Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2008

Programi iz sence

Za večino uporabnikov je prvi program, s katerim se srečajo na Macu, datotečni brskalnik Finder. To je program, ki ustreza Microsoftovemu okenskemu Raziskovalcu. In kot je za slednjega na voljo kar lepo število zmogljivejših nadomestil (omenimo samo zelo priljubljeni Total Commander), tudi namesto Finderja lahko uporabimo katerega od boljših programov, le brezplačnih v tej kategoriji praktično ni.

PathFinder je izdelek kalifornijskega podjetja CocoaTech in ima med vsemi zamenjavami za Finder največ funkcij. Žal prikazuje datotečni sistem v zgolj enem oknu, zato pa lahko v tem oknu odpremo več zavihkov. Tudi med posameznimi zavihki lahko izvajamo datotečne operacije, vendar se nam zdi pogled z dvema oknoma za take rabo enostavno ustreznejši. Tem bolje, če omogoča tudi pogled z zavihki. Zato pa PathFinder ponuja prikaz manjših oken ("predalov", drawers), pripetih z obeh strani osnovnega okna, v katerih prikaže dodatne funkcije. Za nameček lahko pod glavnim oknom pripnemo še preprosto terminalsko okno. Vgrajenih ima vrsto dodatnih funkcij, v vsakem predalu si eno izberemo s padajočega seznama. Najkoristnejši se nam zdi tekstovni (ali po želji heksadecimalni) prikaz izbrane datoteke, drugi zanimivejši prikazi pa vključujejo procese, ki tečejo na Macu, ter prikaz metapodatkov o izbrani datoteki.

PathFinder 4.8.5

Kaj: Datotečni brskalnik.

Izdeluje in prodaja: CocoaTech, www.cocoatech.com

Cena: 35 dolarjev.

Za: Veliko dodatnih možnosti. Pogled z zavihki.

Proti: Ne omogoča pogleda z dvema oknoma.

Po vzoru Total Commanderja je nastal program ForkLift, ki prihaja iz madžarskega podjetja BinaryNights. Tako kot vzornik tudi ForkLift prikazuje datotečni sistem v dveh sosednjih oknih in to omogoča enostavno kopiranje in premikanje med mapami. Tisti, ki so uporabljali Total Commander, bodo navdušeni, saj ForkLift pozna enake bližnjice (npr. F5 za kopiranje datotek, F7 za novo mapo). Če teh ne maramo, se lahko odločimo za enake bližnjice, kot jih pozna Finder, ali pa si jih prilagodimo po svoje. ForkLift pozna tudi zavihke, vendar je njihova uporaba nekoliko nerodna. Namesto, da bi vsako od obeh oken imelo svojo množico zavihkov, so ti skupna last. To nekoliko zaplete delo, če imamo odprtih več zavihkov. ForkLift ima vgrajene odjemalce za strežnike FTP, sFTP, WebDAV, omogoča pa tudi neposredni ogled datotek na napravah, povezanih z našim Macom prek bluetootha. V orodni vrstici programa najdemo med drugim tudi ikono za Quick Look, to je poprejšnji ogled datotek, kot ga je uvedel Mac OS X 10.5. Zdi se nam, da je izvedba takega ogleda na način BinaryNights celo uporabnejša od Applove. Marsikomu bo prišla prav tudi možnost hitrega pogleda na izbrano datoteko s preprostim heksadecimalnim urejevalnikom besedil. Najbolj nas je motila slaba sprotna pomoč, saj za nekatere ukaze z menuja preprosto nismo mogli ugotoviti, kaj počnejo. Kljub temu je ForkLift čisto spodoben program, ki ga lahko samo priporočamo, le cena se nam zdi nekoliko visoka v primerjavi s tekmeci.

ForkLift 1.5.3

Kaj: Datotečni brskalnik in odjemalec FTP.

Izdeluje in prodaja: BinaryNights, www.binarynights.com

Cena: 45 dolarjev.

Za: Pogled z dvema oknoma. Enake bližnjice kot pri Total Commanderju.

Proti: Zavihki niso privezani na posamezno okno. Slaba dokumentiranost. Cena.

Kot zadnjega med nadomestki za Finder si oglejmo Xfile. Program je izdelek programerjev, zbranih okrog spletišča Rixstep.com. Njihov poglavitni projekt je zbirka programov ACP, s katerimi hočejo dokazati, da lahko tudi v današnjem času sposobni programerji naredijo učinkovite programe velikosti nekaj 100 kB. Xfile, recimo, "tehta" le 172 kB, resnici na ljubo je treba k temu prišteti še programsko ogrodje ACP framework, ki pa ga je tudi za manj kot 1 MB. A to ogrodje uporablja še skoraj 90 drugih programov in programčkov izpod tipkovnice Rixstepovih programerjev. Xfile je v osnovi zelo preprost datotečni brskalnik, ki pa ponuja nekaj praktičnih funkcij, ki jih drugi ne poznajo. Ena od njih je odpiranje terminalskega okna v izbrani mapi, pa podajanje podrobnih informacij o izbrani datoteki ali imeniku, ki jih drugi podobni programi ne izdajo. Večina uporabnikov si sicer s temi informacijami ne bo znala pomagati ... Še ena stvar, s katero se hvali Xfile, je hitrost prikaza. Vendar ta pride do izraza le pri imenikih, v katerih je res veliko datotek. Zanimiv je tudi prodajni model zbirke Rixstepovih programov. Kupimo lahko vse programe (kakšnih 90 jih je v zbirki, skoraj vsi pa znajo le po eno opravilo) po enotni ceni dolar za program. S tem smo upravičeni do vseh nadgradenj in izdaj novih programov v prihodnosti. Za 50 dolarjev pa dobimo le Xfile skupaj s še ducat koristnih programčkov.

Xfile 2

Kaj: Datotečni brskalnik.

Izdeluje in prodaja: Rixstep, www.rixstep.com

Cena: 50 dolarjev (89 dolarjev za zbirko 90 programov ACP v.2).

Za: Hitrost listanja po res velikih mapah. Majhna izvršilna datoteka.

Proti: Ne omogoča pogleda z dvema oknoma.

Pa ostanimo še malo pri Rixstep.com. Brezplačno ponujajo program CLIX, ki je uporaben za skoraj vsakega uporabnika Maca, zagotovo pa za tiste, ki ne morejo brez uporabe terminalskega okna. Medtem ko si enostavnih terminalskih ukazov ni težko zapomniti, pa le manjši del uporabnikov obvlada tudi ukaze, ki jih spremlja veliko stikal, da o ukazih, ki so sestavljeni iz točno določenega zaporedja krajših, raje ne zgubljamo besed. In tu priskoči na pomoč CLIX. Vsak, še tako zapleten ukaz, lahko shranimo kot nov ukaz s poljubnim imenom. Seveda to omogoča tudi ukaz alias iz okolja Unix, vendar je CLIX prijaznejši in predvsem preglednejši. V eno datoteko clix lahko shranimo poljubno število ukazov, program pa že sam vsebuje nekaj pripravljenih datotek, ki so tematsko zaokrožene. Ko kliknemo ukaz, se prikaže novo okno, v katerem je poleg vsebine ukazne vrstice tudi opis, kaj ukaz naredi. Pritisnemo gumb Run in ukaz se izvede.

Večpredstavnost, požarni zidovi in varnostne kopije

Maci so vselej bili močno večpredstavno orodje in na njih kraljuje Applova večpredstavna tehnologija QuickTime. A svet večpredstavnosti pozna tudi druge priljubljene zapise (na primer wmv, avi, divX), ki jih predvajalnik QuickTime Player brez dodatkov ne zna prežvečiti. Tega so se zavedli pri podjetju Telestream. Njihova družina programov Flip4Mac omogoča, da v QuickTime Playerju predvajamo vsebine v zapisu wmv. Če smo Applu odšteli 30 dolarjev za profesionalno različico QuickTime, lahko datoteke v omenjenem zapisu tudi urejamo. Na voljo je več različic programa, od najenostavnejšega WMV Player Pro do WMV Studio Pro HD. Skupaj s profesionalno različico QuickTime nam WMV Player Pro, recimo, omogoča, da posnetke v pretočnem zapisu iz strežnika RTV Slovenije shranimo na disk računalnika (v zapisu QuickTime). Poleg predvajalnika QuickTime zna uvoziti datoteke, ki jih pripravijo programi iz družine Flip4Mac, tudi večina drugih Applovih programov za obdelavo videa (Final Cut Pro, Final Cut Express HD in iMovie 6 HD).

Priljubljeni program za predvajanje večpredstavnih vsebin je odprtokodni VLC Player, ki je dobro znan tudi uporabnikom Oken in Linuxa. Po dolgem času je doživel lepotno preobrazbo, okenska različica pa je celo poslovenjena. Zelo redki so večpredstavni zapisi, ki jih VLC Player ne obvlada brez namestitve dodatnih komponent. Uporabnik se mora sprijazniti z občasno nestabilnostjo programa.

CLIX

Kaj: Pripomoček za delo s terminalskim oknom.

Izdeluje: Rixstep, www.rixstep.com

Cena: Brezplačen.

Za: Enostavno delo z zapletenimi ukazi v terminalskem oknu.

Proti: Enako funkcionalnost ponuja vgrajeni ukaz alias.

Dolga leta je bil format *.sit pojem za stiskanje datotek na Macih. Zadnje različice Mac OS X so postale bolj naklonjene staremu znancu *.zip, vendar so programi iz družine StuffIt podjetja SmithMicro še zmeraj zelo priljubljeni med uporabniki. Pri SmithMicro od vsega začetka ponujajo brezplačni program StuffIt Expander za razpakiranje stisnjenih datotek. Stiskanje in razpakiranje pa omogoča program StuffIt Deluxe. Poleg obeh omenjenih zapisov program obvlada arhive sitx (algoritem stiskanja je novejša različica algoritma za stiskanje datotek v zapisu sit), tar in rar. Ena od dobrot programa StuffIt Deluxe je arhivski upravljavec, Archive Manager, v katerem lahko pregledamo vsebino arhiva. StuffIt Expander in Finder namreč stisnjene datoteke brez razmisleka razpakirata. StuffIt naseli v menujsko vrstico poseben menu (MagicMenu). Žal je cena programa precej visoka v primerjavi z okenskimi programi enake funkcionalnosti. Med pisanjem tega članka je izšla nova različica StuffIt Deluxe 2009, a je nismo mogli preizkusiti.

WMV Player Pro

Kaj: Komponenta za QuickTime, ki omogoča delo z datotekami wmv v programu Quick Time Player.

Izdeluje in prodaja: Telestream, www.flip4mac.com

Cena: 29 dolarjev.

Za: Enostavno delo z datotekami wmv.

VLC Player

Kaj: Program za predvajanje večpredstavnih datotek.

Izdeluje: VideoLAN, www.videolan.org

Cena: Brezplačen.

Za: Enostaven vmesnik. Obvladovanje pretočnih vsebin.

Proti: Občasna nestabilnost.

Marsikateri uporabnik želi imeti nadzor nad sredstvi svojega Maca, kot so količina zasedenega pomnilnika, obremenjenost procesorja, hitrost pretakanja podatkov po omrežju, količina nezasedenega prostora na disku in še bi lahko naštevali. Vse to prikazuje zelo priljubljeni, uporabni in brezplačni program iStatPro avstralskega izdelovalca programske opreme iSlayer. Naseli se v zgornjo menujsko vrstico in na zelo omejenem območju učinkovito prikaže informacije, ki jih želimo imeti v vsakem trenutku pred očmi. Najosnovnejše so vidne kar v menujski vrstici, podrobnejši prikaz pa dobimo, če kliknemo ustrezni del vrstice. Poleg že omenjenih podatkov zmore prikazati tudi, recimo, temperaturo na vseh temperaturnih tipalih v Macu (novi iMac jih ima kar enajst), hitrost vrtenja ventilatorjev, električno moč, ki jo porablja procesor. iStatPro prikazuje te podatke tudi v obliki posebnega namiznega programčka (widget).

StuffIt Deluxe

Kaj: Program za stiskanje in arhiviranje datotek.

Izdeluje in prodaja: Smith Micro Software, www.smithmicro.com

Cena: 80 dolarjev.

Za: Možnost stiskanja in izdelave arhivov v več formatih.

Proti: Cena.

Podobno kot v okolju Windows je tudi v operacijski sistem Mac OS X vgrajen požarni zid ipfw. Slednji je verjetno celo boljši od Microsoftove rešitve za Windows, žal pa uporabniški vmesnik OS X poskrbi za manjšino opravil, ki jih opravlja požarni zid. Za drugo se moramo podati v terminalsko okno, tam pa večina uporabnikov ni domača. In požarni zid utegne biti trd oreh tudi za uporabnika, ki se ukazne vrstice ne boji. Iz zagate nas reši italijanski programer egiptovskega rodu Hany z izdelkom NoobProof, ki je v osnovi le prijazen uporabniški vmesnik za konfiguracijo v Mac OS X vgrajenega požarnega zidu. Na začetku se lahko prepričamo, katera pravila Applovega požarnega zidu so trenutno v veljavi, nato pa aktiviramo NoobProof in dodajamo nova ali brišemo (spreminjamo) stara pravila. Namenjen je (kot pove njegovo ime) za računalniške novince.

iStatPro 4.7

Kaj: Program za prikazovanje računalniških sredstev na Macih.

Izdeluje: iSlayer, www.islayer.com

Cena: Brezplačen.

Za: Veliko možnosti prikaza.

Tudi naprednejši uporabniki bodo na spletišču hanynet.com prišli na svoj račun, saj bo njihovo potrebo po dokazovanju svojega računalniškega znanja izpolnil WaterRoof, še en vmesnik za požarni zid ipfw. Osnovni vmesnik je zelo enostaven, v oknu je zbranih 13 izbirnih gumbov. Konfiguriramo lahko statična in dinamična pravila požarnega zidu. Za vsako povezavo s posamezno oddaljeno omrežno napravo (v krajevnem ali internetnem omrežju) lahko določimo, kolikšna je lahko njena največja pasovna širina. Med drugim lahko konfiguriramo tudi preusmeritev NAT, a ponavadi se domačim uporabnikom ni treba ukvarjati s tem, ker za to skrbi usmerjevalnik. Tistim, ki jim je NoobProof preveč enostaven, z WaterRoofom pa se jim ne ljubi zapravljati časa, ponuja WaterRoof nekaj že nastavljenih skupin pravil ali pa čarovnika za konfiguracijo požarnega zidu. Med delom moramo precej pogosto vnašati upraviteljsko geslo našega Maca. Žal zajema sprotna pomoč le pet strani osnovnih navodil v elektronski obliki.

NoobProof 1.1

Kaj: Uporabniški vmesnik za požarni zid, vgrajen v OS X.

Izdeluje: HanyNet, www.hanynet.com

Cena: Brezplačen.

Za: Enostaven za uporabo.

WaterRoof 2.1

Kaj: Uporabniški vmesnik za požarni zid, vgrajen v OS X.

Izdeluje: HanyNet, www.hanynet.com

Cena: Brezplačen.

Za: Omogoča konfiguracijo bolj zapletenih lastnosti požarnega zidu.

Proti: Pogosto zahteva vnos upraviteljskega gesla. Slaba sprotna pomoč.

Da naši sosedje znajo pisati programsko opremo za Mace, nam poleg že omenjenega madžarskega in italijanskega izdelka dokazujejo tudi v avstrijskem podjetju Objective Development Software. Eden njihovih izdelkov je spet požarni zid, vendar je nekoliko drugačen kot oba prej omenjena programa. Little Snitch je mali nadležnež, ki nas opozori vselej, ko kak program od sistema zahteva omrežno povezavo v splet. Večinoma so to legitimni poskusi (brskalnik, odjemalec elektronske pošte, sprotnega sporočanja in podobno), med njimi pa najdemo tudi zahteve, ki jih pač nismo pripravljeni dovoliti. Primer: program, ki smo ga namestili na disk, se hoče povezati v strežnik izdelovalca in mu sporočiti, s katero serijsko številko je program registriran. Little Snitch nam vestno sporoča o vseh poskusih povezave, mi pa se odločimo, ali tako povezavo dovolimo ali ne. Naš odgovor si lahko program zapomni za vselej, za čas, ko teče inkriminirani program, ali pa odgovor velja le za eno povezavo. Odločamo se o naslovu in vratih povezave, torej nam Little Snitch podeli precejšnjo moč. V začetku nas čaka veliko klikanja, mimogrede pa se lahko zmotimo in dovolimo ali prepovemo nekemu programu vsako povezavo. Zato velja občasno preleteti seznam pravil, ki si jih je Little Snitch zapomnil. Program ima težave pri večuporabniškem načinu dela, ko je hkrati prijavljenih več uporabnikov. Vsa sporočila z zahtevo po akciji bo dobil uporabnik, ki sedi pred zaslonom. Če je to uporabnik z omejenim uporabniškim računom, bo nehote dobil več pravic, kot mu jih pripada.

Little Snitch 2

Kaj: Programski požarni zid.

Izdeluje in prodaja: Objective Development Sofware, www.obdev.at

Cena: 30 dolarjev.

Za: Učinkovito zaznavanje poskusov povezave.

Proti: Zahteva pogoste intervencije uporabnika. Težave pri več sočasnih uporabnikih.

Izdelovanje varnostnih kopij podatkov je svojevrstna mantra, ki jo v računalništvu slišimo zmeraj pogosteje, a se je nekateri ne moremo držati. Njenega pomena se navadno zavemo ob izgubi podatkov, ki so resnici na ljubo redkokdaj neprecenljivi, a bi si kljub temu prihranili cel kup časa in živcev, če bi dobronamerne nasvete upoštevali. Tudi za Mac OS X je kar nekaj programov, brezplačnih in plačljivih, ki skrbijo za rezervne kopije podatkov in za izdelovanje slik diskov. Poleg Applovega Time Machine sodita med najbolj znane Carbon Copy Cloner (CCC) in SuperDuper. Prvi je delo Mikea Bombicha. Osnovna funkcija CCC je enostavno kloniranje diskov, kjer se vsaka datoteka z izvirnega diska prepiše na ciljni disk. Poleg tega zmore program izdelovati varnostne kopije zgolj izbranih map in datotek, pozna pa tudi delo z urnikom. Varnostno kopijo lahko shranimo tudi kot eno samo datoteko (sliko). Neposrednega shranjevanja kopij na optične nosilce CCC sicer ne pozna, lahko pa sliko rezervne kopije razdeli na več delov. Če ti po velikosti ustrezajo zmogljivosti nosilca CD ali DVD, lahko varnostno kopijo "zapečemo" na ustrezne nosilce. Med svojim delom program nevsiljivo prikazuje reklamo, povezano s prodajo diskov. Vselej prikazuje isto reklamo, zato bi težko rekli, da gre pri CCC za vgrajen spyware, saj za to ne potrebuje omrežne povezave.

SuperDuper! 2.5

Kaj: Program za izdelovanje varnostnih kopij.

Izdeluje in prodaja: Shirt Pocket, www.shirtpocket.com

Cena: 28 dolarjev.

Za: Zmogljivost. Veliko možnosti v plačljivi različici.

Proti: Nestandardni in zapleten vmesnik.

Program z malce nevsakdanjim imenom SuperDuper! je plod podjetja s prav tako prismuknjenim, a simpatičnim imenom Shirt Pocket. Od drugih programov za izdelovanje varnostnih kopij se loči po nevsakdanjem uporabniškem vmesniku, kar je cena za precejšnjo zmogljivost programa. Vanj je vgrajen nekakšen skriptni jezik, ki nam omogoča, da v postopek izdelovanja rezervne kopije vpletemo dodatne funkcije. Pri tem nam pride prav obsežna sprotna pomoč v elektronski obliki. Večina uporabnikov te zmogljivosti ne bo potrebovala. Njim so namenjene osnovne vgrajene funkcije - z izvirnega diska lahko na ciljni disk prepišemo celoten disk ali samo izbrane mape in datoteke. Zelo zanimiva, a prostorsko potratna možnost pri SuperDuper! je izdelava peskovnika. To je izolirani prostor na drugem disku, kamor SuperDuper! z glavnega diska računalnika prepiše sistemske datoteke in omogoča, da sistem zaženemo z drugega diska. Tako dobimo priložnost preizkušanja programov, ki bi sicer lahko ogrozili stabilnost našega Maca. Resnici na ljubo to ni tak peskovnik, kot smo jih spoznali v marčnem Monitorju, saj porabi daleč več prostora na disku, pa tudi izvajalno okolje ni povsem izolirano od glavnega diska (razen če disk odklopimo). Sicer pa lahko SuperDuper! zamerimo le, da ne zna delati z razdelki v formatu NTFS.

Carbon Copy Cloner 3.1

Kaj: Program za izdelovanje varnostnih kopij.

Izdeluje: Bombich Software, www.bombich.com

Cena: Brezplačen.

Za: Več možnosti izdelave rezervnih kopij.

Proti: Ne pozna shranjevanja na optične nosilce.

Za konec

Pri delu z računalnikom se včasih zavemo, da pri začetni namestitvi diska nismo optimalno razdelili na razdelke. Potrebovali bi več prostora na enem razdelku, na drugem pa je prostora zaenkrat še več kot dovolj. Eden redkih programov, ki zna prerazporediti prostor med razdelki, ne da bi morali formatirati disk, je iPartition angleškega izdelovalca Coriolis Systems. Žal moramo za spremembo razdelkov na notranjem disku iPartition poganjati z zagonske plošče CD-ROM ali pa z zunanjega diska, ne pa z notranjega diska, kot je to običajno za okenske programe (npr. Partition Magic ali Disk Director). Ti znajo "v živo" premikati celo sistemske razdelke, na katerih so nameščena Okna, tega pa pri Mac OS X ne moremo pričakovati. Sliko nosilca CD si pretočimo s servisne spletne strani izdelovalca in to za uporabnike s širokopasovno povezavo ni več tak zalogaj, kot je bil pred leti. V najnovejši različici se iPartition izkaže tudi v boju z razdelki, ki vsebujejo namestitev Oken (BootCamp), ter z diski, ki so formatirani za rabo v PCjih (NTFS in FAT32).

iPartition 3.1

Kaj: Program za delo z razdelki.

Izdeluje in prodaja: Coriolis Systems, www.coriolis-systems.com

Cena: 35 EUR.

Za: Obvlada delo z diski NTFS in FAT32.

Proti: Poganjanje z nosilca CD za delo s sistemskim diskom.

AppleJack 1.5

Kaj: Program za reševanje nedelujočega Maca.

Izdeluje: Kristofer Widholm, applejack.sourceforge.net

Cena: Brezplačen.

Za: Ne potrebuje optičnega zagonskega nosilca.

Za konec se ustavimo še pri programčku AppleJack. Ta nam priskoči na pomoč, ko smo v resnih težavah in ne moremo zagnati grafičnega vmesnika operacijskega sistema. Seveda moramo na to misliti vnaprej in program namestiti takrat, ko težav še ni na obzorju. Za reševanje Maca z AppleJackom ne potrebujemo zagonskega nosilca, temveč računalnik zaženemo v enouporabniškem načinu (Single User Mode) tako, da ob zagonu držimo jabolčno tipko in tipko S ter vtipkamo ukaz applejack. Prikaže se nam zaslonski menu AppleJacka, s katerega lahko izbiramo med popravilom datotečnega sistema diska, popravilom dovoljenj (permissions) datotek, brisanjem predpomnjenih (cache) datotek, preverjanjem datotek preferences in brisanjem izmenjevalne (swap) datoteke. Posebej enostavna in priporočljiva je možnost avtopilot, ki drugo za drugo izvede vse naloge.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji