Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2007 | Teme: nenehni testi

Samsung NV10

NV10 sodi med nove Samsunge, tako kot zgoraj opisani Samsung NV7. Na pogled sta si zelo podobna, seveda, če odmislimo velik objektiv NV7. Tako ima NV10 lepo pospravljen objektiv, iz ohišja ga gleda le nekaj milimetrov. Fotoaparat se zato skrči na zelo ugodno velikost, tako da ga lahko pospravimo v še tako tesen žep.

Povsem enako kot NV7 ima NV10 zasnovano zadnjo stran. Na sredini 6,3 cm velik, kakovosten zaslon LCD z novim uporabniškim vmesnikom z gumbi, občutljivimi za dotik (in pritisk seveda).

Posebnost Samsunga NV10 se skriva že v samem imenu modela. Ima namreč optično tipalo, ki premore 10 milijonov pik. To dandanes že ni več nič tako posebnega, a je kljub temu še dovolj redko (naj spomnimo, da podobno ločljivost uporabljajo zahtevnejši digitalni fotoaparati SLR).

Zmogljivost optičnega tipala koristno izkorišča za digitalno stabilizacijo slike. Objektiv je tako kot pri NV7 kakovosten, le da tokrat premore le 3x optično povečavo. Minimalna razdalja, ki jo še lahko izostri, je 4 centimetre; to je v primerjavi s konkurenčnimi fotoaparati več kot dovolj. Čeprav se ne ponaša s tako zmogljivim objektivom, NV10 še vseeno dopušča ročno nastavljanje določenih parametrov, kot sta odprtost zaslonke ter čas. Ostrenje pa je prepuščeno avtomatiki, ki svojo nalogo k sreči zelo dobro opravlja, le v zelo temnih prostorih včasih porabi malce dlje, da najde pravo ostrino. ISO je moč nastavljati od 100 pa do 1000, za razliko od NV7 pa ima pri višji ISO občutljivosti manj barvnega šuma.

Slika je ob robih malenkost sodčasta, le da je tokrat tudi malce manj ostra.

Zajem videa poteka v ločljivosti 640 x 480 s 30 slikami na sekundo. Video ni preveč potraten s prostorom, saj lahko v vgrajeni pomnilnik (20 MB) posnamemo skoraj minuto dolg posnetek pri najboljši kakovosti. Med snemanjem sicer lahko spreminjamo optično povečavo, vendar se med tem prekine snemanje zvoka.

Litijev akumulator skrbi za zadovoljivo dolgo delovanje, kljub temu pa je fotoaparat mogoče polniti le s posebnimi priloženimi kabli ali pa s polnilcem, ki se ga dokupi posebej. Omenimo, da je NV10 že v osnovnem paketu bogato opremljen, od torbice, bazne postaje do daljinskega upravljalnika, s katerim lahko sprožimo samosprožilec ali pa pregledujemo fotografije, medtem ko je fotoaparat priklopljen na televizijski sprejemnik.

Samsung NV10 je zelo eleganten, kakovosten in lepo kompakten fotoaparat, ki bo našel prostor v vsakem žepu, vendar le, če je ta dovolj (denarno) globok, saj je aparat kar precej drag.

Samsung NV10

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 0,8 m-neskončno (4 cm makro); čas od 1/1500 do 15 s; domet bliskavice 3,2m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800, 1000.

Prodaja: Euro Foto, www.eurofoto.si.

Cena: 396 EUR.

Za: Kompaktnost, hitro ostrenje, visoka ločljivost.

Proti: Povezava s posebnimi kabli, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji