Objavljeno: 30.9.2007 14:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2007

Priklopite se (skoraj) kjerkoli

Že vsaj od vzpostavitve prvih omrežij UMTS se mobilni operaterji trudijo postati tudi relevanten ponudnik interneta. Mobitel po nadgradnji omrežja na HSDPA to znova poskuša. Ali mu bo uspelo?

Omrežje HSDPA teoretično omogoča hitrosti do 3,6 Mb/s v smeri k uporabniku, kar se sliši zelo veliko, vsekakor več, kot danes večina kabelskih in xDSL uporabnikov zmore prenesti po "žici". Ne čudi torej, da je Mobitel s svojo ponudbo "Instant internet" nastopil tako močno. Ponudba zajema majhen USB modem HSDPA in obljublja "priklop kjerkoli" in hitrosti "do 3,6 Mb/s". Po preizkusu se sicer strinjamo, da je ponudba mamljiva, vendar hkrati tudi zavajajoča. "Kjerkoli" bi bilo treba spremeniti v "skoraj kjerkoli", s tem da bi za "skoraj povsod" morali zapisati, da bodo hitrosti ranga UMTS oz., še bolj verjetno, le EDGE (239 Kb/s). Pokritost s HSDPA je namreč še nekoliko slabša kot z UMTS, kar je na sliki pokritosti lepo videti. Celo v Ljubljani, v Rožni dolini (le lučaj od središča mesta), smo izmerili hitrosti "le" okrog 2 Mb/s (v smeri k uporabniku; v nasprotni pa okrog 300-400 Kb/s), kar je precej dale

Priloženi program je zelo enostavno uporabljati.

Sicer pa smo bili nad samim modemom (kitajskega izdelovalca Huawei) navdušeni. Resda deluje le v Windows XP in 2000 (ne pa tudi v Visti), vendar tam deluje odlično. Za namestitev namreč sploh ne potrebujemo CDja z gonilniki, saj so ti priloženi kar na pomnilniku flash, ki ga vsebuje napravica. Ob namestitvi se namreč Oknom predstavi kot pogon CD-ROM (!), nato se avtomatsko ("autorun") požene namestitev gonilnikov in ustreznega programa za modem. Res odlično. Dejansko smo v internet priklopljeni le minuto ali dve po odprtju paketa oz. po tem, ko v modem vstavimo kartico SIM.

Signal HSDPA še zdaleč ni na voljo povsod. Tam, kjer ni, modem deluje le s hitrostjo GPRS oz. EDGE, za katero Mobitel trdi, da je na voljo povsod. Modra barva pomeni "pravo" pokritost, vijolična pa, da je signal na voljo le z zunanjo anteno.

Slednjo pri Mobitelu najlaže dobimo s Podatkovnim bonusom, ki nam prinese dodatno kartico SIM (brez naročnine), samo za podatkovne komunikacije. Nanj lahko obesimo enega od podatkovnih paketov, ki so vredni 8,35 evra (na mesec vključeno 100 MB podatkov), 20,86 evra (1 GB podatkov) ali 41,31 evra (10 GB). Odvisno od paketa, nas bo sam modem stal 83,04, 20,44 ali 0,01 evra. Če boste zadevo uporabljali tam, kjer HSDPA res deluje, boste prve megabajte (100 MB) ob manjši nepazljivosti zelo hitro presegli. 100 MB se sicer sliši veliko in le za branje e-pošte tudi je (če se izognemo pripetim filmčkom ...), vendar za resno poslovno delo (VPN, prenašanje datotek v podjetje in iz njega) enostavno ne zadostuje. 1 GB bo verjetno kar dovolj, 10 GB pa sploh.

Kakorkoli, instantni internet je zelo zanimiva ponudba, pri kateri pa je tudi nekaj zavajajočega oglaševanja, na kar je ob nakupu dobro biti pozoren.

Instant Internet, Huawei e220

Kaj: Modem HSDPA USB.

Kdo: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Od 0,01 do 83,04 EUR (odvisno od podatkovnega paketa).

Za: Nadvse enostavna namestitev, visoke hitrosti prenosa tam, kjer je na voljo signal HSDPA.

Proti: Kot popolno nadomestilo za širokopasovni internet se izkaže kot drag. Signal HSDPA ima še slabo pokritost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji