Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2013 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Robustni japonec

Kdaj bo Sony poslal v trgovine svojo različico robustnega telefona, je bilo le vprašanje časa. Serija telefonov Xperia se je že tako razširila, da je množici naprav težko slediti, zdaj pa preglednost manjša še Xperia Go.

Zadnji Xperii, ki smo ju preizkušali, smo iz embalaže vzeli z Androidom 4.0, pri Xperiji Go pa žal ni bilo tako. V spletu smo sicer zasledili, da naj bi bila posodobitev že na voljo, a nam je ni uspelo priklicati na telefon. Zakaj novembra 2012 na enem od njihovih telefonov še vedno teče Gingerbread, ve le Sony, ki si resnično jemlje preveč časa za posodobitve operacijskega sistema Android.

Go je zanimiv telefon, saj svojo robustno naravo skriva v lepem ohišju iz nekakšnega hibrida gume in plastike. Na otip gre za všečen material, ki tudi vliva zaupanje v trditve Japoncev, da lahko Go potopimo v vodo. Telefon je res vodotesen, na dežju smo ga uporabljali tako dolgo, da je bil popolnoma moker. V spletu je tudi kopica video posnetkov, ko ga ljudje mečejo v kozarce z vodo, in stoično prenaša potapljanje.

Robustnost je torej res odlika te naprave, a to za seboj potegne nekaj pomanjkljivosti, denimo ekstremno tih zvočnik. Na prostem ob mestnem vrvežu komaj zadostuje za normalno pogovarjanje, saj je največja glasnost občutno nižja kot pri povprečnem telefonu. Naslednja nadloga je odpiranje vhoda USB za polnjenje, saj je iz istega materiala kot ohišje in se naprave drži prek majhnega traku gume, ki je tako kratek, da onemogoča lahkotno vstavljanje napajalnega kabla.

Telefon je sicer strojno soliden, saj ima dvojedrni gigaherčni procesor Cortex-A9, 512 MB pomnilnika in 8 gigabajtov notranjega pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti s kartico mikro SD.

Zaslon je sicer nizke ločljivosti (320 x 480), a svetel. Sony na manjših telefonih dosledno dostavlja nadpovprečne zaslone, ki so lahko zgled drugim izdelovalcem.

Xperia Go je tako nišni izdelek za vse, ki potrebujejo robusten telefon, ki pa ga zastarela programska oprema in tiha slušalka držita nazaj.

Sony Xperia Go

Pametni telefon.

Cena: Brez vezave 265 EUR. Simobil in Mobitel od 1 EUR naprej.

Za: Vodotesen.

Proti: Tiha slušalka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji