Objavljeno: 30.1.2012 10:22 | Monitor Januar 2012

Pro et contra

Pro et contra

Zadnje čase veliko berem o famoznem Applovem "oblaku" iCloud. Je res kaj posebnega in drugačnega od drugih "oblakov", ali gre le za običajen odziv Applovih vernikov?

Boris Šavc: Oblak za običajne ljudi

Že od nekdaj čislam enostavnost in učinkovitost. S sabo raje nosim eno napravo, ki počne več, kot mnoštvo naprav, ki vsaka zase znajo le eno. Podobno se mi godi z oblakom. Če ga resnično želim vpeti v svoje digitalno življenje, moram naenkrat uporabljati več takih storitev. Eden je odličen za zapiske, drugi za fotografije, spet tretji za datoteke. Iz tega razloga sem vesel prihoda Applovega iClouda, ki vse našteto združi pod eno streho. Je enostaven in dostopen vsakomur. Namesto nas sledi našim nakupom v trgovinah App Store, iBookstore in iTunes. Nikoli več ne bomo brezglavo iskali tistega programčka, ki nam je bil tako všeč, da smo ga takoj kupili, zdaj pa pozabili, kako se mu reče. Poleg trgovinske robe shranjuje oblak tudi druge podatke. Uporabnikom omogoča sinhronizacijo sporočil, stikov, koledarja, fotografij, dokumentov in še kaj, med napravami z operacijskima sistemoma iOS5 in OS X Lion. Slednje trenutno res pomeni, da je iOblak na voljo le za applovske fanatike, a tako je bilo tudi v primeru splovitve iTunes. Kar spomnimo se poželjivih pogledov uporabnikov Oken, ko zaradi pripadnosti svojemu OSu spočetka niso mogli uporabljati predvajalnika iPod. Prepričan sem, da bo iCloud v prihodnosti na voljo vsem. Že danes lahko do podatkov na njem ob pomoči spletnega brskalnika pridemo od vsepovsod.

Jabolčni iCloud je velika nadgradnja problematične storitve MobileMe, za katero so v preteklosti zahtevali slabih sto dolarjev, a je bila daleč od popolnosti, ki jo je zahteval preminuli Steve Jobs. Oblak je danes popolnoma brezplačen. Brezšivno je vpet v vsakdanje življenje posameznika, pri čemer je opaziti zgledovanje po priljubljeni storitvi Dropbox. Uporabnik sploh ne opazi, ko se predmeti samodejno posodabljajo. Nevede vpiše sestanek v namizni koledar iCal, informacija pa se v ozadju shrani v iCloud ter takoj zatem posreduje na iPhone in/ali iPad. Podobno se godi ob nakupu glasbe v iTunes, pri ustvarjanju v mobilnem iWork ali fotografiranju s telefonom iPhone. Uporabnik se čarovnije, ki jo izvaja trenutna naprava v njegovih rokah, sploh ne zaveda. Podatki se v slehernem trenutku znajdejo na vsaki izmed njegovih naprav. Vse našteto pa je šele začetek. Storitev se bo bogatila in širila spekter podprtih naprav. Ena izmed sanjskih zmožnosti je že napovedana. Scan and Match bo po dolgem in počez prečesala našo shrambo, poiskala na njej vso glasbo in tisto, ki ni bila kupljena (ali je bila kupljena kje drugje), nadomestila z lastnimi posnetki visoke kakovosti. Vstopnina za revolucijo bo cenjena na četrtino dolarskega stotaka. Nekaj takega bo mogoče zgolj zaradi zaprtosti Applovega oblaka.

Jure Forstnerič: Že videno

Sam sem nadvse navdušen nad računalništvom v oblaku, še posebej pa nad oblačnimi storitvami za navadne smrtnike. Svoje fotografije delim z drugimi prek Picasa Web Albums, kako posamezno obesim v blog, ki je na spletišču Blogspot, vse pomembne datoteke se hranijo v Dropboxu. Tam se najdejo tudi zapiski, narejeni na vseh iNapravah. Pred časom sem si uredil vse stike v Gmailu, koledarji so oblačno povezani prek Googla, čeprav uporabljam različne programe (in naprave) za dostop do njih.

Tako še kako razumem Apple in njihovo željo, da se uveljavijo v tem oblačnem spletu. Kljub njihovim odličnim napravam, operacijskim sistemom in, ne nazadnje, tudi programom pa jim je internet očitno še vedno nekoliko tuj in jim nikakor ne uspe napraviti nečesa koherentnega na tem področju. Kolikor sem se igral z iCloudom, je to le še en odvečen oblak, ki ne prinaša nič novega in le podvaja funkcionalnosti drugih, pri tem pa je zaprt in omejen.

Bistvena težava jabolčnega oblaka je, kot pri marsikateri Applovi pogruntavščini, izredna zaprtost okolja. Do njega sicer lahko pridemo prek spleta, a je izvedeno zares skrajno klavrno, saj so vse funkcionalnosti na videz praktično enake kot na iPadu. Merijo očitno na najbolj zagrizene uporabnike jabolčnih naprav, pri tem pa so pozabili na tiste, ki bi radi uporabili še kaj drugega.

Tudi sicer je storitev omejena in ne omogoča ničesar zares novega. Elektronsko pošto imamo že vsi tako ali tako nekje v kakšnem oblaku, da bi si naredil še eno @me.com, pa mi res ne diši. Stike imam, kot rečeno, pri Googlu, od tam pa še na iVsem, brez težav pa tudi na vseh (preizkusnih) Androidih, windowsnih telefonih itd. Enako velja za koledar, deljenje datotek prek iWork pa je omejeno na to pisarniško zbirko in je tako manj fleksibilno kot deljenje prek Dropboxa ali kakega Google Docs.

Photo Stream je sicer zanimiv, a spet omejen na Applove naprave. Back to My Mac ni nič drugega kot poenostavljen VNC, spet bolj omejen kot kak Team Viewer. Edina zares uporabna lastnost iOblaka je izdelava varnostnih kopij iNaprav, čeprav to deluje le takrat, ko je naprava priključena na napajalnik in povezana z brezžičnim omrežjem WiFi.

Skratka, oblački so super, samo jabolčni je zaenkrat še bolj kisle sorte.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji