Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2016

Pro et contra

Pro et contra

Imam prenosni računalnik, ki se bliža desetemu rojstnemu dnevu in v zadnjem času postaja zelo počasen, kljub naknadno vgrajenemu pogonu SSD. Naj kupim novega ali mu je mogoče še kaj programsko pomagati?

Star prenosnik, nov Chromebook

Boris Šavc

tar prenosnik danes skorajda nima več vrednosti, zato prodaja odpade. Kljub temu starina še zdaleč ni za v koš. Z nekaj truda jo hitro prelevimo v povsem spodoben Chromebook. Chromebooki so prenosni računalniki z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS, ki odlično deluje tudi na strojni opremi starejšega datuma. Chromebooki so zelo priljubljeni v šolstvu in pri manj zahtevnih uporabnikih in imajo veliko prednosti. Osrednja aduta sta cena in hitrost. Računalnik, ki se iz spanja zbudi v trenutku, dobimo že za dobrih sto evrov. Prenosniki z Googlovim sistemom imajo boljšo avtonomijo baterije in skorajda ne poznajo besede virus. Dodatno varnost predstavljajo redne posodobitve operacijskega sistema.

Roko na srce, na star prenosnik Googlovega operacijskega sistema Chrome OS ne moremo namestiti, saj ga ima spletni velikan le zase in za pobratene izdelovalce. Na voljo je njegova odprtokodna osnova Chromium OS, ki jo najlaže namestimo s programskim izdelkom podjetja Newerware – CloudReady. Chromium OS je na las podoben Googlovemu sistemu, a brez rednih posodobitev in vgrajenega prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje aplikacij. Slednjega nam ob prvem zagonu sistema pomaga določiti CloudReady.

Poleg starega prenosnika in programa CloudReady za namestitev Chromiuma potrebujemo še ključek USB velikosti 8 ali 16 GB ter majhno aplikacijo Chromebook Recovery Utility, ki bo programsko opremo prenesla na zunanji pomnilnik, s katerega bomo na računalnik nato namestili operacijski sistem. Proces bo podatke na prenosniku izbrisal v celoti, a v zameno odpadnika obudil v novo življenje. Ker se zahtevane potrebščine bržkone valjajo po slehernem domu (in po spletu), je korak smiseln. Čeprav so Chromebooki zelo poceni, si ga na opisani način omislimo praktično zastonj.

Star prenosnik z operacijskim sistemom Chromium OS lahko uporabimo kot delovni stroj, saj nam Googlove oblačne storitve in shramba ponujajo vse, kar potrebujemo pri delu. Pri uporabi nam ni treba več skrbeti za varovanje podatkov ali sistema, ker se datoteke shranjujejo v oddaljene strežnike, nepridipravi pa za Chrome OS ne marajo. Če v sistem kljub temu zaide zlonamerna koda, jo vnovični zagon računalnika v hipu pošlje v večna lovišča. Edina resnejša omejitev, na katero občasno naletimo, je nujnost spletne povezave. A saj brez interneta danes res ne moremo več delati, kajne?

Star prenosnik, Linux!

Matej Šmid

Vse, kar je na sosednji strani zapisal Boris, drži. Še najbolj pa začetni poudarek – starega prenosnika ni mogoče prodajati, zatorej naredimo kar največ, da nam bo služil čim dlje. Ko smo strojno obupali nad njim (beri: mu vgradili pomnilnik, kolikor gre, zamenjali disk za SSD), se lotimo programske nadgradnje. Da, lahko se lotimo nadgradnje v Chromebooku, lahko se zadeve lotimo še bolj resno – nanj namestimo Linux!

Vem, za marsikoga je to heretična misel, še posebej danes, ko je res vsem jasno, da Linuxu na namizju ni (in ne bo) uspelo. Toda Linux ima še vedno odločilno prednost, ko je govor o šibkih napravah – strojno je zelo nezahteven. Na voljo so namreč distribucije Linuxa, ki se za silo zadovoljijo že z računalnikom, ki ima le pol gigabajta pomnilnika! Pol gigabajta, to je osemkrat (8x!) manj, kot ima pomnilnika telefon, ki ga imam trenutno v žepu! Taka distribucija je tudi Lubuntu, ki jo priporočam vsakomur, ki si starega računalnika le ne želi vreči v smeti.

»Odprtokodneži« so se v vseh teh letih kljub vsemu naučili marsikaj, zato je namestitev sistema trivialna, opravimo pa jo lahko prek plošče DVD ali ključka USB. Z nekaj sreče pri prepoznavanju strojne opreme bo prenosnik v nekaj minutah pripravljen za delo, prek brezžičnega omrežja pa povezan v svet. Res, namizje je osnovno, brez vgrajenega iskalnika, nekako tako je videti kot v prastarem Windows 95, a deluje. In, ne pozabite, deluje s pol gigabajta pomnilnika! Na računalniku s količkaj več pomnilnika in procesorjem Core2Duo (deset let star procesor!) in več, pa vse skupaj deluje nepredstavljivo hitro, še posebej v primerjavi z Windows, ki so se na istem prenosniku morda vlekli le nekaj deset minut prej.

Najlepše pa je, da je tako opremljen prenosnik v resnici vse in še več, kar bi zmogel kot Chromebook. Za začetek – nanj lahko namestimo čisto uradni Googlov brskalnik Chrome. Tak, kot smo ga vajeni na Windows. Vanj se prijavimo in že se bodo naložile naše bližnjice in spletna gesla. Uporabniški vmesnik brskalnika ostaja enak, kot smo ga vajeni. Uporabljamo lahko torej tudi Google Doc, da o drugih Googlovih aplikacijah (Gmail, Keep) ne govorim. A gre še korak dlje, saj lahko nanj namestimo tudi še kaj dodatnih programov. Prav, strinjam se, da okenskim uporabnikom razni Gimpi ne bodo sedli, a LibreOffice, odprtokodna (beri: brezplačna) alternativa za Microsoftovo Pisarno, popolnoma zadostuje. In, kar je najlepše – vse te programe najdemo v priloženi trgovini, ki za razliko od Microsoftove deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji