Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio R5

Ricoh Caplio R5 sodi med fotoaparate z veliko povečavo oziroma velikim razponom objektiva. Skorajda na las je podoben modelu Caplio R4, vendar z nekaj bistvenimi izboljšavami. Poglavitna značilnost je seveda razpon objektiva, ki sega od 28 pa do 200 mm.

Caplio R5 se ponaša s 7-milijonskim tipalom in 6-centimetrskim zaslonom z ločljivostjo kar 230.000 pik. Pri močni svetlobi je zaslon razmeroma dobro viden, saj ga je mogoče hitro dodatno osvetliti.

Uporabniški vmesnik je sila preprost, saj je večina najuporabnejših funkcij dostopna kar prek gumbov na hrbtni strani, na katere zlahka pritiskamo s palcem, ko držimo aparat v roki. Za dodatne nastavitve oziroma možnosti pa se bomo morali sprehoditi po kar obširnih menujih. Ena izmed teh možnosti je intervalno fotografiranje, ki ga je mogoče nastaviti od pet sekund pa tja do tri ure (saj veste, ko bi radi posneli kakšno počasnejše dogajanje). Kljub vsemu ni mogoče ročno nastavljati zaslonke in osvetlitvenega časa. Na voljo je le nastavitev vrednosti ISO, ki sega od 64 pa kar do 1600 (slednja je seveda bolj ali manj neuporabna), ter temperaturo bele barve.

Za vse drugo smo prepuščeni avtomatiki, ki pa svoje delo opravlja zelo dobro in bliskovito hitro. V normalnih razmerah je zajem slike skorajda hipen, brez zamika. Le v temnejših prostorih si vzame trenutek dlje, da izostri sliko, vendar ne vedno uspešno. Pohvaliti pa gre ostrenje na razdalji enega centimetra, seveda v načinu makro. K ostri sliki pripomore tudi stabilizator slike.

Objektiv med ostrenjem in približevanjem povzroča kar precej nadležnega hrupa, prasketanja.

Novo tipalo, ki so ga uporabili že pri modelu R4, poskrbi za kakovosten zajem fotografij. Šum pri tako nizkih ISO vrednostih ni več opazen, pa tudi pri visokih ni tako zelo moteč. Tudi cvetenje ob robovih kontrastnega prehoda ni več opazno. Še vedno pa ima nekaj težav pri določanju temperature bele barve v temnejših prostorih. Video zmore zajeti v ločljivosti 640 × 480 s 30 sličicami na sekundo.

Zaradi kompaktne izvedbe tudi Caplio R5 uporablja litijev akumulator, ki ga polnimo s priloženim polnilcem. Bornih 26 MB notranjega pomnilnika je mogoče razširiti s pomnilniško kartico SD. Ricoh Caplio R5 je namenjen širokemu spektru uporabnikov, saj se v zelo kompaktni škatlici skriva zelo zmogljiv digitalni fotoaparat, ki bi, če bi premogel tudi več ročnih nastavitev, navdušil tudi resnejše uporabnike.

Ricoh Caplio R5

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,8; ostrenje 1cm-neskončno, čas od 1/2000 do 30 s; domet bliskavice 2,4 m; razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800, 1600.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si.

Cena: 90.976 tolarjev.

Za: Hitro proženje, velik zaslon, širokokotni objektiv.

Proti: Glasno delovanje objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji