Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2022

Pro et contra - domači internet preko 5G, da ali ne

Pro et contra - domači internet preko 5G, da ali ne

So omrežja 5G res »ubijalec optike«, kot nas poskušajo prepričati oglasna sporočila? Ali je vseeno bolje ostati pri kablu oziroma optiki?

Alternativa v enostavnosti

Matej Šmid

Priznam, tudi meni tovrstna oglasna sporočila še vedno odzvanjajo v ušesih. Pred nekaj leti, ko so nas podjetja (in politiki!) še pripravljali na vstop mobilnih tehnologij pete generacije (5G), smo lahko dobili občutek, da bo to nekaj, kar bo še boljše od toplih žemljic. Da, to bo seveda hitrejši 4G, smo slišali, toda tudi še vse kaj več. Industrija bo vzcvetela, pametni avtomobili se bodo pogovarjali med seboj, živeli bomo v pametnih mestih, internet pa bo neprestano in vsenaokoli nas. Svetlobno hiter, seveda.

Danes je 5G v resnici – le hiter 4G. Pa še ta »hitrost« je zelo odvisna od tega, kakšne zmogljivosti ima operater in v kolikšni meri se jih upa odpreti proti množici uporabnikov, ki se jim na telefonih prižiga oznaka »5G«. Tako zelo odvisna, da imamo operaterja, ki nas v okoliških državah, kjer ima svoja hčerinska podjetja, samodejno preklopi v omrežje 5G, hitrost delovanja pa je mizerna ali pa je sploh ni.

Pa pustimo zdaj to in se posvetimo raje onemu »internet bo neprestano in vsenaokoli nas«. Res je, poleg pametnih telefonov valove 5G po novem lovijo še »ultra« usmerjevalniki in jih spreminjajo v rezidenčni, fiksni internet za domove. Nič revolucionarno novega, saj mobilne usmerjevalnike poznamo že zelo dolgo, še kar dolgo tudi mobilne usmerjevalnike 4G (LTE). Razlika je le v tem, da so tokrat hitrosti precej večje, primerljive s povprečnimi kabelskimi ali optičnimi hitrostmi.

Lahko bi bile večje, seveda. Tehnologija 5G načelno omogoča gigabitne hitrosti. Težava je v zasedenosti omrežja in lokalnih baznih postaj, zato takih hitrosti ne moremo doseči. Pa vendar – ključna prednost »fiksnega interneta 5G« (in morebitne televizije, ki teče prek njega) v resnici ni hitrost, temveč enostavnost priklopa. Če moramo za priklop na optični ali kabelski internet prekopati ulico ali dve, je za 5G dovolj nova bazna postaja na mobilnem stolpu, ki tako in tako že obstaja, morda še iz časov 2G. Vsaj če odmislimo licenčnino za frekvenčni spekter, ki ga je operater moral plačati državi. Priklopa pravzaprav sploh ni, saj ustrezno napravo (ali dve, odvisno od moči signala) priklopimo sami. Le nekaj sreče moramo imeti, da je v naši okolici dovolj močan signal 5G …

  

Ožičeno je zanesljivo

Boris Šavc

Ultra ponudba enega od ponudnikov internetnega dostopa (in televizije) na papirju obljublja nemogoče, cenejši in hitrejši dostop do spleta, brez vezave, čakanja na priklop ter vrtanja po stanovanju oziroma hiši. Bolj kot berem predstavitev, bolj sem prepričan, da slabih strani sveža tehnologija nima. Zakaj potem drugi (in ti) še vedno ponujajo zdaj odvečen, ožičen internet?

Prvi razlog za kabel je jasen, mobilni signal ne seže v notranjost vseh zgradb enako, ponekod sploh ne. Če tudi sami stanujemo ali delamo v takšni brezžični kletki, nam ne preostane drugega kot klasika. Drugi razlog je precej manj očiten, da ne rečem oglaševan. Na hitrost omrežij 5G močno vpliva število ljudi, ki jih v nekem trenutku uporablja. Tako se lahko hitrosti čez dan glede na čas uporabe zelo razlikujejo. Rešitev je v povečanju zmogljivosti na določenem območju in izkušnja je povsem v rokah ponudnika. Če obstoječa infrastruktura ne zadostuje povpraševanju, bi morali omejiti število naročnikov. Kako bo se tem stvarem streglo pri nas, še ne vemo.

Tukaj pridemo do tretje težave, vzdrževanje omrežij 5G je drago, petkrat dražje od optičnih povezav. Mogoče je trenutna akcija ponudnika ugodna, a zagotovo ne bo trajala dolgo. Internet 5G je res hiter, vendar zgolj v smeri proti uporabniku, angleško imenovani upload je omejen (tudi pri našem ponudniku) na 100 Mb/s. Hitrost navzgor je seveda še vedno velika, ampak vprašanje je, kako dolgo bo zadostovala. Optika tovrstne omejitve nima oziroma sta hitrosti lahko simetrični.

Tehnologija omrežnega dostopa 5G je nova, kar pomeni, da hekerje privlači kot parlament prevarante. Odkritih ranljivosti bo vsaj v zgodnjih fazah ogromno in nepridipravi jih bodo s povečano povezljivostjo ter hitrostjo zlahka izkoristili v nečedne namene. Udobnost brezžičnih povezav bo razširila zbir kritičnih naprav in težko bo slediti vsem luknjam v (pametnem) domu.

Za konec pa še en pomislek. Medtem ko nas politiki učijo, kako kuhati testenine brez plina, ter dajejo za zgled ljudi, ki že leta živijo brez elektrike, gremo na energijsko močno potratno tehnologijo dostopa do spleta. Brezžičnost je vedno bila in bo požrešnejša od kabla! Morda je danes razlika še zanemarljiva, a v prihodnosti zagotovo ne bo. Za hišna omrežja 5G velja enako zlato pravilo kot za sleherno novo naprava ali tehnologijo. Če smo zgodnji posvojitelj, moramo na široko odpreti denarnico. In upati na najboljše!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji