Objavljeno: 10.9.2005 11:42 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004

Projicirano s Panasonicom

Ponudba digitalnih projektorjev LCD je pestra, cene pa že bistveno nižje, kot pred dvema letoma. Tokrat smo preizkusili dva srednje zmogljiva Panasonicova modela.

Panasonic PT-LC67U in PT-LC80U sta cenovno dokaj ugodno projektorja, ki oba ponujata optično ločljivost XGA, in sta namenjena predvsem projiciranju slik z ločljivostjo 1024 × 768 pik. Razlikujeta se po svetlobnem toku, ki ga zmoreta ustvariti sicer povsem enaki 160-vatni žarnici vrste UHM. Pri modelu PT-LC76U je ta uradno 1600 ANSI lumnov (ob kontrastnem razmerju 300 : 1), pri modelu PT-LC80U (in kontrastnem razmerju 400 : 1) pa kar 2000. "Zakaj pa je model PT-LC80U potem bolj svetel, če sta žarnici enaki?" boste dejali. No, odgovor leži v svetlobni jakosti objektiva, ki je pri boljšem modelu od 1,7 do 1,9, pri slabšem pa le med 2,0 in 2,3 (brez uporabe povečave je objektiv seveda bolj prepusten). No, na videz ali velikost to ne vpliva prav nič, saj oba projektorja navzven praktično ni mogoče ločiti (če ne pogledamo napisa z oznako). Tehtata le 2,2 kilograma, kar je za projektorja LCD zelo malo in vsekakor dovolj lahko, da ju lahko mirno označimo za ultra lahka modela - svojo prenosnost pa opravičujeta tudi z merami.

Sliko lahko projiciramo na razdalji od 1,1 do 11 metrov, pri čemer dobimo diagonalo slike med 84 in kar 762 centimetrov. Za lažjo postavljanje projektorja je na voljo 1,2-kratna optična povečava. Upravljalna plošča na vrhu ohišja ima le tri tipke - tisto za vklop, eno za izbiranje vira projiciranja in eno za samodejno nastavitev slike. Uporaba te funkcije sicer povzroči tudi samodejno digitalno korekcijo trapeza, čeprav še enkrat priporočamo, da se ji izognemo, saj zelo kvarno vpliva na videz slike (tudi slike "prave" ločljivosti, torej enake optične, so potem prilagojene s širjenjem/stiskanjem pik). No, kadar se s kakšno predstavitvijo mudi, pa bo tudi ta funkcija prišla nadvse prav. Trapez lahko sicer digitalno popravljamo tudi ročno, in sicer v obe smeri. V obe smeri lahko zrcalimo tudi sliko, kar pomeni, da lahko projektorja vgradimo tudi pod strop ali ju uporabimo za projiciranje izza platna. Kadar naprave ne uporabljamo, daljinski upravljalnik shranimo na posebno mesto na hrbtni strani ohišja. Ta je sicer majhen, s folijskimi tipkami in neprijeten za uporabo. Med priključki najdemo vhod VGA, priključek, ki je lahko vhod ali izhod VGA, priključek za video in S-Video, levi in desni priključek RCA za zvok in zaporedni priključek za povezovanje z računalnikom. Digitalnega vhoda naprava nima. Vgrajen je tudi en majhen zvočnik moči dveh vatov. Menuji so dokaj odzivni in tudi pregledni, nastavitev je kar nekaj, med posebnostmi pa so še največ pozornosti posvetili zaščiti pred krajami, saj lahko določimo geslo, zaklenemo uporabo upravljalne plošče in določimo napis, ki se bo vedno znova izpisoval na projicirani sliki (recimo ime podjetja).

Sama slika je svetla in intenzivna, mreža LCD je nekoliko vidna (a ni hudo moteča), le senc na kontrastnih robovih je za odtenek preveč. Stabilnost je zmerna, pri zahtevnih barvnih vzorcih slika vendarle nekoliko teče.

Panasonic PT-LC76U in PT-LC80U

Vrsta projekcije: LCD (trije zasloni z diagonalo 0,7 palca).

Optična ločljivost: XGA (1024 × 768 pik).

Svetlobni tok: 1600 in 2000 lumnov.

Življenjska doba žarnice: 3000 ur.

Cena: PT-LC76 575.000 tolarjev, PT-LC80 728.280 tolarjev.

Prodaja:.TSE, www.tse.si, (01) 242 54 00.

Za: Teža, mere, kakovost slike, samodejna digitalna korekcija trapeza.

Proti: Daljinski upravljalnik, težave s stabilnostjo pri zahtevnejših vzorcih, nima digitalnih priključkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji