Objavljeno: 26.5.2020 | Monitor Junij 2020

Pro et contra - Telefoni z Googlom ali brez

Pro et contra - Telefoni z Googlom ali brez

Ali so telefoni s Huaweievo tržnico aplikacij res enakovredni tistim, na katerih teče Google? Bo to počasi postala »tretja pot« ali pa morda celo druga?

Telefonom brez »gugla« nič ne manjka

Boris Šavc

Huaweiu so vzeli Googlove storitve in ga zunaj Kitajske pustili na suhem. Kdo bo kupoval tako osiromašene telefone, so mislili in se nazarensko motili. Kitajski telefoni še vedno ponujajo veliko. Odlična strojna oprema z odlično kamero v ospredju sicer ne nadomesti Googlovih Zemljevidov, pošte in trgovine, a verjemite, da precej ublaži muke pri iskanju alternativ. Teh je iz dneva v dan več in vedno boljše so!

Android ni Google, ampak je odprtokodni mobilni operacijski sistem, ki lepo deluje tudi brez storitev ameriškega giganta. Huawei ima svojo tržnico s programi, ki se lepo redi in s hitrimi koraki sledi Googlovi trgovini Play. Razvijalci so navdušeni nad boljšimi pogoji, ki jih dobijo pri kitajskih mešetarjih. Verjetno bi bilo prestopnikov že več, če ne bi bilo v ozadju ameriškega izsiljevanja. Kar nam na tržnici AppGallery manjka, si omislimo v trgovinah Amazon Appstore, F-Droid in drugih. Uporabimo lahko neodvisne odjemalce tržnice Play, kakršna sta Yalp in Aurora Store. Ampak zakaj bi? Obstaja tudi druga pot.

Poleg trgovine se največkrat pojavljajo pomisleki pri zemljevidih in navigaciji. Tako Slovenci kot drugi »zahodnjaki« smo se navadili na Google Maps in težko se jim odrečemo. Pozabili smo, da smo še nedolgo tega uporabljali Garmine in druge navigacijske naprave, ki takisto ponujajo svoje programske rešitve. Huawei se je pri reševanju težave povezal z zemljevidi HERE WeGo, nekdaj znanimi pod imeni OVI in Nokia, na katere so prisegali že telefoni Symbian in Windows, v avtomobile pa jih vgrajujejo sama znana imena, med drugim tudi Audi in BMW.

Video posnetke s spletišča Youtube nam zagotovi VidMate, sporočila dostavlja Textra SMS, spletno brskanje Opera, elektronsko pošto myMail. Ostanejo še spletni dokumenti, preglednice, predstavitve in prevajanje. Za našteto se obrnemo na podjetje, ki ga v resnici nismo nikdar zapustili in večina še vedno prisega nanj. Microsoft na telefonih Huawei ponuja priljubljeni pisarniški paket Office in prevajalca Translator. Če imamo Googlov predvajalnik Chromecast, nam namesto uradne programske opreme, ki bi nam po vseh pravilih kljub nepravemu telefonu morala pripadati, povezavo zagotavlja Tubio.

Beležnice Google Keep in opravil Tasks že do zdaj nismo uporabljali, saj so alternativne možnosti Evernote, Todoist in druge preprosto boljše. Čeprav smo oblak Google Drive koristili zaradi navezanosti na druge storitve spletnega velikana, v resnici nismo nikdar res zapustili dobrega, starega Dropboxa. In še bi lahko naštevali. Življenje brez Googla vsekakor je mogoče, nekateri bi rekli, da celo boljše. Če ne verjamete, vprašajte naključnega ljubitelja Applovih telefonov iPhone.

  

Huaweiju se slabo piše

Matej Šmid

Bill Gates je v nedavnem intervjuju lepo povedal: »Na svetovnem tržišču je prostora za natanko enega ponudnika pametnih telefonov, ki ni Apple«. To trditev je utemeljil na bogatih izkušnjah, ki jih je na tem področju pridobil Microsoft – njegov sistem Windows Phone je neslavno propadel. Ker ni imel podpore razvijalcev, je imel premalo aplikacij, predvsem pa so bili uporabniki popolnoma zadovoljni z drugima dvema konkurentoma – Applovimi iphoni in Googlovimi androidnimi telefoni.

Bojim se, da bo s telefoni Huawei zelo podobno. Propadli seveda ne bodo (matično podjetje pa še manj), saj imajo za seboj milijardno kitajsko tržišče, vendar jih bo Zahod zavrgel. Da bi kitajski velikan zares poskusil s popolnoma svojim sistemom (Harmony OS), smo napol za hec slišali le čisto na začetku vojne ZDA : Kitajska, toda tudi obvoz z odprtokodnim Androidom in lastno trgovino z aplikacijami se mu najverjetneje ne bo posrečil.

Res je, trgovina Huawei AppGallery je vedno bolje založena (pohvala za to gre tudi slovenskim huaweijevcem!), toda še vedno zelo zaostaja za popolnostjo Googlove trgovine Play. Huaweijevi predstavniki kot rešitev čisto resno (!) predlagajo nameščanje posameznih programskih datotek APK in celo uporabo neuradnih trgovin, kot je APK Pure. Kar je seveda skregano z vsako logiko, predvsem pa z varnostno politiko. Ste res pripravljeni »od nekod« sneti neko aplikacijo in ji podeliti vse želene pravice, da lahko na telefonu počne, kar se ji zdi? Bi, denimo, na tak način namestili plačilno aplikacijo NLB Pay (ki je v Huaweijevi trgovini ni)? Ste prepričani, da boste z njo plačevali le svoje stroške in ne morebiti tudi »stroškov« kakih hekerjev?

Predvsem pa, tudi taki varnostno zelo sporni obvozi ne bodo rešili dejstva, da se boste morali naučiti shajati z drugorazrednimi aplikacijami, ki jih navaja kolega na levi strani. Googlove aplikacije na novih Huaweijevih telefonih pač ne delujejo (če nismo ravno »heker« s preveč časa za raziskovanje). Vidmate namesto Youtube? MyMail namesto Gmail? Here namesto Google Zemljevidov? Textra SMS? Opera? Resno? In to na telefonu, ki stane polnih 1000+ evrov? Dvomim, da se bo našlo ravno veliko takih entuziastov.

Kar je seveda škoda. Huawei so vrhunski telefoni, če jih gledamo skozi prizmo strojne opreme. In podjetje ima veliko zaslug, da se je konkurenca (beri: Samsung) po daljšem času končno prebudila iz zimskega spanja. Kar pa, žal, ne spremeni dejstva, da so zaradi programske opreme za uporabnika manj zanimivi ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji