Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2014

Razglejmo se naokoli!

Razglejmo se naokoli!

Računalniki, telefoni, tablice, vse to je brez programske opreme le »kup železja«. Programja pa je v današnjem spletu in na različnih tržnicah toliko, da običajen uporabnik nima nikakršne možnosti, da bi lahko učinkovito ločil zrno od plev. Lahko pa to opravimo mi, ki v tem svetu živimo bolj ali manj 24 ur na dan.

Leto je naokoli, spet je čas za sestavljanje in branje posebne izdaje Monitorja. Ker v reviji pretežen del vsebine namenimo strojni opremi, smo »posebne številke« že pred kar nekaj leti preusmerili v bolj mehke tematike, v nasvete in v programsko opremo. V tematike, ki so lahko zelo obširne in sta zanje dva meseca, kolikor je številka naprodaj, kot naročena. Tudi letošnja je taka – odločili smo se na enem mestu zbrati najboljše programske izdelke, ki so se članom uredništva letos najbolj vtisnili v spomin. Prečesali smo vse mogoče platforme, od računalnikov prek telefonov in tablic do televizorjev, ki se v zadnjem času trudijo tudi na programskem področju, in na njih preizkusili najboljše programske izdelke, programe in aplikacije ter se še posebej posvetili igram. Navsezadnje se približuje lagodno poletje, mar ne?

Ob pregledu statistike naše spletne strani smo namreč presenečeno ugotovili, da je eden izmed že zelo starih podobnih člankov (iz leta 2009!) med bolj branimi prispevki. Razlog je preprost – že pred leti je bila izbira programov (tudi brezplačnih) za Windows takšna, da se je bilo med njimi skorajda nemogoče znajti. In danes ni nič bolje, kvečjemu slabše, ko moramo brskati še po tržnicah za telefone in tablice. In televizorje.

Pa vendar, priznati je treba, da naši bralci in bralci naše spletne strani ne sodijo med »povprečne«, temveč so tehnično razgledani. Računalniki, tablice in telefoni pa so zdaj trend, t. i. »mainstream«, ne uporabljajo jih več le navdušenci za računalništvo, temveč bolj ali manj vsi. Zato bi si upal trditi, da večina (nemonitorjevskih) uporabnikov telefon uporablja le za telefoniranje, sporočanje in fotografiranje. Osebno poznam uporabnike, ki so bili očarani, ko sem jim na najnovejši in najdražji telefon z Androidom namestil Angry Birds. Še pomislili niso, da je mogoče na telefon karkoli namestiti, sploh prvič pa so slišali za to igro. No, uporabniki, ki so nekoliko naprednejši in dovolj mladi (a spet ne preveč), pa si znajo namestiti in uporabljati vsaj še Facebook. Tisti zares mladi telefon tako ali tako uporabljajo le za poslušanje glasbe. Med njimi je na primer tudi moja hčerka, ki je MP3ji ali morda pretočne storitve sploh ne zanimajo, zadovoljna je že z glasbo z – Youtuba! In vendar so lahko današnje prenosne naprave skorajda vse, kar bi si lahko zamislili. Z množico tipal, GPSom, majhnostjo in upravljanjem na dotik (in celo z glasom, če nismo Slovenci) so lahko navigatorji, informatorji, urejevalnik besedil in preglednic, radio, budilka, radio budilka, koledar, komunikator, športna naprava, daljinec, nadzornik drugih naprav, diktafon in še kaj. Če si le vzamemo čas in pobrskamo po programski tržnici. Ali pa, če si preberemo tokratno posebno izdajo naše revije!

Podobno je stanje na osebnih računalnikih – pri svojem delu jih uporabljajo že skorajda vsi (no, prav, večina), a se »delo« večinoma konča pri urejevalniku besedil in preglednic in spletnem brskalniku. Ljudi računalniki tudi za zabavo ne zanimajo več, z vedno redkejšimi izjemami. In vendar je izbira programske opreme tudi tam še vedno velikanska. Četudi si želimo v celoti ostati v okviru spletnega brskalnika, saj je tudi spletnih aplikacij vedno več, kot si lahko preberete v enem izmed tokratnih poglavij.

Kaj pa televizorji? Menda so pametni, menda imajo možnost rabe in celo nameščanja aplikacij, pravijo. To ste menda že slišali, pa ste tudi preizkusili? Dajte, preberite si, kaj je danes na voljo na pametnih televizorjih, preizkusite in se odločite, ali je taka vrsta strojne opreme za to sploh primerna. Osebno menim, da smo nekje na meji uporabnosti, obenem pa se izdelovalci ne trudijo dovolj, da bi nam morebitno novo izkušnjo približali in olajšali, saj je kakovost teh programskih izdelkov največkrat daleč pod ravnijo konkurentov s tablic in telefonov. Da o omejitvah strojne opreme (upravljanje z daljincem!) niti ne govorim.

In, ne nazadnje, preberite si dozo nasvetov, ki smo jih zbrali proti koncu tokratne številke. Nasvete za Android in tablice/telefone Apple smo v Monitorju že nekajkrat zapisovali, tokrat smo jih zgoščeno povzeli in jim dodali še nasvete za telefone z operacijskim sistemom Windows Phone. Da, Windows Phone, ki smo se mu posvetili tudi v razdelku z najboljšimi programi. Zakaj? Zato, ker so Okna navsezadnje tretji največ rabljen operacijski sistem za telefone in ker verjamemo, da se bo v resnici prijel, pa četudi morda le na Nokiinih (ups, Microsoftovih) telefonih. Osebno menim, da bodo telefoni z Windows počasi prevzeli trg današnjim t. i. »feature telefonom«. Se pravi telefonom, s katerimi se uporabniki bolj ali manj ne igrajo, ne nameščajo programov nanje, temveč so zadovoljni s tistim, kar je nanje že tovarniško nameščeno. Tisto (telefon, fotoaparat, elektronska pošta, družabna omrežja, glasba),  namreč na njih deluje odlično. A to seveda ne pomeni, da programska tržnica zanje ni razmeroma bogato založena in da je ni vredno prečesati. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji