Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2014 | Teme: pametni telefon

Revolucij je konec

Se spomnite komentarjev, ki zadnje čase vzniknejo ob vsakem novem iPhonu? »Nič novega, enak kot stari model, dolgčas.« Tako bomo počasi začeli govoriti tudi za telefone z Androidom, tudi za Samsungove Galaksije. Tudi za novi model Galaxy S5. Kar seveda ne preseneča.

Pametni mobilni telefoni so odrasli, o tem ni nobenega dvoma. Tudi ne več vrhunski modeli so dovolj veliki, dovolj hitri, dovolj odzivni in dovolj uporabni, da zadostujejo veliki večini tudi zelo naprednih uporabnikov. Še največja smer »razvoja« je po našem mnenju v nižanju cen (čeprav smo nedavno močno priporočili Motorolin model Moto G, ki stane le še 180 evrov), kakšnih revolucionarnih tehničnih novosti pa zaenkrat ni na vidiku, razen morda hitrega polnjenja akumulatorjev, ki se napoveduje čez nekaj let.

Kaj torej še ostane velikim, tistim, ki se cenijo na 500, 600 ali celo 700 evrov? Ne prav veliko, poskušajo z manjšimi nadgradnjami starejših modelov, v katere je naloženo vedno več programskih dodatkov. In tako nekako lahko zelo na hitro opišemo tudi najnovejši Samsungov telefon Galaxy S5, ki je nadgradil nadvse uspešni model S4 (in še pred njim S3).

Prvo, kar bo uporabnik, ki je vajen modela S4, opazil, je to, da je »espetka« nekoliko večja in nekoliko debelejša, pa tudi težja. Nekaj zato, ker ima zaslon po novem diagonalo 5,1 palca (več kot 5 palcev), še bolj pa zaradi tega, ker je telefon po novem osnovno vodotesen in odporen proti pesku (standard IP67, tako kot Sonyjevi telefoni Xperia Z in model S4 Active). Sami tega sicer nismo mogli preizkusiti, saj je bil naš testni model še prototip in so nam potapljanje v vodo odsvetovali (beri, prepovedali). Vodotesnost bo vsekakor prišla prav, tudi nam se je že zgodilo, da bi jo kdaj potrebovali, pa četudi le zaradi padca telefona v sneg. Po drugi strani pa je zaradi take zaščite nekoliko nerodnejše vsakdanje polnjenje, saj moramo pred priklopom na kabel odstraniti plastična varnostna vratca. Mimogrede, telefon je po novem združljiv s standardom USB 3, taka je tudi polnilna vtičnica.

Hitrost Galaxy S5 v primerjavi s predhodnikom.

Hitrost Galaxy S5 v primerjavi s predhodnikom.

Drugo, kar bo uporabnik Samsungovih telefonov opazil, je, pazite!, to, da leva tipka na telefonu po novem ni več tipka za vstop na nastavitveni menu, temveč tipka za dostop do nazadnje pognanih programov. Po našem mnenju precej čudaška odločitev, nekako tako, kot bi nekdo pri avtomobilu zamenjal stopalki za zavoro in sklopko. Res pa je, da se kot uporabnik spremembi počasi pač privadimo.

To, da je telefon nadvse hiter, je naslednja opazka, čeprav je res, da razliko očitno prikažejo le merilni programi, nenatančen uporabnik razlike med S4 in S5 najverjetneje ne bo opazil. Poganja ga sicer precej »sfriziran« štirijedrni Qualcommov procesor Snapdragon 801 s frekvenco 2,5 GHz.

Video

O novi galaksiji S5 (in uri Samsung Gear 2 Neo) smo posneli tudi video prispevek. Lahko si ga ogledate na naslovu

www.monitor.si/s5

Nekaj, česar marsikdo ne bo opazil, pa je bilo takojci opaženo pri Applovem iPhonu 5s – bralnik prstnih odtisov. Razlog je očiten – Samsungov bralnik je bistveno slabši in upali bi si trditi, da ga bo uporabljal le redko kdo, tako kot le redko kdo uporablja bralnike na prenosnih računalnikih, kjer jih poznamo že vrsto let. Gre namreč za vrstični bralnik, kar pomeni, da moramo za odklep telefona s prstom potegniti prek bralnika (ki je obenem tudi tipka »Home«), in to precej natančno in v pravi smeri. Tega z eno roko skorajda ne moremo opraviti. Za primerjavo – na iPhonu prst le položimo na bralnik/Home, kakorkoli želimo, ravno, poševno, kakorkoli.

Od strojnih novosti omenimo še kamero z nekoliko več slikovnimi pikami, ki zmore zdaj 16 megapik, pa tudi zajemanje videa ločljivosti UHD (3840 × 2160 pik). Slednje je po naših testih popolnoma tekoče in gladko. In pa še – na spodnji strani, pri objektivu kamere, je po novem še posebno tipalo, s katerim si lahko izmerimo srčni utrip.

Za pomoč pri slednjem je na voljo športni program S Health, pa tudi sicer je na telefonu najti kar nekaj »S programov«, s katerimi poskušajo v Samsungu uporabnike prepričati, da je prav njihov telefon najboljši. Nam se strategija ne zdi najboljša, saj si lahko vsak uporabnik podobne (in boljše) telefone s tržnice potegne sam, toda prav, odločili bodo seveda uporabniki/kupci.  

Samsung Galaxy S5

Prodaja: Janus Trade 699 EUR, Telekom (redna cena 730 EUR, z vezavo od 23 EUR na mesec), SiMobil (redna cena 769 EUR, z vezavo od 9 EUR na mesec), Debitel (redna cena 699 EUR, z vezavo od 28 na mesec).

✓    Izredno hiter telefon, ki je hkrati tudi vodotesen.

✗    Nič zares novega, nerodno izveden bralnik prstnih odtisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji