Objavljeno: 10.8.2010 09:58 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, TV

Rumeni Sharp

Trenutno je čarobna beseda med televizorji danes 3D, o tem ni dvoma. Vsi izdelovalci so že napovedali 3D modele, nekaterih jih celo že prodajajo, čeprav v Sloveniji bolj ali manj še ne. Pa vendar se nekateri trudijo tudi na drugih področjih.

Sharp je bil s svojimi modeli Aquos pred leti med poznavalci cenjen kot nekakšen mercedes med televizorji LCD, vendar se časi na tem področju hitro spreminjajo. Predvsem je očitno, da danes (tudi tu) veliko več kot tehnične zmogljivosti veljajo nizke cene in marketing. In ker nizkim cenam, ki jih danes diktirajo Korejci, Sharp ne zmore konkurirati, so se lotili marketinga. Marketing v tem primeru pomeni nov zaslon z imenom Quattron, ki so ga za vgradnjo v svoje modele menda že naročili tudi pri konkurenci, Philipsu in Sonyu.

Že ime nakazuje, da je novost novega zaslona v četrti "osnovni" barvi, ki jo zmorejo vgrajene osnovne pike. Poleg rdeče, modre in zelene je namreč prisotna tudi rumena podpika, kar je s povečevalnim steklom lepo videti. In poanta nove pike? Televizor naj bi bil sposoben prikazovati širši barvni spekter kot "običajni televizorji RGB", torej naj bi bila slika lepša in bolj polna.

Sliši se kar nekako logično in na prvi pogled celo drži. Dejansko so bile predvsem visoko ločljive vsebine, ki smo jih prikazovali na testnem modelu Aquos LC-46LE820E, videti fantastično. Barve so bile žive in polne, slika pa zaradi obrobne LED osvetlitve silno kontrastna. Vsekakor je bila splošna percepcija vseh, ki so med testom zašli v naš laboratorij, da je slika veliko boljša kot na dve leti starem modelu televizorja, ki ga premoremo kot opremo laboratorija. Zaradi osvetlitve LED troši tudi precej manj električne energije (50-120 W, odvisno od osvetlitve, starejši model pa 78-200 W).

Videz vara

Vendar pa v resnici videz vara. Natanko tako, kot vara pri brizgalnih tiskalnikih (predvsem Canonovih), ki imajo že od nekdaj zelo navite rožnate barve, zato so predvsem fotografije ljudi z njimi videti veliko bolje, kot če jih natisnemo z "nenavitimi" tiskalniki. Pravzaprav so videti bolje kot v resničnosti. Da, tudi Quattron prikazuje sliko, ki je v resnici "boljša kot v resnici" - nekoliko bolj poudari rumene in oranže barve, zato je videti bolj živa.

Tako kot poudarja dr. Sonera, katerega program Displaymate v Monitorju že leta uporabljamo za preizkušanje monitorjev in televizorjev, je osnova v tem, da bi moral biti cilj gledanja televizije ogled natanko takih izdelkov (filmov), kot so si jih zamislili ustvarjalci, npr. v Hollywoodu. In ker so vsi filmi in oddaje posneti in kalibrirani v barvnem spektru sRGB/Rec.709, si jih je smiselno ogledovati tudi na televizorju, ki se drži tega standarda. No, resnici na ljubo se tega zares ne drži bolj ali manj noben izdelovalec, saj imajo "navite" barve prav vsi, četudi izberemo nastavitev "normal" ali "film", kjer so barve ponavadi še najbolj pravilne.

Razlika pri Quattronu je pravzaprav le v tem, da pri "navijanju" pomagajo svetle rumene celice, ki prepuščajo več svetlobe kot temnejše celice RGB. Zaradi tega ima preizkušeni televizor res izredno močno največjo svetilnost, oz. za enako svetilnost kot konkurenca ne potrebuje tako močne osvetlitve (in porabe elektrike). Izmerili smo kontrast 1500 : 1, to je zelo dobro, seveda pa močno odstopa od "mega contrast" in celo "6.000.000 : 1", ki jih za ta televizor najdemo v spletu. In - razlika je seveda v tem, da se Quattron (marketing ...) tako dobro sliši. Mimogrede, televizor smo poskušali z našim kalibratorjem barvno umeriti, vendar smo po nekaj urah bolj ali manj obupali, saj so prikazovane barve zelo odstopale od tistega, kar je od televizorja pričakoval kalibrator. Toda, običajnim uporabnikom je bila slika pač všeč, kaj naj rečemo.

Sicer pa se preizkušeni Aquos pohvali tudi z 8 GB vgrajenega pomnilnika (ne diska!), ki služi za to, da lahko živo sliko kadarkoli ustavimo in potem previjamo naprej/nazaj. T. i. "time-shifting" torej, ki pride zelo prav, če moramo skočiti na WC ali po sendvič. Žal je rešitev le polovičarska, saj deluje le na antenskem delu sprejema (analogni in DVB-T), ne pa tudi na vmesnikih HDMI (odpade torej pri IPTV naših ponudnikov). Žal programov tudi ne moremo trajno shraniti, torej ne gre za pravi videorekorder. Omenimo še možnost predvajanje glasbe slik in video posnetkov s ključev USB, vendar je pri visoko ločljivih vsebinah podprt le zelo malo razširjen standard DivX HD, nikakor pa ne razširjeni MKV. Televizor ima tudi omrežni vmesnik za povezovanje DLNA, vendar tu podpira le prikazovanje fotografij in glasbe, videa pa ne.

Običajni LCD gradniki televizijske slike in tehnologije Quattron, kot jo navaja Sharp

Če sklenemo - nova serija Aquosov je zelo lepa, premore nekaj dokaj dobrih tehničnih priboljškov in zmore zelo dobro in všečno sliko, pa čeprav - napačno.

Članek na temo mitov na področju televizorjev najdete na skrajšani povezavi www.monitor.si/tv_miti.

Sharp Aquos LC-46LE820E

Televizor 100 Hz z diagonalo 46 palcev.

Izdeluje: Sharp, www.sharp.eu.

Prodaja: Servis E.s.V.A., www.servis-esva.si.

Cena: 1899 EUR.

Za: Lepo oblikovanje, zelo všečna slika.

Proti: Slika je, predvsem v rumenih in oranžnih tonih, preveč polna in živa. Vgrajeni snemalnik deluje le napol, slaba podpora visoko ločljivim posnetkom na vhodu USB, DLNA ne podpira videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji