Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2012

S figo v žepu

Od operacijskega sistema Windows Phone najprej nismo veliko pričakovali, saj je bil spomin na okorelost predhodnika preveč živ. A vendar je Microsoftu uspelo nekaj, česar običajno od njega ne pričakujemo. Naredil je nekaj svežega. WP7 je na novih temeljih postavljen mobilni operacijski sistem, ki ga je lepo gledati in še lepše uporabljati. Vse, kar mu je do danes manjkalo, je tržnica s programi. Marketplace je poslej na voljo tudi Slovencem.

Sivo ozadje tržnice Marketplace se poda siromašni izbiri aplikacij in iger, ki so na voljo Slovencem. Stanje bi se utegnilo do objave pričujočega članka spremeniti na bolje, saj na Microsoftu zagotavljajo, da je maloštevilnost posledica obilice dela, ki jim ga je povzročilo hkratno odprtje trinajstih navideznih trgovin.

Microsoft ve, da je uspeh operacijskega sistema odvisen od ekosistema, povezanega z njim, zato se nadvse trudi, da bi se tržnica Marketplace priljubila tako razvijalcem kot kupcem. Svoje pove tudi ustanovitev programa za razvijalce, AppCampus, v katerega bodo Američani skupaj s finsko Nokio vložili vrtoglavih 18 milijonov evrov. S projektom želi naveza precej razširiti seznam sedemdeset tisoč aplikacij, ki tvorijo današnji Marketplace. Že spočetka uborno bero, ki si tak naziv zasluži, če aplikacije in njihovo število primerjamo s konkurenčnima App Store in Google Play, še dodatno filtrirajo skozi osiromašene nacionalne izpostave svoje tržnice. Takšna je tudi slovenska, kar izkusimo na lastni koži, ko jo obiščemo prvič. Ker postopek v nasprotju s predvidevanji še zdaleč ni neboleč, gremo lepo po vrsti.

Vsega hudega vajeni uporabniki Microsoftovih izdelkov smo v preteklosti že ubirali čuda bližnjic, s katerimi smo premagovali na videz nepremostljive ovire, ki so nam jih razvijalci iz Redmonda kot polena metali pod noge. Zadnja, še vedno aktualna avantura, je tuja prijava v igralno konzolo Xbox. Ker Microsoft obravnava Slovenijo kot tretjerazredno afriško državo, se moramo za kupovanje v trgovini Xbox Marketplace prijaviti s tujim naslovom, na primer s hišno številko Buckinghamske palače, nato nas sistem poangleži in obravnava temu primerno. Ni čudno, če smo, takoj po nakupu novega Windows telefona, naredili isto. Na angleški (ali ameriški, nemški ...) tržnici smo kupovali in prenašali aplikacije, da je bilo veselo. Microsoft je ob tem mižal na obe očesi. Ko smo zagledali napoved slovenske veje tržnice Marketplace, je napočil čas, da se poslovimo od britanskih prijateljev, zato smo se takoj lotili zamenjave uporabniških podatkov na telefonu Samsung Omnia 7. Najprej smo prebrali priložena navodila, s katerimi naj bi spremenili območje oziroma državo bivanja. Nejeverno bolščanje v vsebino priporočil nam je razkrilo dvoje. Vedeti je treba, da je tako imenovani Windows Live ID nepovratno povezan z državo, s katero smo ga ustvarili, zato je za kupovanje v slovenski trgovini treba odpreti novega. Presenečenj žal ni bilo konec, saj je edini način, da novo ustvarjeni račun povežemo s telefonom, vnovična nastavitev sistema. Prav ste prebrali, da telefon "preselimo" z Otoka v deželico pod Alpami, je treba z njega pobrisati vse. To storimo s Settings / System / About / Reset your phone. Na srečo nam ostanejo nadgradnje samega sistema, tako da nas po novem zagonu še vedno pričaka zadnja različica Windows Phone - 7.5 oz. Mango. To je razumljivo, saj je s temi posodobitvami Microsoft zakrpal marsikatero luknjo v zaprtem sistemu in noče, da bi svobodomisleci na ta način odklepali telefone.

Na začetku povežemo aparat z novim Windows Live IDjem in na tržnici Marketplace vnesemo rojstni datum ter Slovenijo potrdimo za privzeto območje. Veselja je hitro konec, ker nas v prodajalni pričaka čudna druščina programov, ki prizemlji še tako visoko letečega navdušenca za Windows Phone. Prave izbire ni. Nabor naslovov je siromašen kot krajevni bolšji sejem v primerjavi z nakupovanjem v New Yorku. Na lestvicah priljubljenosti so večinoma neznani naslovi. Za vse priporočene aplikacije smo slišali prvič. Ni zastonjskih nujnih pripomočkov, kakršna sta elektronski bralnik Kindle ter zbiralec novic Pulse. Ni niti najbolj priljubljene mobilne igre vseh časov. Ker otroci manka Jeznih ptičev ne prebolijo tako hitro, upamo, da je revščina zgolj posledica porodnih krčev. Slednji so več kot očitni na vseh ravneh nove veje ekosistema. Medtem ko je prenašanje zastonjskih pripomočkov brezhibno, so še vedno težave pri plačevanju. Z našo plačilno kartico Mastercard smo tako videli le znano napako c101c400. Ko smo želeli v spletu preveriti, kaj je narobe z izbranim načinom plačevanja, nas je pričakalo obvestilo, da spletna izpostava slovenske tržnice še ne deluje.

Čeprav upamo, da bo za slovenske uporabnike okenskega telefona končno posijalo sonce, je vreme kljub uvrstitvi med trinajst prišlekov v družino Marketplace še vedno pretežno oblačno. Ni slovenske tipkovnice, ni trgovine Zune, da o prevodu v slovenščino sploh ne govorimo. Nerazumno od Microsofta je tudi to, da odpira duri slovenske trgovine, medtem ko Slovenci v njej ali drugih njenih izpostavah lastnih umotvorov še vedno ne moremo prodajati, saj nas nočejo v tako imenovani App Hub. Edini način za programerje Windows Phone aplikacij v Kokoški je prodaja s pomočjo programa Global Publisher, kjer je za naše kraje odgovorno podjetje APPA Mundi Limited.

Vtisi ob pravkar odprti trgovini so mlačni, pa vendar pomeni gibanje v pravo smer. Z želvjimi koraki gre na bolje, navsezadnje delujeta oblačna shramba Skydrive in iskanje aparata Find my phone, toda mi smo se kljub vsemu takoj preselili nazaj v Buckinghamsko palačo.

Windows Phone Marketplace

Trgovina z mobilnimi aplikacijami.

Prodaja: www.microsoft.si.

Cena: Brezplačno.

ZA: Priznavanje Slovenije, preglednost izbire, poskusne različice plačljivih programov.

PROTI: Siromašen izbor, težave s plačevanjem, ni spletnega dela slovenske trgovine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji