Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2009

Sadna Nevihta

Kanadski RIM, znan po svojih pametnih telefonih Blackberry, se je odločil stopiti v neposreden boj z Applovim iPhonom. Na trgu se je pojavil prvi Blackberry z zaslonom, občutljivim za dotik, kljub temu da so še ne dolgo tega pri izdelovalcu zatrjevali, da jih ta tehnologija ne zanima.

Telefoni Blackberry so doslej veljali predvsem za odlične rešitve za poslovno rabo, saj jih konkurenca pri ponujanju potisne pošte le stežka dohaja. Svoj nabor kupcev so se odločili razširiti tudi na mlajšo populacijo in na to so nakazali že z novimi zmožnostmi v zadnjih nadgradnjah njihovih operacijskih sistemov.

V modelu Storm so se odpovedali značilni tipkovnici ter kroglici za navigacijo in vgradili velik zaslon, občutljiv za dotik. A ta zaslon je precejšnja novost na trgu. Ni namreč trdno pričvrščen v napravo, temveč omogoča (na)gibanje v navpični smeri. Celotna površina je tako obenem tudi velik gumb. Tehnologijo so poimenovali SurePress, že samo ime pa označuje njene prednosti. Dejstvo, da je za potrditev izbire treba zaslon pritisniti navzdol, omogoča povsem nove načine rabe, predvsem pa izloča nezaželene izbire, ki se nam pogosto dogajajo na takih zaslonih. Kot vsaka novost tudi ta potrebuje precej privajanja, predvsem pri vnašanju besedila.

Tipkovnica se ob potrebi prikaže na samem zaslonu, njena oblika je odvisna od orientacije naprave. V pokončni legi imamo na voljo običajno telefonsko tipkovnico ali že znano tipkovnico SureType, v ležečem položaju pa nam je na voljo tipkovnica QWERTY(Z). V nasprotju z iPhonom se ob dotiku črka ne poveča, temveč le modro obarva, to pa je lahko za tiste z nekoliko večjimi prsti precejšen problem, napake pri tipkanju pa pogostejše. Težave nam bo povzročalo tudi samo tipkanje, predvsem če smo že vajeni zaslonov, občutljivih za dotik. Za izbiro je treba zaslon pritisniti navzdol in spustiti, preden lahko vnesemo naslednjo črko. V našem primeru je bil čas vnosa testnega besedila razmeroma dolg, verjamemo pa, da se sčasoma načina vnosa navadimo. Na tem mestu lahko omenimo zanimivo zmožnost naprave, to je označevanje besedila z dvema prstoma (z enim označimo začetek, z drugim konec), pri čemer se nam nemudoma pojavi priročni menu z možnostmi za kopiranje.

Telefon prinaša praktično vse zmožnosti, ki jih lahko pričakujemo, na primer vgrajeni GPS, podporo omrežjem tretje generacije, vgrajeno kamero, tipalo obrnjenosti naprave (ki je občasno preobčutljivo!), ne bomo pa našli vmesnika za brezžična omrežja WiFi.

Blackberry Storm 9500

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.7.

Procesor: Qualcomm, 528 MHz.

Pomnilnik: 128 MB RAM + 1 GB notranjega pomnilnika.

Pomnilniška kartica: 8 GB MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 x 360 pik (360 x 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: SiMobil, www.simobil.si.

Cena: Še ni znana.

Za: Inovativen nov pristop k zaslonom, občutljivim za dotik.

Proti: Nekoliko počasno delovanje, preobčutljivo tipalo za orientacijo zaslona.

Seveda strojna oprema za dober telefon ni dovolj, potrebna je predvsem dobra programska oprema. Na prvi pogled se operacijski sistem ne razlikuje bistveno od tistega, ki ga najdemo v modelu Bold, čeprav je njegova oznaka za eno podrazličico višja. Hitro opazimo počasno odzivanje ter razmeroma dolgotrajno odpiranje programov. Občasno smo doživeli kar nekajsekundne čase popolne neodzivnosti, čeprav s telefonom nismo počeli prav nič zahtevnega. Pogled v notranjost nam razkrije, da Storm uporablja le 528 MHz procesor, to pa je skoraj 100 MHz manj od tistega, ki poganja Bold. Če dodamo še uporabo zaslona, občutljivega za dotik, je počasnejše delovanje razumljivo, ne pa tudi sprejemljivo. Tudi vgrajenega pomnilnika je le 128 MB; to je malo, če upoštevamo večne težave telefonov tega izdelovalca s količino prostega pomnilnika. Je pa v napravi vgrajen tudi dodaten gigabajt prostora, kamor lahko odlagamo datoteke, podobno kot na pomnilniško kartico.

Telefon je torej dobra napoved za prihodnji razvoj pametnih telefonov te znamke, do povsem zadovoljive uporabniške izkušnje pa mu žal zaenkrat še manjka nekaj popravkov. Iz izkušenj s predhodnimi modeli je moč sklepati, da bodo nekaj programskih pomanjkljivosti vsekakor odstranili, a počasna odzivnost, ki precej spominja na čase Windows Mobile 5, bo verjetno ostala. Boj na trgu pametnih telefonov je torej vedno hujši in še vedno se zdi, da je model, ki ga je treba premagati, Applov iPhone.

Storm v Sloveniji zaenkrat še ni na voljo, najverjetneje ga bo moč kupiti le pri podjetju Simobil ob sklenitvi primernega naročniškega paketa. Zaradi zmožnosti telefona (podpora družabnim omrežjem, zmožnosti besedilne komunikacije, podpora večpredstavnim vsebinam) bo po besedah operaterja namenjen predvsem zasebnim uporabnikom in mladim. Priložena bo tudi kar 8 GB kartica microSD.

Ob času nastajanja tega članka ostaja skrivnost tako datum začetka prodaje kot cena. Za primerjavo lahko navedemo tisto onkraj luže, kjer ob dvoletni vezavi telefon stane slabih 200 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji