Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2022

Prosti slog

Področje prenosnih projektorjev se pridno razvija, pridružujejo se tudi bolj znana imena – zadnji je celo Samsung.

V zadnjem desetletju se je predvsem zaradi razvoja na področju res vse močnejših svetil LED začelo pojavljati tudi vse več zanimivih in kakovostnih prenosnih projektorjev – nekaj teh smo preizkusili tudi pri Monitorju. Tako niti ne preseneča, da se Samsung, eden pomembnejših igralcev tako na področju televizorjev kot tudi domače tehnike, podaja tudi na to področje.

Njihov projektor se imenuje preprosto The Freestyle, torej prosti slog. Gre za razmeroma majhen, kompakten projektor. Njegovo ohišje ima obliko valja, vpet je v nosilec, ki omogoča spreminjanje kota. Po obliki spominja na večje reflektorske luči, ki se uporabljajo za zunanjo osvetlitev objektov. Kakovost izdelave je odlična, projektor ima nameščeno tudi gumijasto zaščitno prevleko, ki na otip deluje mehko in prijetno. Lahko jo tudi zamenjamo. Na spletu smo namreč našli tri različne barve, a moramo priznati, da ne vidimo smisla, sploh ker ni na voljo v naših trgovinah, v tujini pa velja okoli 35 evrov.

Med dodatki pa je tudi zaščitno prenosno ohišje, ki je celo vodotesno, a nima prostora za napajalnik in daljinec (stane okoli 60 evrov). Bolj nas je presenetila možnost dokupa zunanje baterije – projektor namreč nima vgrajene lastne, kar je sicer dokaj standardno pri prenosnih projektorjih. Napaja se prek USB-C in pri Samsungu pravijo, da bo deloval z vsako zunanjo baterijo, ki ponudi vsaj 50 vatov moči.

Stojalo lepo drži projektor v želenem kotu, obrnemo ga lahko tudi navpično navzgor, torej za prikaz na stropu. Ob projektorju dobimo še majhen beli daljinec, ki je povsem enak tistim pri Samsungovih televizorjih. Kot zanimivost velja omeniti, da ponuja Samsung celo adapter, prek katerega lahko projektor namestimo v luč s klasičnim navojem za žarnico E26 ali E27. V kompletu namreč dobimo tudi plastični pokrov, ki omehča svetlobo, tako lahko projektor spremenimo v pametno barvno žarnico.

Pri preizkusu projektorja Freestyle se nismo mogli otresti občutka, da se Samsung nekoliko preveč zanaša na prepoznavnost svoje znamke.

Nameščen je Samsungov sistem Tizen, ki ga poznamo iz njihovih televizorjev. Osnovna nastavitev je načelno zelo enostavna: s telefonom preprosto preberemo QR-kodo, ki jo projektor pokaže. Nameščena pa mora biti Samsungova aplikacija Smart Things. Iz neznanega razloga nam je sicer prvi poskus spodletel, aplikacija je le vrnila generično napako, v drugo pa je šlo brez težav. Programska oprema ni ravno najhitrejša, res bi si želeli nekaj več odzivnosti. Hkrati ima Tizen manjši nabor aplikacij kot bolj razširjeni AndroidTV. Sicer so na voljo vse najpogostejše aplikacije, denimo Netflix, Youtube, tudi aplikacije slovenskih ponudnikov (torej Telekom, Telemach, T-2, itd.), smo pa vseeno kakšno tudi pogrešali (denimo uradno aplikacijo formule 1).

Projektor podpira diagonale do 100 palcev, kjer mora biti od stene (oziroma površine) oddaljen 2,6 metra. Na drugi strani dobimo pri 80 centimetrih sliko diagonale 30 palcev. Uradna svetlost gre do 550 lumnov, kar je dovolj za uporabo v temnejših pogojih, a premalo za normalno uporabo pri dnevni svetlobi ali prižganih lučeh. Ločljivost gre do klasične FullHD, torej 1.920 × 1.080, kakovost slike je zgolj povprečna. Podobno velja za zvok – vgrajen je en zvočnik moči pet vatov, od katerega res ne moremo pričakovati kaj dosti. Projektor je sicer zgledno tih (Samsung pravi, da gre do 30 dB).

Pri preizkusu projektorja Freestyle se nismo mogli otresti občutka, da se Samsung nekoliko preveč zanaša na prepoznavnost svoje znamke. V začetku poletja smo namreč preizkusili prenosni projektor sicer manj znanega proizvajalca XGimi, model Halo+ (aprilska številka Monitorja), ki za praktično enako ceno ponudi bistveno več. Tam je svetlost občutno boljša kot pri tem Samsungu (uradno gre do 900 lumnov), ima dva zvočnika, vsak po pet vatov, ter vgrajeno baterijo. Z njo se bomo sicer težko pribili skozi celoten film (po našem preizkusu zdrži okoli dve uri), a vseeno gre za možnost, ki jo moramo pri Samsungu dokupiti. Hkrati ima XGimi nameščen bolj razširjeni Android TV (s podporo Chromecast), kjer je na voljo več aplikacij, povrh vsega pa je tudi njegovo delovanje (torej sprehajanje po vmesniku) hitrejše in bolj tekoče.

Prednost Samsunga je sicer vpetje naprave v sistem Smart Things – torej če smo že uporabnik tega sistema, bomo lahko projektor povezali z drugimi napravami in se z njim lotili naprednejše uporabe. A sumimo, da vsaj pri nas ni ravno veliko takih, zato je po našem mnenju omenjeni projektor XGimi za večino uporabnikov boljša izbira.

Samsung The Freestyle

prenosni projektor

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 800 EUR

Za: Velikost in teža, tiho delovanje, enostavna uporaba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji