Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor Junij 2011 | Teme: android

Prva z Androidom 3.0

Med prvo generacijo tablic z Androidom je bil precej svetla izjema Galaxy Tab. Čeprav lahko rečemo, da je šlo le za smešno velik sedempalčni mobilni telefon, je Samsung kljub temu doživel zmeren tržni uspeh. Zdaj prihaja na trg druga generacija Galaxy Tabov, v kateri sta modela Tab 8.9 in Tab 10.1, poimenovana po velikosti zaslona.

Čeprav bi nova generacija Tabov morala priti na trg že v začetku leta, se je takrat zgodila precej komična zgodba. Nekaj dni po predstavitvi in še pred izidom Samsungove naprave je Apple na trg poslal iPad 2 in Lee Don-Joo, CEO podjetja Samsung pa je menil, da Tab ni dovolj dobra konkurenca Applovi čarobni napravi. Zato je izid prestavil in svoje inženirje še za nekaj mesecev poslal za risalno desko, da so Tab izboljšali. Rezultat je naprava, ki po teži, merah in vsem drugem prekaša Apple iPad, pa čeprav pri nekaterih številka le za las, a očitno dovolj, da gospod Don-Joo ponoči lažje spi. Nova različica Taba naj bi prišla na police trgovin v začetku junija.

Srce naprave je procesor NVidia Tegra, ki utripa s hitrostjo 1 GHz in ima dve jedri, natančen model pa se bo menda razlikoval od regije do regije. Zaslon, kot pove že ime naprave, meri 10,1 palca in ima ločljivost 1280 x 800 pik. Vgrajenega pomnilnika je lahko 16, 32 ali 64 GB (v Sloveniji se prodaja le prva različica), naprava pa vsebuje vsa mogoča tipala, kot smo jih vajeni s pametnih telefonov. Vgrajeni sta dve kameri, zadnja ločljivosti 8 megapik, sprednja, namenjena video telefoniranju, pa 2 megapiki, obe imta tudi bliskavico. Galaxy Tab 10.1 je za cel gram lažji od iPada 2, po zunanjih merah pa sta si enakovredna, čeprav se na prvi pogled iPad zdi tanjši, a številke kažejo na to, da gre le za optično prevaro zaradi zaobljenih robov iPada. Galaxy Tab je na prvi strani povsem gladek in bomo zaman iskali gumbe, ti so le na robu naprave, pa še tam bomo našli le gumb za vklop in dvojni gumn za glasnost. Vsi drugi gumbi, torej gumb za pomik na domači zaslon in za premik nazaj, so po novem prikazani na spodnjem robu zaslona. Zadnja stran Samsungove tablice je hrapava in ima dve krožni izboklini, zaradi katerih naprava teže zdrči iz rok. Tudi s trajanjem baterije smo bili zadovoljni, brez težav zdrži celodnevno igračkanje s tablico.

A prava moč sodobnih naprav, med katere sodijo tudi tablice, ni v tehničnih specifikacijah, temveč v programski opremi, ki teče na njih. To več kot dobro dokazuje Apple, ki z manj zmogljivi napravami z lahkoto ohranja popolno prevlado na trgu tablic. Galaxy Tab je torej tablica druge generacije, ki jo poganja Android, saj na njem teče Android 3.0, ljubkovalno imenovan Honeycomb. Trenutne naprave imajo praktično nespremenjen Android, Samsung pa napoveduje, da bo v prihodnjih nadgradnjah vključen tablicam prilagojen vmesnik TouchWiz, ki ga poznamo s Samsungovih pametnih telefonov. Android 3.0 je prva različica Androida, ki ni namenjena telefonom, temveč zgolj tabličnim računalnikom. Operacijski sistem je skupaj z vgrajenimi aplikacijami, kot sta Gmail in YouTube, prilagojen večjim meram in ločljivosti zaslon in dobro izkorišča zaslon tudi v ležečem položaju. Zaman smo iskali kakšno omembo telefona na menujih in v sistemskih sporočilih. V nasprotju s starim Galaxy Tabom z novo napravo ni mogoče več telefonirati (čeprav ima podatkovno "telefonsko" povezavo 3G oziroma prostor za kartico SIM). Honeycomb je oblikovan sodobno in na prvi pogled všečno, mogoče ga je tudi izdatno prilagoditi in prikriti osebnemu okusu uporabnika, kot smo pri napravah z Androidom že vajeni.

Delovanje naprave ali, bolje rečeno, Androida Honeycomba se nam je zdelo precej hitro in gladko, ko pa smo tablico posodili na preizkus zvestemu uporabniku iPada, se je zmrdoval, da je delovanje manj gladko in počasnejše, da se animacija uporabniškega vmesnika občasno zatika in da je obračanje zaslona ob obračanju naprave manj tekoče. Tudi pri brskanju po spletu smo imeli občutek, da se kompleksnejše strani na Androidu odpirajo počasneje. To smo pripisali nalaganju dodatkov flash, ki na Androidu delujejo, kot smo vajeni. Tako so strani prikazane v popolnosti, na iPadu pa namesto filmčkov in animacij flash zijajo beli kvadrati. Naslednji očitek ali podrobnost, pri kateri Android še vedno zaostaja, je tipkovnica - Applova deluje bolje in tipkanje nanjo je enostavno hitrejše. A pošteno povedano so to le malenkosti in povprečni uporabnik bo z delovanjem lahko le zadovoljen. Poskusili smo tudi predvajati filme v obliki DivX in tudi take v polni ločljivosti v formatih MKV in MP4. Rezultati so bili mešani. Privzeto boste le s težavo našli film dovolj visoke kakovosti, ki se bo predvajal tekoče. Z namestitvijo enega izmed številnih programov za predvajanje videa s tržnice bodo rezultati boljši, a še vedno ne moremo računati, da bomo film enostavno presneli na tablico in ga predvajali. Podobne težave so tudi s podnapisi. Zato tablice (še) niso najboljše orodje za predvajanje filmov, to deluje le, če si vzamemo malo več časa in poiščemo film v primerni obliki ali ga v primerno obliko pretvorimo sami.

Končni oceni sta pravzaprav dve. Prva meri na samo napravo Galaxy Tab. Gre za odličen izdelek, sestavljen iz trenutno najboljših komponent, oblikovno in s kakovostjo naprave pa je Samsung tako ali tako že dolgo na zelo visoki ravni. Drugi del ocene pa leti na Android in ugotavljamo, da je Android Honeycomb napredek, vendar izdelek še ni povsem na ravni, kot so je vajeni lastniki Applovih izdelkov. Toda gre za podrobnosti, ki jih večina sploh ne bo opazila. Poleg tega je Google znan po hitrem razvoju in nenehnem izdajanju novih različic programske opreme in še pred izidom prvih tablic s Honeycombom je že napovedal in pokazal različico Androida 3.1, ki spet prinaša nekaj novosti in prav mogoče je, da bo na Tab od pričetku prodaje že nameščena novejša različica Androida, kot smo si jo ogledali mi.

Ocenjujemo, da se bo prej ali slej zgodilo podobno, kot se je zgodilo pri pametnih telefonih, in bodo naprave z Androidom po številu in tržnem deležu prehitele jabolčne naprave, Galaxy Tab pa bo zelo verjetno ena izmed naprav, po kateri bomo uporabniki radi posegli. Predpogoj za to pa je, da bodo izdelovalci našli način za znižanje cen tudi najresnejših iPadovih konkurentov, saj je cena, po kateri naj bi se prodajal Galaxy Tab, celo višja od cene iPada.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Tablica z vgrajeno telefonsko povezavo 3G in Wifi.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si.
Cena: Brez vezave 650 EUR, v različnih paketih od 170 EUR naprej.
Proti: Kakovost izdelave, Android Honeycomb.
Za: Na trenutke manj tekoče delovanje v primerjavi z iPadom 2, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji