Reševalna služba za fotografije

Objavljeno: 9.11.2007 16:37 | Avtor: Gorazd Ropoša | Kategorija: Preizkusi | Revija: Oktober 2007

Imamo digitalni fotoaparat, namesto filma uporabljamo pomnilniške kartice, na katere gre lahko tudi na tisoče fotografij. Vendar so te kartice pravzaprav le en sam pomnilniški čip (ali dva), vse skupaj pa je vidno kot datotečni sistem. Kaj če gre kaj narobe? Smo se pripravljeni sprijazniti s tem, da smo izgubili vse (digitalne) spomine s pravkar končanega dopusta?

Tako kot za številna druga področja lahko tudi za fotografijo trdimo, da je z razvojem digitalne tehnologije doživela veliko sprememb. Te so najopaznejše na opremi, ki jo pri svojem delu uporablja sodoben fotograf. Spremenili so se namreč tako fotoaparati kakor tudi dodatna oprema zanje. Omenjene spremembe so kmalu vplivale tudi na (nekoliko) spremenjen način fotografiranja. Zakonitosti iz analognega sveta fotografije sicer še vedno veljajo tudi v digitalnem svetu. Tako še vedno ostaja najpomembnejša naloga fotografa opaziti dober motiv in ga ustrezno posneti, vendar je to opravilo zdaj, predvsem zaradi številnih prednosti, ki jih prinaša digitalna fotografija, nekoliko lažje. Poglavitna prednost je vsekakor ta, da danes za neki dogodek večinoma posnamemo večje število fotografij kakor včasih. To je predvsem posledica drugačne, sodobnejše vrste nosilca, na katerega digitalni fotoaparati zapisujejo posnetke. Sodobni nosilec namreč lahko enostavno in takoj zbrišemo ali očistimo tistih fotografij, ki niso uspele, in nato na njihovo mesto posnamemo nove. Gre vsekakor za dobrodošlo novost, ki v časih analogne fotografije in klasičnega filma ni bila mogoča. Večje število posnetih fotografij sicer še ne pomeni nujno tudi več dobrih posnetkov, a je res, da imamo neprimerno več možnosti, da nam kateri res dobro uspe.

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki