Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Samsung Galaxy A42

S prihodom omrežij pete generacije se počasi začenja večati ponudba telefonov z ustrezno podporo. Novi Samsungov Galaxy A42 je tako v tem trenutku najcenejši telefon s podporo omrežjem 5G. Roko na srce to, vsaj za zdaj, ne pomeni nobene resne prednosti – omrežje (trenutno le Telekomovo) še nima resne pokritosti po državi, tudi hitrosti na njem so skorajda primerljive tistim z oznako LTE/4G.

Telefon se sicer uvršča v srednji razred. Ohišje je plastično, zadnja stranica je razdeljena na štiri segmente različnih nians. V vsakem izmed njih se svetloba preliva v različnih barvah, pri Samsungu govorijo o svetlečem ohišju s holografskim vzorcem, izbirati pa je moč med črnim, belim in sivim modelom. Mi smo preizkusili prvega. Omenjeno prelivanje barv je zanimivo, gre pa seveda za stvar okusa. Nežno zaobljeno ohišje se sicer lepo prilega roki.

Menimo, da v tem trenutku podpora 5G še ne predstavlja konkurenčne prednosti.

Telefon je razmeroma velik, diagonala zaslona meri 6,6 palca. Gre za zaslon Super AMOLED z dobrimi barvami in kontrastom, je pa ločljivost glede na velikost skromna, vsaj v primerjavi s cenovno primerljivo konkurenco. Ponuja ločljivost le 1.600 × 720 pik, je pa res, da marsikdo tega sploh ne bo opazil. Nad zaslonom je majhen izrez za prednji fotoaparat, spodaj je ob vmesniku izhod USB-C za slušalke, na levi strani pa pridemo do nosilca za kartico SIM, kjer lahko dodamo še pomnilniško kartico microSDXC.

Strojna zasnova je za ta razred pričakovana – v uporabi je osemjedrni Snapdragon 750 z že omenjenim modulom 5G. Preizkušeni model ponuja 4 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, na spletu sicer najdemo tudi različice s 6 ali z 8 GB pomnilnika. Po hitrosti je telefon povsem primerljiv z ostalimi v tem cenovnem razredu, tudi pri igrah se dovolj dobro obnese. Vgrajen je sorazmerno velik akumulator – 5.000 mAh.

Zadaj so štirje objektivi, razporejeni v kvadratno konfiguracijo, pod njimi je še bliskavica LED. Na voljo so klasični široki objektiv s tipalom 48 MP, ultraširoki in makro objektiv, zadnji pa je za zaznavanje globine, kar telefon koristi za lepše zamegljeno ozadje. Fotografsko se telefon dobro obnese, sploh osrednji objektiv ponudi dobro kakovost fotografij. Mogoče bi si namesto makro objektiva želeli daljši tele objektiv, se pa tudi makro solidno odreže. Z njim lahko fotografiramo z razdalje od tri do pet centimetrov.

Novi Galaxy A42 je povsem »O. K.« telefon, njegov prodajni adut pa je podpora omrežjem naslednje generacije. Menimo, da v tem trenutku podpora 5G (še) ne predstavlja konkurenčne prednosti.

Samsung Galaxy A42

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 390 EUR

Za: Soliden fotoaparat, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji