Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Samsung NX30

Čeprav so v Samsungu v fotografskih vodah znani bolj po kompaktnih aparatih, ponujajo tudi nekaj brezzrcalnih aparatov, namenjenih nekoliko zahtevnejšim uporabnikom. Med zmogljivejšimi je novi model NX30, ki po razmeroma ugodni ceni ponuja presenetljivo veliko.

Aparat je oblikovan po zgledu manjših aparatov DSLR, s tekočimi linijami in solidno velikim držalom na desni strani. Zadaj ima kar nekaj funkcijskih tipk, za prilagajanje nastavitev je na voljo eno kolesce (poleg kolesca na zgornji strani za izbiro programa). Zaslon (vrste AMOLED) je vrtljiv, kar je še posebej koristno pri zajemu videa, koristen je tudi (sicer digitalni) okular, ki ga lahko izvlečemo in nagnemo za osemdeset stopinj. Glede na sorazmerno velikost ohišja je aparat presenetljivo lahek.

Zelo dobro se obnese sistem samodejnega ostrenja, združuje namreč sistem zaznavanja fazne razlike (znano iz DSLRjev) in sistem zaznavanja kontrasta (kot pri kompaktnih aparatih). Samsung je bil med prvimi, ki je tudi v fotoaparate začel vgrajevati brezžične povezave, tako ima NX30 vgrajeno elektroniko za NFC in WiFi. Aparat lahko krmilimo prek namenskih aplikacij na telefonih in tablicah, prenašamo lahko tudi zajete posnetke in video.

Kakovost tako fotografij kot videa je zelo dobra. Pri fotografijah se sicer opazi nekaj šuma pri višjih vrednostih ISO (ta sicer gre do ISO 25600), brez programskega odstranjevanja šuma so fotografije zelo dobre do vključno ISO 800, z omenjenim odstranjevanjem pa do vključno ISO 3200. To je sicer povsem primerljivo z drugimi aparati tega razreda, s tem, da ima NX30 nadpovprečno visoko ločljivost 20 milijonov pik.

Samsungov NX30 je torej zelo dober brezzrcalni fotoaparat, ki tudi ni predrag, saj ga v kompletu z osnovnim objektivom dobimo že za dobrih petsto evrov. Pri tem je potencialna omejitev razmeroma slaba izbira objektivov, vsaj v primerjavi z drugimi takimi sistemi (denimo Sony, Panasonic, Olympus ...).

Samsung NX30

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5472 × 3648.

Tipalo: Efektivno 20 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene prodajalne.

Cena: 560 EUR (z objektivom 18–55 mm).

✓    Kakovost posnetkov, hitrost samodejnega ostrenja.

✗    Na voljo razmeroma malo objektivov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji