Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio RR630

Ricoh Caplio RR630 sodi med osnovne digitalne fotoaparate, namenjene povsem povprečnim uporabnikom. Je dokaj kompaktne oblike, a morda malce debel, tako da v tesnem žepu ne bo sedel. Opremljen je s 6-milijonskim tipalom in z zaslonom, ki ima diagonalo pet centimetrov in presenetljivo visoko ločljivost 130.000 pik.

Uporabniški vmesnik je povsem preprost. Tako v avtomatskem načinu ni mogoče spreminjati skoraj nobene ključne lastnosti, ki bi vplivala na kakovost fotografije, le velikost le-te. Pa vendar Caplio RR630 z nastavitvami ni omejen. V ročnem načinu lahko nastavljamo vrednost ISO, ki gre od 50 in le do 200, izbiramo lahko med prednastavljenimi temperaturami bele barve in se poigramo z odprtostjo zaslonke ter osvetlitvenim časom. Različne programe izbiramo s kolescem na zgornji strani aparata. Vsi gumbi, s kolescem vred, so dosegljivi s palcem, tako da nam fotoaparata ni treba preprijemati. Le pri dolgotrajnem brskanju po menujih nam lahko prsti kmalu nevede zdrsnejo prek bliskavice, saj je opornik za prste na prednji strani gladek in majhen.

V normalno svetlih razmerah se fotoaparat zelo dobro obnese, v temnejših pa nastanejo težave pri ostrenju in določanju temperature bele barve. Šum je sicer nekoliko viden, a ni moteč. Podrobnosti so lepo vidne, le ostrina ob robovih nekoliko šepa.

Zajem videa poteka v ločljivosti 320 × 240 pik, s 24 slikami na sekundo, žal brez zvoka. Vsekakor daleč od tega, kar danes ponuja velika večina fotoaparatov.

Napajanje poteka prek dveh baterij AA, na voljo pa je borih 16 MB internega pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti s pomnilniško kartico SD.

Ricoh Caplio RR630 je z zelo ugodno ceno in dobro zmogljivostjo dober nakup, namenjen pa je predvsem običajni, nezahtevni rabi.

Ricoh Caplio RR630

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,8-4,8; ostrenje 6 cm-neskončno, čas od 1/2000 do 2 s; domet bliskavice 4 m; razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si.

Cena: 35.900 tolarjev.

Za: Cena, preprosta raba.

Proti: Ostrenje v temnejših prostorih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji