Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Marec 2014 | Teme: tablica, samsung

S peresom v leto 2014

Najnovejša Samsungova tablica Galaxy Note 10.1 2014 sledi osnovni zamisli linije Note, da lahko s tablicami vsebine tudi izdelujemo in ne le uporabljamo. Čeprav revolucionarnih sprememb ni ravno veliko, pa je večina izboljšav zelo koristnih, in to jo postavlja vsaj na prestol androidnega tabora.

Po zunanjosti Samsung spet caplja za Applom – zunanji rob ob zaslonu Nota je podobno stanjšan kot pri iPad Airu. Nekaterim se bo to zdelo prednost, saj je tablica tako manjša, drugim pa slabost, saj jo je teže držati, posebej če ste opremljeni z manj elegantnimi prsti. Morda se to zdi malenkostno, toda Samsung je Notu namenil tri fizične gumbe – dva od njih sta »navidezna«, na dotik – ki se nevajenemu hitro postavijo pod noge oziroma prste. Tablica je obrobljena s svetlečim se robom, ki mu nekateri zamerijo, da je izdelan iz plastike in ne iz kovine. A v resnici to ne moti, saj je spretno oblikovan, da tablica lepo sede v roko in daljše držanje praviloma ni utrujajoče. Zadnji del tablice je pokrit z imitacijo usnja, ki ne deluje slabo, čeprav bi zeitgeist bolje zadel kak semiš. Zelo prijetno presenečenje je zaslon, ki je sicer enako velik, a ima kar podvojeno ločljivost glede na prejšnjo različico Nota. Zanimivo, da tablica (še vedno) nima zaslona AMOLED, temveč »le« Super LCD. Kljub temu (ali pa prav zato) slika deluje razmeroma naravno, čeprav so, verjetno zaradi všečnosti, barve malce poudarjene.

Notranjost skriva štirijedrni 2,3 GHz Qualcommov procesor Snapdragon in kar 3 GB pomnilnika. Tablica je tako zelo odzivna, saj je tudi nadarjenemu Samsungu s svojo TouchWiz Nature UX 2.5 preobleko tablice, ki bi še pred leti zadoščala za pošten strežnik, ni uspelo spravit na kolena. Pod preobleko se skriva Android 4.3. Drugo – akumulator, fotoaparat, kup tipal in podobno – je v skladu z olimpijskim geslom: hitreje, više, močneje.

Serija Note se od večine drugih telefonov in tablic loči po dodanemu pisalu, ki so ga poetično poimenovali S-pen (verjetno tudi zato, ker bi se Pen(i)S slišalo malo čudno). Glede uporabnosti peresa se Steve Jobs obrača v grobu, a dejstvo je, da je večina dlančnikov peresa uspešno in nič kaj sramotno uporabljala vse do predstavitve iPada. Samsung je zaslonu dodal za dotik občutljivo plast, ki je sposobna zaznati različne stopnje pritiska peresa. S peresom si lahko med sestanki zapisujemo ali le kracamo, pero pa lahko uporabljamo tudi za krmiljenje namesto prstov. Pri peresu je težko ostati neodločen, bodisi se vam zdi uporaben ali pa ga boste zasovražili. No, v slednjem primeru je pametnejša izbira kakšna sestrska linija tablic Tab. V uredništvu smo navdušeni nad prepoznavanjem s peresom zapisanega besedila (razen šumnikov), saj ni potrebe po prilagajanju računalniku s spremenjeno abecedo (spomnimo se Palmovih Grafitov). Žal bi si želeli poslovnežem in zahtevnejšim uporabnikom primernejšo in brezšivno integracijo v že obstoječa pisarniška orodja in ne uporabe vedno novih aplikacij ter izumljanja tople vode. Tako, recimo, ob ogledu predstavitve ne moremo pripeti zraven Active Mema, ki bi bil viden tudi na osebnem računalniku. Seveda lahko pišemo in rišemo neposredno v predstavitev, a je tam risanje okornejše, prepoznava besedila pa ne deluje. Zato uporabimo tipkovnico, a kaj ko Samsung privzeto še vedno ponuja tipkovnico, kjer se do šumnikov prebijemo z daljšim pritiskom tipk za sičnike.

Izbor aplikacij je sladko-kisel. Na eni strani so solidne aplikacije za zahtevnejše, med katerimi so Knox – za varno ločitev poslovnega in zasebnega dela – in Autodeskov SketchBook Pro, ki za skiciranje učinkovito uporablja podatek o pritisku peresa in temu ustrezno prilagodi debelino črte. Uporaben je tudi Multiview, ki omogoča prikazati dve aplikaciji drugo ob drugi. A nekaj grenkobe v ustih pusti to, da nekatere aplikacije ne delujejo na naših tleh ali pa so nedodelane. Tako, recimo, aplikacija za izdelavo zapiskov S Note namesto za oči udobne podloge nažge osvetlitev ozadja, da se uporabnik počuti kot na zaslišanju pri tajni policiji. O tem, kako slabo so izvedene nekatere zamisli, priča to, da je tablici dodan infrardeči oddajnik, s katerim lahko upravljamo domačo elektroniko. A originalna programska oprema – naprednejši elektronski TV vodnik WatchOn v Sloveniji ne deluje, njegov manj pametni bratranec Peel pa je izveden polovično – dodajanje znanih naprav je enostavno, vse drugo pa nemogoče. Vse to nam pritrjuje, da je Samsung v silni vnemi, da bi uporabniku ponudil čim več aplikacij, naredil kar precej napak. Moteče je tudi podvajanje premnogih androidnih aplikacij z načičkanimi kopijami.

Od tablice za zahtevnejše uporabnike po toliko letih silovitega razvoja pričakujemo več in boljšo uravnovešenost strojne in programske opreme. Čeprav se v uredništvu krešejo mnenja o uporabnosti peresa, je skok, ki ga je Note opravil od prejšnje različice, dovolj velik, da bo zadovoljil tudi zahtevnejše uporabnike. Glede na odprtost Androida lahko tablico še bolj prilagodite svojim potrebam.

Samsung Galaxy Note 10.1

2014 Edition

Tablica za zahtevnejše uporabnike.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: 540 EUR (WiFi, 16 GB).

✓    Hitrost delovanja, prepoznavanje pisave.

✗    Samsungova preobleka, nedodelane aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji