Objavljeno: 24.4.2007 02:46 | Avtor: Gregor Humar | Monitor April 2007

Režiranje vodičev

Pri predstavitvah (na primer programskih orodij) se velikokrat zgodi, da je zgolj običajna projekcija premalo, večkrat je pri teh dogodkih demonstracija skoraj nujnost. Najbolj seveda pritegne demonstracija "v živo", če pa zaradi okoliščin to ni mogoče, bi si želeli vsaj zavrteti kakšen posnetek uporabe orodja. Brezplačno orodje Wink 2.0 vskoči na pomoč ravno pri takih zahtevah. Še bolj se te potrebe pokažejo pri pisanju ene najbolj ključnih komponent vsake programske opreme - pomoči uporabniku. Skratka, Wink je orodje za pisanje vodičev in demonstracij, ki jih zajemamo neposredno z namizja našega računalnika.

Osnovne Winkove funkcionalnosti bi lahko razdelili na dva dela - navadno zajemanje slik izbranega okna in zajemanje animacije (kontinuirano zajemanje slik). Slednje je zelo koristno za pisanje vodičev - Wink namreč sledi dogajanju v izbranem oknu, novost v različici 2.0 pa je, da lahko k temu dodamo tudi zvočne komentarje.

Uporabniški vmesnik je naravnost čudovit - pregleden, intuitiven, nezapleten, hkrati pa ponuja dovolj nastavitev. Tako lahko nastavimo frekvenco zajemanja (pri izbiri števila sličic, zajetih v sekundi, se je treba zavedati potencialno velike dolžine izvožene datoteke), okno zajemanja (lahko seveda tudi ves zaslon), ločljivost, zajemanje zvoka, najbolj pa navduši izbira "input-driven": ko na primer izbrano okno zapustimo, oziroma kliknemo kam drugam, se zajemanje avtomatično ustavi, s prvim klikom izbranega okna pa se avtomatično nadaljuje. Ko končamo zajemanje slik (ali animacije), nam orodje ponudi kup možnosti pri urejanju nastalega posnetka. Tako lahko naknadno dodajamo zvok, okna s tekstovnimi opisi, nastavimo časovne intervale (na primer, koliko časa naj se zadrži pri določeni sliki), dodamo gumbe "naprej" in "nazaj" itd. Žal je pri dodajanju besedilnih okvirčkov premalo možnosti za oblikovanje besedila, je pa na voljo precej oblikovno različnih okvirov.

Kot se za tovrstno orodje tudi spodobi, sta za pomoč na voljo tudi dva vodiča po orodju, narejena s samim orodjem. Tako lahko uporabnik najhitreje vidi najpomembnejše možnosti, ki so na voljo. Zelo pohvalno.

Med zajemanjem se orodje, če tako nastavimo, enostavno skrije v sistemsko vrstico, tako da nam ne dela gneče oziroma je "nevidno" pri zajemanju celotnega zaslona. Hkrati tudi občutno ne obremeni sistemskih sredstev (tudi pri zajemanju z 10 sličicami na sekundo pri visoki ločljivosti je bil dvojedrni procesor obremenjen manj kot 20-odstotno). Nastale predstavitve oziroma vodiče lahko izvozimo v formate html, postscript in PDF (za potrebe tiskanja, na primer), slike lahko samostojno shranimo v formatih BMP/JPG/PNG/TIFF/GIF, najbolje pa je (če imamo seveda animacijo), da nastali "film" izvozimo v (stisnjeno) datoteko flash in ga predvajamo v kateremkoli brskalniku (seveda moramo namestiti flash predvajalnik). Kot opozorilo omenimo, da utegne izvoz v datoteko PDF trajati kar dolgo. Po drugi strani pa s samim delovanjem orodja nismo imeli nikakršnih težav - po preizkusu praktično vseh možnosti lahko rečemo, da nismo odkrili kakšnega očitnega "hrošča".

Za konec povejmo še to, da je Wink na voljo za vse različice Oken, pa tudi za vse distribucije operacijskega sistema Linux. Kljub velikemu naboru jezikov (med drugim je orodje prevedeno tudi v srbščino) slovenske različice (še) ni.

Uporabniški vmesnik navduši s preglednostjo, enostavnostjo in zadovoljivim naborom možnosti.

Kot se za tovrstno orodje spodobi, je v pomoč vgrajen vodič, posnet s samim orodjem - na sliki vidimo utrinek iz tega vodiča.

Wink 2.0

Kaj: Orodje za zajemanje slik in animacij izbranega okna na zaslonu.

Izdeluje: DebugMode, www.debugmode.com/wink.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows, Linux.

Za: Odličen uporabniški vmesnik, stabilnost, veliko možnosti, orodje je brezplačno.

Proti: Dolgotrajno izvažanje datotek PDF, orodje ni prevedeno v slovenščino, premalo stilskih

možnosti pri oblikovanju besedila v besedilnih okvirčkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji