Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2019

Raziskovalci za iPhone

Applov mobilni operacijski sistem iOS nima prijaznega datotečnega sistema, kakršen krasi Windows in celo Android, zato se moramo uporabniki, ki pri delu nenehno mešetarimo z dokumenti, znajti po svoje. Na pomoč nam priskočijo naslednji programi.

Dober raziskovalec mora imeti zmožnost uvoza datotek, učinkovit način njihovega upravljanja in izvoz posameznih elementov v druge programe. Vse to in veliko več ima program Documents by Readdle, ki je navdušil že več kot 40 milijonov ljudi. Zna se povezati s priljubljenimi oblačnimi shrambami, z računalnikom Mac, datoteke prenesti prek brezžične povezave, jih poljubno označiti, prikazati in urejati. Ko mislimo, da smo videli že vse, iz rokava potegne še povsem spodoben spletni brskalnik.

Novim uporabnikom utegnejo številne zmožnosti in dokaj zahteven uporabniški vmesnik programa Documents by Readdle delati težave. Njim je namenjen raziskovalec File Manager & Browser, ki kljub preprostemu pristopu opravi večino istih nalog. Poskrbljeno je tako za uvoz kot izvoz datotek, ki jih zlahka delimo z drugimi programi.

Tretji raziskovalec je kljub višji ceni (7 EUR) nujen pripomoček za vse, ki se pri delu redno srečujemo z dokumenti v zapisu PDF. GoodReader ima daleč najboljši algoritem za prikaz tovrstnih datotek. Je ena redkih aplikacij, ki se ne muči, ko ji ukažemo branje sto strani dolgega dokumenta. Datoteke PDF po želji opremimo s podpisi, z oznakami, jih združujemo v imenike, izvažamo ter zaščitimo. Vse skupaj je zapakirano v ličen paket klasičnega upravitelja datotek.

Skromna lokalna shramba in težaven datotečni sistem številne uporabnike telefona iPhone prisilita v uporabo oblaka. Najbolj priljubljen med njimi je Dropbox, ki ima zelo dobro istoimensko aplikacijo, s katero je brskanje po shranjenih datotekah užitek. Vse, kar program zahteva, je aktivna spletna povezava. Omogočeno je sicer tudi lokalno shranjevanje, a je v brezplačnem paketu omejeno na posamezne datoteke.

Za konec moramo omeniti še Applovo rešitev Files, ki so jo v Cupertinu splavili skupaj z operacijskim sistemom iOS 11. Files pri delu posnema jabolčnega namiznega raziskovalca program Finder in je namenjen predvsem uporabnikom, ki prisegajo na več oblačnih shramb hkrati. Odlikujejo ga organizacijske sposobnosti in nadmočno deljenje z drugimi aplikacijami, a mu manjka spodobna možnost uvoza.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji