Objavljeno: 9.10.2007 11:18 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Julij-avgust 2007

Rešitev je v virtualizaciji!

Vsak skrbnik računalniškega sistema se kdaj znajde pred dilemo, kaj se bo zgodilo, ko bo nadgradil npr. poštni strežnik. Ali bo še vedno vse delovalo, kot bi moralo? Ali se bodo prenesli vsi podatki? Ali bodo imeli uporabniki težave z dostopom? Ali, ali, ali ... Rešitev je v virtualizaciji - preizkusili smo novi VMware Workstation.

Prva, najopaznejša sprememba nove različice je podpora operacijskemu sistemu Windows Vista. Res je, da z Visto ni imela večjih težav niti starejša različica, vendar niso bile podprte vse njene zmogljivosti. Toda pozor, Windows Vista Basic ali Premium v navidezni računalnik uradno ne smete namestiti, saj nam z licenčnimi pogoji Microsoft to prepoveduje. Naj omenimo še, da Vista za normalno delovanje potrebuje precej virov, zato ne bodite presenečeni, če skupaj ne bo delovalo ravno hitro. Po novem vsi navidezni računalniki polno podpirajo standard USB 2.0, tako da nadležnih sporočil "Ta naprava lahko deluje hitreje" ne bo več.

Fizične računalnike (tudi če so dostopni le po omrežju) lahko po novem enostavno virtualiziramo.

Novi VMware Workstation omogoča, da lahko več navideznih strojev izvajamo hkrati, vsakega v svojem oknu ali pa ločeno z zavihki. Poleg tega pa še: če želimo glavno okno zapreti, nam program ponudi, da se navidezni stroji izvajajo naprej v ozadju. V opravilni vrstici se prikaže le ikona, s katero lahko posamezni navidezni stroj prikažemo nazaj v oknu. Ta možnost je skoraj enaka kot pri strežniških različicah programa, razlika je le v tem, da se nam navidezni stroji ne zaženejo ob zagonu operacijskega sistema, temveč jih moramo zagnati ročno.

Hkrati zaženemo več virtualizacij, a to lahko zelo upočasni naš računalnik.

Okno, v katerem se izvaja navidezni operacijski sistem, lahko brez težav raztegnemo čez več priključenih monitorjev ali pa posamezni navidezni stroj odpremo ločeno, vsakega na svojem zaslonu. Prav tako lahko velikost oken sproti prilagajamo, podobno kot če bi povečevali ali pomanjševali bitno sliko. Po novem je možno tudi enostavno prenašanje datotek po načelu povleci in spusti (drag nad drop) med posameznimi navideznimi stroji ali pa med gostiteljskim operacijskim sistemom in navideznim strojem.

Po novem je omogočeno delo na daljavo, z vgrajenim programom VNC. Ta možnost je privzeto izklopljena in jo lahko pri posameznem navideznem stroju vklopimo. Deluje odlično in je zelo uporabna, saj se nam ni treba ukvarjati z namestitvami strežnika VNC na posameznih navideznih računalnikih.

VNC je po novem del vsakega virtualnega računalnika.

Po novem VMware Workstation omogoča tudi pretvorbo operacijskega sistema v navidezni. Lahko tudi prek omrežja, vendar je v tem primeru celoten postopek precej zamuden. Mi smo pretvorili lokalni operacijski sistem XP, kar je trajalo skoraj tri ure. Vsekakor koristna možnost, ko se odločamo, da bomo neki star strežnik v omrežju morda upokojili, pa bi ga za vsak primer radi vsaj na pol obdržali pri življenju. Ali pa bi aplikacijo, ki teče na njem, radi prestavili na novejšo, zanesljivejšo strojno podlago, pa se nam niti ne sanja, kdo bi jo po vseh letih, kar deluje, sploh še znal namestiti kje drugje ...

Vgrajeni pretvornik omogoča izdelavo navideznih računalnikov za različna orodja iz skupine VMware. Tako omogoča pretvorbo v format za Workstation od različice 4.x naprej, VMPlayer od različice 1.x naprej, strežnik ESX, strežnik GSX, strežnik VMWare in VirtualCenter. Vendar pozor, po pretvorbi lahko nastanejo težave s programsko opremo, ki potrebuje za svoje delovanje specifično strojno opremo. Nastavitve operacijskega sistema (ime računalnika, uporabniški računi, uporabniški profili itd.), nameščeni programi, datoteke in serijske številke diskovnih razdelkov pa seveda ostanejo nespremenjeni. Naj na tem mestu omenimo še čarovnik, ki omogoča pretvorbo navideznih računalnikov na novejšo ali starejšo različico VMware Workstation. Podprte so različice od 4.x naprej, pa tudi združljivost s strežniki ESX.

Virtualne stroje lahko tudi personaliziramo.

Z novo različico VMware Workstation bodo prišli na svoj račun tudi razvijalci programske opreme. Podprti sta dve razvojni orodji, in sicer Visual Studio ter odprtokodni Eclipse. Razvijalci programske opreme lahko zaženejo na novo napisano programsko opremo v navideznem računalniku in se tako izognejo morebitnemu sesutju sistema, v katerem sicer delajo. Poleg tega imajo popoln nadzor nad navideznim razhroščevalnikom. VMware Workstation omogoča tudi "snemanje" vseh dogodkov, ki se dogajajo v določenem navideznem računalniku, kar je zelo koristno v primeru analize, kaj se je z računalnikom dogajalo prej in kaj je povzročilo sesutje sistema. Omenjena možnost je trenutno še v povojih, vendar VMware obljublja, da bo s prihodnjimi različicami nepogrešljivo orodje.

Program z novo različico ponuja tudi možnost, posebej zanimivo za ponudnike navideznih strojev (virtual apliances), saj lahko svoje navidezne stroje opremijo ob zagonu z grafičnimi elementi, npr. logotipom podjetja. Tako se bo uporabniku namesto črnega zaslona z napisom VMware prikazal zaslon npr. z logotipom ponudnika programske opreme.

Ko zapremo uporabniški vmesnik, nam program ponudi možnost, da se navidezni stroji izvajajo v ozadju.

Na koncu omenimo še podporo paravirtualizaciji okolja Linux po standardu VMI 3.0 (Virtual Machine Interface 3.0). Gostujoči operacijski sistem, ki ima to možnost v jedru, lahko tako v virtualnem okolju deluje veliko bolj učinkovito kot doslej. Primer distribucije Linuxa, ki to trenutno omogoča, je Ubuntu Feisty.

Navidezni stroj je neizbežno tu in na tem področju se bo v prihodnje še veliko dogajalo. VMware je z novo različico programa VMware Worstation dokazal, da ostaja pomemben igralec na tem trgu.

VMware Workstation 6.0

Kaj: Orodje za izdelavo navideznih računalnikov.

Izdeluje: VMware, www.vmware.com.

Cena: 189 USD, možnost 30-dnevne preizkusne različice.

Za: Možnost povleci in pusti, VNC, USB 2.0, vgrajen pretvornik fizičnih računalnikov v navidezne, povezljivost z razvojnimi orodji.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji