Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015

Računalniški ključek

Pred kratkim smo preizkusili Intelov računalnik, ki je po velikosti primerljiv z večjimi ključki USB. Bil je zanimiv, a je imel tudi nekaj pomanjkljivosti. Očitno potencial take naprave vidijo tudi drugi.  Preizkusili smo Lenovovo različico, imenovano IdeaCentre Stick 300.

Na prvi pogled je povsem enaka Intelovemu Compute Sticku. Ohišje je majhno, nekoliko večje od  ključka USB, primerljivo z modemom USB za mobilna omrežja. Na eni strani je priklop HDMI, tega priklopimo neposredno v računalniški zaslon ali televizor. Tako kot pri Intelu smo imeli težavo, saj je ohišje okoli tega vmesnika nekoliko preveliko, da bi ga lahko priključili na naš televizor, uporabiti je bilo treba podaljševalni kabel.

Strojna oprema je povsem enaka – napravo poganja Intelov Atom Z3735F s štirimi jedri in taktom 1,33 GHz, v pomoč sta mu skromna 2 GB pomnilnika. Pogon je 32 GB, od tega 12 GB že takoj vzame naloženi Windows 8.1. Za grafiko poskrbi vgrajena rešitev, brez težav podpira ločljivosti do FullHD.

Zmogljivost naprave je seveda enaka kot pri omenjenem Intelu. Za osnovno rabo je dovolj zmogljiv, zalomi se predvsem pri sočasni rabi več programov ali večjem številu odprtih zavihkov v brskalniku (sploh če so polni animiranih reklam in spletnega videa). Tudi glasnost je na žalost podobna kot pri Intelu – v povsem tihi sobi postane hitro opazen, v pisarniških okoljih (oziroma ob ogledu filma, kjer je zvok nekoliko glasnejši) pa ni težav.  

So pa v Lenovu skušali rešiti eno izmed težav Intelovega ključka, brezžično povezavo. Intelova naprava je tako za WiFi kot za bluetooth uporabljala isto anteno, zato sta imeli ob sočasni rabi obe povezavi  težave (slaba odzivnost, prekinitev povezave). Tu teh težav nismo imeli, na ključek smo povezali brezžično tipkovnico in miš, obenem pa smo bili brez težav priključeni v omrežje WiFi. Morda je škoda, da podpira le omrežja pri 2,4 GHz, ne pa tudi 5 GHz.

V napravo smo želeli namestiti novi Windows 10, a nas je pri tem pričakovalo neljubo sporočilo »Something happened«. Uradno naj bi naprava podpirala nova Okna, sumimo, da je težava v omejenem prostoru na pogonu. Se pa naloženi Windows 8.1 kar dobro obnese. Seveda gre za domačo različico, ki med drugim ne omogoča povezave Remote Desktop.

Naprava v naših spletnih trgovinah stane 150 evrov, to je toliko kot Intelov model. V tujini naj bi bil Lenovov izdelek malenkost cenejši, vsekakor pa je ta hip boljši izmed omenjene dvojice. V Intelu so sicer že napovedali različico z močnejšim procesorjem (konkretno iz serije Core M), 4 GB pomnilnika, 64 GB velikim pogonom, podporo USB 3.0 in ločljivostjo 4K. To je sicer pohvalno, upamo, da bo šlo vse to tudi brez ventilatorja.

Lenovo IdeaCentre Stick 300

Mini računalnik.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si

Izdeluje: www.lenovo.com.

Cena: 150 EUR.

✓    Cena, velikost, že nameščeni Windows 8.1.

✗    Glasnost, težave pri nadgradnji na Windows 10.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji