji so dovolj pregledni, na voljo pa je kar veliko posebnih programov in zabavnih funkcij. Toda menimo, da jih večina uporabnikov bolj redko dejansko uporablja.

Največji adut tega aparata je njegova zelo konkurenčna cena, sploh glede na uporabne goriščnice objektiva in dodano optično stabilizacijo slike. Marsikomu pa je najpomembneje to, da je vse zapakirano v resnično majhno in lahko ohišje.

Samsung ST77

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-125 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,5-6,3; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 151 EUR.

Za: Velikost in teža, optična stabilizacija slike, cena.

Proti: Šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji