Objavljeno: 7.11.2008 10:26 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2008

Rešimo svoj čas

Odkar je splet dosegljiv na skoraj vsakem službenem računalniku, se je storilnost na delovnih mestih verjetno precej zmanjšala. Vsak dan porabimo silno veliko delovnega časa za branje elektronske pošte, novic, pomenkovanje po programih za takojšnje sporočanje in ogledovanje raznih razvedrilnih spletnih strani. Če vas zanima, kaj natanko počnete, ko sedite za računalnikom, in koliko časa to počnete, vam zna RescueTime podati odgovor zelo enostavno. Oboroženi s temi podatki pa se lahko podate na pot boljšega izkoriščanja časa.

Rescuetime

Kaj:     Program za samodejno spremljanje porabe časa.
Izdeluje:RescueTime, www.rescuetime.com.
Cena:Brezplačno.
+Enostavna raba, učinkovita izvedba.
-Potencialno šokantni rezultati.

Zamisel o samodejnem spremljanju porabe časa na računalniku ni nova in na prvi pogled se zdi enostavno izvedljiva. Poskusov izvedbe je precej, vendar je RescueTime nekaj posebnega in po mnenju mnogih do zdaj eden najboljših takih programov. Z nekaterimi "novimi" prijemi, kot je moč skupine uporabnikov, je avtorjem uspelo sestaviti zelo enostaven, a učinkovit način spremljanja porabe časa.

Deluje tako, da v računalnik PC ali Mac (neuradno tudi na Linux) namestimo majhen program. Ta program nato iz ozadja budno spremlja, kateri program uporabljamo in ali uporabljamo spletni brskalnik, tudi katere strani si ogledujemo. Te podatke periodično pošilja v splet, tam pa se hranijo na našem računu. Spletni del programa uporabljamo za pregledovanje teh podatkov, primerjave in označevanje, kaj posamezen program pomeni v našem primeru.

Prva posebnost programa je ta, da za dovolj dobro delovanje ne potrebuje nobenih nastavitev. Avtorji so poskrbeli, da so programi že razvrščeni po kategorijah in večina programov, ki jih boste uporabljali, že klasificirana. Za tiste, ki še niso, lahko predlagate kategorijo, ki je nato dodeljena po načelu največ glasov. Tako je, recimo, program Skype klasificiran kot "Comm (other)", Microsoft Word pa kot "Business/Finance" in tako naprej. Kot dodatno možnost so avtorji uvedli oznake (tags), ki omogočajo, da posameznim programom ali spletnim stranem določimo eno ali več ključnih besed, po katerih lahko nato pregledujemo podatke. To je zelo koristno, saj je za nekoga brskanje po novičarskih straneh lahko izgubljanje časa, za drugega pa trdo delo. Tako bi, recimo, programu Skype lahko dodelili oznake "pomenkovanje", "splet" in "zasebno", urejevalniku besedila pa "pisanje", "služba" in "office". Nato lahko za vsako izmed kategorij in oznak, v katerih so naši podatki, označimo, koliko (od - 2 do + 2) je ta čas koristen oz. produktiven.

Po nekaj urah spremljanja podatkov si že lahko ogledamo, kako smo porabljali čas, seveda pa podatki postanejo še posebej zanimivi , ko jih zbiramo daljši čas. Podatke lahko pregledujemo na seznamih, a je to manj privlačno, zelo zgovorni pa so prikazani v grafikonu. Podatke lahko pregledujemo glede na že omenjene kategorije in oznake za tekoči dan, po tednih in mesecih. Samodejno se nam izračunavata tudi indeksa produktivnosti in učinkovitosti. Prvi pove razmerje med koristno in manj koristno porabljenim časom, drugi pa sešteva čas, porabljen v programih in na straneh, ki smo jih označili kot koristne. Ko ugotovite, kam se izgublja čas, si lahko predpišete tudi cilje. Tako si lahko "predpišete", da boste na dan za brskanje po spletišču "Facebook" porabili največ 30 minut, za pisanje dokumentov pa vsaj 6 ur. RescueTime vas bo pravočasno obveščal, ko se boste cilju približevali ali ga presegli, lahko pa se naročite na poročilo prek toka RSS.

Če ste zelo ponosni na svojo porabo časa ali pa bi bili radi samo zelo transparentni, RescueTime omogoča, da na poljubno spletno stran vgradite graf s samodejno obnavljajočimi se ali statičnimi podatki iz vašega računa.

Po želji lahko račune med seboj združujemo in tako omogočimo skupinsko spremljanje in, to je še bolj zanimivo, primerjave. Zaradi občutljivosti teme pa naj poudarimo, da program seveda ni namenjen vohunjenju za sodelavci ali družinskimi člani in se podatki pošiljajo po varni povezavi ter so vidni samo lastniku in morebitnim pooblaščenim.

RescueTime ne bo rešil kroničnega pomanjkanja časa, za katerim trpi marsikdo izmed nas. Morda pa bo tudi vam odprl oči, ko boste ugotovili, koliko časa na dan izgubite neznano kje, oz. koliko časa porabite, če samo nekajkrat na dan za minutko poškilite na vaše priljubljene spletne strani.

Program iz ozadja budno spremlja, kateri program uporabljamo in ali uporabljamo spletni brskalnik, tudi katere strani si ogledujemo. Spletni del programa uporabljamo za pregledovanje teh podatkov, primerjavo in označevanje, kaj posamezen program pomeni v našem primeru.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji