Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung L310W

Če bi bil L310W avtomobil, bi ga uvrstili v "zgornji srednji" razred. Ker pa gre le za fotoaparat, ga bolje opišemo, če povemo, da je žepne velikost, poln načinov za digitalno izboljšanje kakovosti slik in ima širokokoten objektiv. Prav slednje je lastnost, ki jo najdemo pri bistveno premalo fotoaparatih, in nas je prepričala, da Samsung z L310W misli resno. To je le še podkrepila odlična izdelava in dobra površinska obdelava fotoaparata. Prav res, L310W je veselje držati v roki.

Samsung L310W

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 13,6 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-102 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,7; ostrenje 0,80 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 4,6 m; ISO: samodejno ali ročno (do 3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Euro foto, www.eurofoto.si.

Cena: 199 EUR.

Za: Širokokotni objektiv, dober ročni nadzor, optična stabilizacija, zumiranje med snemanjem videa.

Proti: Šibak nadzor barv, digitalne "igračke" delujejo nezanesljivo.

Od običajnih krmil v L310W najdemo približno vse, kar je na voljo. Ročni nadzor, prekrmiljenje zaslonke, nadzor ostrine, kontrasta, velikost posnetkov (od 4224 × 3168 pik navzdol), nadzor beline (tudi ročni) in še kar nekaj časa bi lahko naštevali. Grajamo le privzeti način stiskanja "fine", ki slike preveč stisne. Toplo priporočamo preklop na "superfine", pa čeprav bodo slike potem še enkrat večje. Po potrebi lahko vključite optični stabilizator, ki dobro opravlja svojo nalogo, dvojni stabilizaciji (optična + digitalna) pa se raje izognite.

Poleg širokokotnega objektiva L310W izstopa tudi pri snemanju videa. Ta je lahko ločljivosti 640 × 480 ali celo 800 × 592 (a le z 20 posnetki na sekundo), pri snemanju pa lahko uporabimo zum, le da se med spreminjanjem goriščnice ugasne snemanje zvoka. Video je stisnjen s standardom MPEG-4, zato posnetki niso preveliki. Začetek in konec videa lahko odrežete že kar v fotoaparatu.

Samsung L310W: Nočni način dobro odstrani digitalni šum.

Najmočnejši aduti pa naj bi bili - vsaj po besedah izdelovalca - napredni načini fotografiranja. Poleg zaznavanja obraza ima L310W vgrajeno tudi zaznavanje nasmehov, pa tudi zaznavanje mežikanja. Če aparat zazna, da je eden od subjektov med posnetkom zaprl oči, takoj naredi še en posnetek. Vgrajen je tudi način "lepotni posnetek" (beauty shoot), ki naknadno odstrani nepravilnosti s kože. Kot nasploh velja za vse digitalne dodatke, ki jih zadnja leta pridno dodajajo v male fotoaparate, tudi pri Samsungu ne moremo računati na zanesljivo delovanje.

Zadovoljni smo bili tudi z načini samosprožilca. Poleg dokaj običajnih zakasnitev za 10 in 2 sekundi pozna L310W še dvojni posnetek, pri katerem počaka 10 sekund, sproži, počaka še dve sekundi in sproži še enkrat. Odlično za skupinske fotografije, pri katerih je prva dostikrat preveč "zapeta". Vgrajen je tudi samosprožilec z zaznavanjem premikanja, ki deluje popolnoma enako kot v aparatu S1070 (kjer smo ga tudi opisali).

Fotografije so dobre, šum je dokaj nizek, le v načinu "beauty shoot" se pogosto zgodi, da je fotografija neostra. Takih posegov se raje lotevajte v Photoshopu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji