Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, pametni telefon

Samsung Omnia HD

Tik pred začetkom poletja je k nam prišel Samsungov telefon i8910, bolj znan pod imenom OMNIA HD. Napovedi pred izidom in obljubljene zmožnosti so vlivale veliko upanja, da bo naslednik Omnie postavil nove mejnike na področju pametnih telefonov. In končni izdelek nas v večini pogledov, razen HD videa, ni razočaral.

Telefon že na prvi pogled ni med manjšimi napravami te vrste, pravzaprav je večji od skoraj vseh pametnih telefonov, ki smo jih preizkusili v zadnjem času. Na prednji strani je 3,7 palca velik, za dotik občutljiv zaslon, izdelan v tehnologiji AMOLED (ne LCD!), pod njim pa tri običajne tipke za menu ter sprejem in zaključek klica. Ob straneh so še gumbi za fotoaparat, zaklep tipkovnice in spreminjanje glasnosti, reža za pomnilniško kartico in vhod za slušalke. Fotoaparat, ki je zadaj, premore kar osem milijonov pik, z njim pa lahko zajemamo tudi video posnetke v ločljivosti HD (720p). V notranjosti so sprejemnik za GPS, brezžični vmesnik in 8 GB vgrajenega pomnilnika.

Poleg spremenjene zunanjosti je največja sprememba med prvo Omnio in njeno naslednico v izbiri operacijskega sistema. Pri Samsungu so se tokrat odločili mobilno različico Oken nadomestiti s Symbianom S60 pete generacije, ki ga najdemo tudi v Nokii 5800 in N97. A kljub enakemu sistemu je v delovanju in videzu kar nekaj razlik. Samsung je tako na prvo stran postavil svoje že dobro znane "widgete", na izbiro imamo nekaj novih, večinoma povezanih s spletnimi storitvami ali socialnimi omrežji. Na voljo imamo tri namizja, na katera lahko postavimo poljubne aplikacije, prehajanje med njimi pa je povsem enostavno in hitro. Zaslon je zelo odziven pri delu s prsti in je eden boljših na trgu. Pri uporabi nismo imeli praktično nikakršnih težav z vnosom besedila ali izbiranjem po menujih. Besedilo lahko vnašamo na več različnih načinov, a najhitrejši in najlažji je uporaba polne tipkovnice QWERTY, ki se pojavi, ko telefon postavimo v ležeči položaj. Ob izbiri znaka se nad naših prstom prikaže prikaz naše izbire, ki olajša tipkanje in zmanjša število napak. Orientacija zaslona se samodejno prilagaja ob pomoči senzorja pospeška, ki ga izkorišča tudi večina vgrajenih programov ter iger, med drugim lahko pregledujemo fotografije s preprostimi premiki naprave.

Programska oprema, ki jo najdemo v telefonu, je povsem običajna za takšno napravo, med aplikacijami bomo našli urejevalnike različnih dokumentov, nekaj pisarniških programov ter nekaj dodatkov, ki jih na Nokii ne najdemo. Med bolj zanimivimi je nekakšen napol samodejni bralnik vizitk. Z uporabo fotoaparata ter optičnega prepoznavanja znakov poskuša z vizitke razbrati podatke, kot so ime, priimek, telefon, naslov in podobno. Uspešno prebrane podatke lahko nato shranimo neposredno v telefonski imenik. Žal nam med preizkusom ni uspelo dobiti pravilnih podatkov z nobene vizitke. Se je pa veliko bolje odrezal v običajnem načinu optičnega prepoznavanja znakov, saj mu je uspelo prebrati večje količine angleškega besedila skoraj brez napak.

Najpomembnejši del, ki je tudi najbolj oglaševan, je seveda kamera visoke ločljivosti. Posnetki, zajeti s fotoaparatom, se lahko merijo z marsikaterim kompaktnim fotoaparatom, če so zajeti v dobrih svetlobnih razmerah. Temnejši prostori so žal še vedno velika težava mobilnih kamer in niti Omnia HD ni izjema. Vgrajena bliskavica je sicer močna, a osvetljuje z nekoliko preveč belo svetlobo, zato dobimo slike z rahlo preveč poudarjenimi modrimi odtenki.

Še huje je pri snemanju videa. Podobno kot pri mirujočih posnetkih se tudi tu količina svetlobe izkaže za zelo pomemben dejavnik, nočni posnetki so zelo slabi, z zelo izrazitim šumom, ki se kaže predvsem v rdečih barvah. Pri snemanju v visoki ločljivosti je zelo opazno tudi tresenje roke. Da, kamere imajo "že od nekdaj" stabilizator, že nekaj časa ga imajo tudi fotoaparati, celo kompaktni. Telefoni žal (še?) ne. Žal je ob zajetem videu zvok še slabši kot slika. Ker je zajemanje video posnetkov visoke ločljivosti procesorsko zahtevna naloga, nas ni presenetila hitra poraba energije med snemanjem. Po nekaj minutah snemanja je indikator stanja baterije upadel za skoraj polovico. A kljub vsem pomanjkljivostim so zajeti posnetki še vedno boljši kot pri drugih mobilnih telefonih, žal še tako hiter procesor in dobra programska oprema ne moreta odtehtati fizično majhnih mer samih leč in tipala.

Pred izidom se je veliko govorilo o tem, da bo Omnia HD pravzaprav Nokia 5800 z lepšo zunanjostjo in spremenjeno temo, a mi lahko zatrdimo, da je veliko več kot to. Pri uporabi nismo opazili nikakršnih težav s počasnim delovanjem ali zaostajanjem, ki smo jih opisovali pri obeh Nokiah s tem operacijskim sistemom. Samsungu je torej uspelo sistem tako izpopolniti, da lahko tekoče delovanje pri uporabi za dotik občutljivega zaslona brez težav primerjamo s kultnim iPhonom, ki še vedno velja za nekakšen vzor na tem področju.

Samsung i8910 OMNIA HD

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian S60, peta generacija.

Pomnilnik: 8 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 640 x 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsungmobile.com.

Cena: 680 EUR; od 279 EUR pri Mobitelu, od 280 EUR pri Simobilu.

Za: Odzivnost, kakovostna izdelava, zaslon.

Proti: Cena, slaba kakovost nočnih posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji