Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2018

Računalniško branje knjig

Pri optičnih bralnikih se že dolga leta ni nič premaknilo, kljub temu se najdejo podjetja, ki se trudijo s kako drugačno zamislijo. K nam je prišel optični bralnik podjetja Czur, namenjen branju knjig in drugih spetih dokumentov.

Danes imamo največ opravka z dokumenti v digitalnih oblikah, a še vedno ne gre brez vsaj občasne rabe fizičnih dokumentov. Zaradi vseh prednosti digitalnega zapisa (iskanje, sortiranje, filtriranje, obdelava) se tudi te fizične zapise praviloma pretvori v računalniške datoteke, v zadnjih letih najpogosteje z optičnimi bralniki, ki so vgrajeni v večopravilne tiskalnike. Domači uporabniki se sicer vedno pogosteje znajdejo kar s pametnimi telefoni, saj imamo tam zelo veliko različnih aplikacij, namenjenih ravno skeniranju (za prvo silo pa dovolj dobro deluje tudi vgrajeni fotoaparat).

Seveda se najdejo tudi samostojni optični bralniki, a je teh vse manj, pa tudi cene so razmeroma visoke. V praksi je tako ceneje kupiti večopravilno napravo kot pa samostojni skener. Slednji bo sicer imel pogosto kako možnost več (po možnosti bo tudi hitrejši), a so razlike dovolj majhne, da gre za nišne naprave.

Optični bralniki podjetja Czur so zelo očitno namenjeni drugačni rabi kot klasični bralniki, ki jih najdemo tudi pri večopravilnih napravah. Konkretno so namenjeni branju knjig, zvezkov in drugih vezanih dokumentov, brez potrebe po razvezavi. Preizkusili smo model M3000 Pro, ki je namenjen zahtevnim uporabnikom, denimo knjižnicam, arhivom, pravnim pisarnam in zdravstvenim zavodom. Na voljo je tudi cenejši ET16 Pro, ki meri na manj zahtevne uporabnike.

Tiskalnik ima optični element (digitalni fotoaparat) dvignjen dobrih 30 centimetrov nad črni pladenj. Ta pladenj ima dve plošči, ki ju lahko nekoliko privzdignemo, da lepše držita trše vezane knjige ali debelejše vezane dokumente. Naprava ima vgrajena svetila za osvetlitev LED, na zgornji strani »glave« je tudi manjši zaslon, prek katerega lahko hitro preverimo, ali je dokument pravilno postavljen. Zadaj imamo poleg tipke za vklop tudi nekaj vmesnikov, na računalnik se priključi z vmesnikom USB, zraven je še vhod USB za priključitev zunanjih naprav.

V kompletu namreč dobimo dodatka, s katerima lahko sprožimo branje – tipko za pritisk s prstom in manjše pedalo, ki ga pritisnemo z nogo kot pri šiviljskih strojih. V praksi se ta nožna tipka odlično obnese, saj imamo roke proste za obračanje strani in držanje listov v odprtem položaju. Programska oprema sicer omogoča tudi samodejno branje vsakič, ko obrnemo stran, a se nam je v praksi zdel sistem s tipko hitrejši in odzivnejši.

V praksi se ta nožna tipka odlično obnese, saj imamo roke tako proste za obračanje strani in držanje listov v odprtem položaju.

Ključno vlogo seveda igra programska oprema. Ta je presenetljivo preprosta, med namestitvijo se nam je zdelo nenavadno to, da moramo vnesti serijsko številko naprave, drugače je namestitev neuspešna. Sama raba je dovolj enostavna, da se lahko tudi računalniško nevešči hitro znajdejo. Nekoliko nenavadno se nam zdi, da izdelovalec na svoji strani ne ponuja gonilnika TWAIN, prek katerega bi lahko tudi tretji programi dostopali do optičnega bralnika.

Na voljo sta dva načina – »Scanner« in »Visual Presenter«. Slednji je namenjen predstavitvam, kjer želimo neki dokument prikazati na zaslonu ali projektorju (ali pa posneti video za kasnejše predvajanje). Mi smo več časa posvetili prvemu segmentu.

Za preizkus smo v nekaj minutah optično prebrali knjigo, dolgo kakih sto strani. Program že sam pri vsaki strani odreže robove, obenem lahko vnaprej nastavimo vrsto dokumenta (torej odprta knjiga, posamezni list, ročna izbira določenega dela). Pri tem dobimo par gumijastih čepov, ki si jih damo na prsta. To program prepozna in ju izključi iz slike.

Posamezne slike so shranjene v obliki JPG (izberemo lahko le tri stopnje kakovosti), celotni dokument lahko izvozimo v PDF, Tiff ali Word, seveda je vgrajeno optično prepoznavanje besedila. Pri tem so se povezali s podjetjem Abbyy, kar je vsekakor pohvalno – program je odlično prepoznal tudi slovensko besedilo. Pred izvozom lahko dodamo tudi ročne popravke, tako le pri posameznih straneh kot pri celotnem dokumentu. Med ročnimi popravki so dodatni izrezi, dodajanje vodnega žiga itd.

Delovanje bralnika je zelo dobro – branje gre hitro (kot rečeno – nekaj minut na knjigo), programska oprema je dovolj enostavna in pregledna. Kakovost prebranega besedila (torej kontrast, barve) je odlična, pohvalimo lahko tudi dobro prepoznavo slovenščine.

Večja težava pa je cena naprave. Profesionalni model, ki smo ga sami preizkusili, pri nas stane 3658 evrov, vstopni model pa 486 evrov. Ta drugi sicer nima dodane mizice, obenem sta nižji tudi ločljivost in hitrost, a je razlika v ceni kljub temu presenetljivo velika. Velja sicer omeniti, da stane osnovna licenca za programsko opremo Abbyy 200 evrov (za enega uporabnika), tu dobimo enako zmogljivost že vgrajeno.

Kljub vsemu se ne moremo otresti občutka, da bi lahko z nekaj iznajdljivosti in ročnih spretnosti (in jasno programom OCR, kakršen je omenjeni Abbyy) prišli do podobnih rezultatov.

Czur M3000

Optični bralnik

Cena: 3658 EUR (preizkušeni model M3000), 486 EUR (vstopni model ET16 Pro).

Prodaja: www.xenon-forte.si

Za: Hitro in enostavno delo, prepoznava slovenščine.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji