Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Uroš Kristan | Monitor Oktober 2013 | Teme: pametni telefon

S Kitajskega z ljubeznijo

Recimo bobu bob – telefon Oppo Find 5 je pri nas in v Evropi na sploh popolna neznanka. Tudi kitajsko podjetje Oppo ni ravno staro, ustanovljeno je bilo leta 2004, in je bolj znano po predvajalnikih blu-ray kot po mobilnih napravah. Pa vendar, telefon si velja ogledati, še več, kupiti!

Mi smo ga naročili kar prek Oppove spletne trgovine, resda malce zadržano, toda po vseh prebranih opisih in videih je bilo jasno, da je zadržanost odveč. Oppo Find 5 ima v drobovju zelo solidno strojno opremo, s kateri se lahko primerja z najnovejšimi mobilniki, le da je skoraj polovico cenejši. V drobovju ima štirijedrni 1,5-gigaherčni procesor Snapdragon S4 Pro, ki sicer ni najnovejša generacija Snapdragonov, kot ga ima Samsungov paradni konj Galaxy S4, pa vendar dosega spodobne hitrostne rezultate. Oppo find 5 v testnem programu Antutu doseže približno 20.000 pik, Samungov S4 pa 25.000 (naš S4 Google Play Edition, brez Samsungovega programja, pa 28.000).

Mobilnik ima impresiven petpalčni zaslon s polno ločljivostjo HD, ki pokriva telefon skoraj od roba do roba. V roki daje občutek zelo dobro grajene naprave, nismo opazili občutka cenene plastike. Za tako velik mobilnik je tudi dokaj tanek, saj na najdebelejšem mestu meri le 8,9 mm. Moti le položaj mikro vmesnika USB, ki je nameščen na spodnjem robu telefona, to nam je bilo včasih moteče.

Priložene so značke NFC in program, ki jih zna uporabiti.

Priložene so značke NFC in program, ki jih zna uporabiti.

Izbiramo med različnimi oblikovnimi temami.

Izbiramo med različnimi oblikovnimi temami.

Ob prvem vklopu naprave se je na naše veliko presenečenje takoj prikazalo sporočilo o nadgradnji programske opreme. Oppo se je namreč zavezal, da bo ponudil stabilne različice svoje programske opreme vsaj enkrat na mesec, preizkusne različice pa na 14 dni. Do danes se tega držijo. Seveda smo v mobilnik namestili zadnjo preizkusno različico programske opreme, ki se ji v svetu Oppa reče Color Rom in trenutno temelji na različici Androida 4.2. Še več, Oppo dopušča nadgradnje telefona z različnimi ROMi, zato njihovi nalagalniki niso zaklenjeni, skupnost uporabnikov in dejavnost na njihovih forumih pa je zato vedno večja.

Uporabniški vmesnik deluje nadvse tekoče in že tovarniško ponuja neskončno preoblek za vsak okus. Telefon uporabljamo približno pol leta in v tem času nismo opazili nobenega zatikanja, oz. kakršnihkoli težav pri delovanju. Brskanje po spletu je udobno in hitro.

S fotoaparatom ločljivosti 13 megapik izdelujemo dobre slike, manjka (seveda) le optični zoom, kot ga imajo pravi fotoaparati. Fotoaparat je hiter, kamera pa poleg video snemanja pri polni ločljivosti HD omogoča tudi hitro snemanje s 120 sličicami na sekundo.

Akumulator z 2500 mAh zadostuje za dan intenzivne rabe, pri bolj konservativni rabi pa zdrži tudi več kot dva dni.

V paketu s telefonom dobimo tudi dve nalepki NFC, ki ju lahko uporabimo za avtomatizacijo preklapljanja med profili in za zagon aplikacij.

Oppo skrbi za dovršeno strojno in programsko opremo, obenem pa že snuje nove in vsaj zaenkrat noče spati na lovorikah. Za doseganje takih prodajnih rezultatov, kot jih dosegajo tekmeci, mu manjka le bolj agresivno trženje v Evropi in ZDA. Počasi, a vztrajno se neznane kitajske znamke dvigujejo in približujejo velikanom. Kaj to pomeni za trenutne velikane, glede na to, da je kitajski telefon »že po definiciji« cenejši, si najbrž že lahko predstavljamo.

Oppo Find 5

Pametni telefon.

Prodaja: europe.oppostyle.com.

Cena: 429 EUR (32 GB), 399 EUR (16 GB).

✓    Izjemen zaslon, odzivnost, kakovost izdelave, cena.

✗    Ne podpira LTE, ni v ponudbi naših mobilnih operaterjev, ni slovenščine, ni reže za kartice mikro SD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji