Objavljeno: 28.9.2010 | Monitor September 2010

Pro et contra

Pro et contra

Odločam se o nakupu novega prenosnika, pa se ne morem odločiti med velikim prenosnikom z velikim zaslonom, ki ga terjajo moje Excelove tabele, in majhnim prenosnikom, ki bi mu dodatno priklopil zunanji velik monitor. Kakšno je vaše mnenje o obeh možnih rešitvah?

Matic Zupančič: Majhno je lepo

Pred nekaj dnevi sem se z vlakom peljal od Ljubljane do Brežic. Eno uro in tri četrt vožnje sem izkoristil za delo, a po pravici povedano, ni bilo ravno najbolj udobno. Na Siemensovih kompozicijah namreč ni mizic in pomagati si je bilo treba s koleni. Moj prenosni računalnik sicer ne spada med največje. Gre za dve leti staro 15-palčno mobilno delovno postajo, ki sicer dobro rabi svojemu namenu. Ko pa v našem laboratoriju redno videvam kakovostne manjše računalnike, se mi je že večkrat stožilo po njih. Petnajst palcev in 3 kilograme je namreč kar veliko, ko je treba delati v kakšnem manj udobnem okolju. Sploh pa bi precej laže delal na vlaku, če bi bil računalnik manjši.

Toda kot povsod so tudi pri tej dilemi odločilne potrebe uporabnika. Meni osebno majhnost in lahkost pomeni več kot večji zaslon in večja ločljivost. Prenosnik vsak dan prenašam v nahrbtniku in vsak kilogram je lahko odveč.

Če bi v tem trenutku nakupoval prenosni računalnik za svoje delo, bi si omislil majhen, 13- ali 14-palčni poslovni model računalnika, ki bi mu dokupil tudi priklopno postajo in dodatni (ter primerno velik) monitor in seveda tipkovnico ter miško. Priklopna postaja omogoča, da imam vse prej naštete naprave stalno priključene nanjo. Ko pridem v pisarno, računalnik samo spojim s postajo in že lahko normalno delam na veliki tipkovnici in uporabljam oba zaslona. Odpade torej vsakodnevno priklapljanje naprav v usb in druge vtičnice na prenosniku.

Pri delu z Excelom navadno pridno uporabljamo tudi številsko tipkovnico. Pri večjih prenosnikih je ta že sestavni del tipkovnice, a to za seboj potegne tudi manjšo pomanjkljivost, ki jo opažam bolj ali manj pri vseh tovrstnih prenosnikih. Ker je glavni del tipkovnice potisnjen skrajno levo, je tudi položaj telesa glede na zaslon temu primeren, pa tudi leva dlan pada čez rob ohišja, kar je lahko moteče. Če se pošalim, bi rekel, da so uporabniki takih prenosnikov vedno malce ekscentrični - in to v levo. :)

Rešitev za ta zaplet okrog številske tipkovnice je seveda trivialna. Na delovnem mestu uporabljamo običajno namizno tipkovnico, ki nam odgovarja, za delo na terenu pa si omislimo ločeno številčno tipkovnico (brezžično), ki jo lahko v trgovini dobimo že za slabih 30 evrov.

Bom malce navijaški: "small is beautifull" in to prinaša več prednosti. Prvi sta mere in teža, pri čemer sama zmogljivost računala sploh ni okrnjena; "bigger is better" že dolgo ne velja več, sploh pa ne pri prenosnikih. Druga prednost je lažje delo z računalnikom v manj udobnih okoliščinah. Kot tretjo prednost pa bi navedel ekološki vidik in pozitivne posledice, ki jih čutimo tudi uporabniki. Manjša poraba zaslona in skrbneje izbrani in bolj miniaturizirani sestavni deli manjših prenosnikov se poznajo tudi na dolžini avtonomije.

Mitja Mali: Majhno je nerodno

Odgovor na vprašanje je pravzaprav odvisen od tega, ali veliko potujete ali ne, pa tudi če je odgovor da, obe možni rešitvi, ki ju imam predlagati, ne vključujeta nujno priklopne postaje oz. zunanjega monitorja in tipkovnice. Naj razložim.

Današnji prenosni računalniki so, kar zadeva opremljenost in tako tudi zaslon, tako zelo raznoliki, da res ni prav nobene bojazni, da za vaše, katerekoli, potrebe ne bi bilo moč najti ustreznega modela. In če je vaša potreba obdelovati velike Excelove tabele, potem je vaša potreba nedvomno tudi prenosnik z velikim ali pa vsaj visoko ločljivim zaslonom. Definicija "visoko ločljivega" se z leti sicer spreminja, včasih je bila to ločljivost 1024 × 768 pik, nato (če malce preskočim) 1600 × 1050 pik, danes pa je na prenosnikih "top" kar ločljivost "FullHD" oz. 1920 × 1080, oz. 1920 × 1200 pik pri širokozaslonskih modelih. Pri taki ločljivosti je moč popolnoma zadovoljivo pregledovati še tako široke tabele. Res pa je, da je taka ločljivost na premajhnem zaslonu lahko za oči hudo utrujajoča. Hitro sem skočil na Monitorjovo spletno stran in ugotovil, da se prenosniki s tako ločljivostjo začnejo pri 16 palcih in se končajo pri 18 palcih. Najbolje bi si bilo ogledati in v živo preizkusiti, katera od teh velikosti vam najbolj ustreza.

Kajti nobenega dvoma ni, da bo tako velik prenosnik precej težaven za vaša ramena, če ga boste veliko nosili. Že 16-palčni modeli so veliki, za 17- in 18-palčne prenosnike pa lahko zatrdimo, da gre za prave namizne "nadomestke", ki lahko popolnoma nadomestijo namizni računalnik. Kot je zapisal že kolega na levi, imajo tudi številsko tipkovnico, seveda pa so ponavadi opremljeni tudi z močnimi procesorji, velikimi diski in optičnimi enotami.

Če ste veliko na poti, bo tako morda smiselno razmisliti o tretji možnosti, ki vam bo prihranila zvita ramena in hkrati še vedno omogočila produktivnost. Če privzamemo, da na poti velikih Excelovih preglednic v resnici ne pregledujete in obdelujete, temveč jih le "imate", kot referenco oz. zbirko podatkov, bo na poti morda zadostoval tudi mini prenosnik, netbook. Z njim boste na poti lahko uporabljali elektronsko pošto in splet, si morda zapisali nekaj zapiskov in na hitro pobrskali po kateri izmed tabelic. Morda kar v živo, prek VPNja, na strežniških diskih, ali celo "online", prek Google Docs. Ko boste spet v pisarni ali doma, pa se usedete za mizo, na kateri kraljuje velik prenosnik.

Samostojen prenosnik, ki je na mizi zagotovo videti lepše, kot če mu boste prek priklopne postaje in/ali kupa kablov pripeli še monitor, tipkovnico in miško. Da o manjši porabi prostora na mizi niti ne govorim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji