Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2012

Prijazno branje

Na področju optičnih bralnikov tehnologija tipal sicer napreduje, a je že zdavnaj dosegla raven, potrebno za digitalizacijo dokumentov. Tako prave inovacije nastajajo le še pri programih, ki upravljajo optične bralnike.

Novi Canonov DR-C125 je namenjen za do 1500 branj na dan in je sposoben prebrati do 25 črno-belih ali barvnih strani na minuto. Naenkrat lahko vanj vstavimo 30 listov različnih velikosti, ki jih nato odlaga na površino, na katero je postavljen. Ko v branje položimo manjše število listov, je mogoče z ročko na prednji strani bralnik nastaviti tako, da listi ob prehodu skozi senzorje naredijo popoln obrat in se pokončno postavijo nazaj (tako kot pri faksih). Pladenj za vstavljanje dokumentov se tako raztegne, da nanj brez težav naložimo več dokumentov, saj je mogoče ven potegniti toliko ročk in stojal, da na koncu spominja na transformerja.

Pri namestitvi naprave je treba vstaviti CD z gonilniki in priloženimi programi in teh ni malo. Glavna zvezda je Canonov izdelek CaptureOnTouch, ki je primarno sredstvo za upravljanje bralnika. V Canonu se se odločili proces branja dokumentov zelo poenostaviti, tako je v programu možnosti veliko, a so razvrščene v nekaj zavihkov in enostavne za uporabo. OnTouch ne spominja na podobne programe, ki jih izdelovalci ponavadi sparijo z optičnimi bralniki, in ga je veselje uporabljati.

Za začetek branja zadostuje pritisk enega gumba (to lahko storimo v programu ali na sami napravi, ki ima le gumb za vklop/izklop in gumb za branje). V samem programu pa lahko napravi določamo "dela" (angl. jobs) in jih razvrstimo v levo stransko vrstico. Privzeti deli sta sprememba dokumenta v barvni .pdf dokument in avtomatično pošiljanje barvnega .pdf dokumenta na poljuben naslov spletne pošte. Vsakemu delu lahko določimo vrsto datoteke in mu ukažemo, kaj naj s to datoteko naredi. Tu pridejo v igro še drugi programi na namestitvenem CDju, kjer gre izpostaviti združljivost s programom Evernote. Ta je na voljo tudi za pametne telefone in tablice, kar pomeni, da lahko prebrani dokument sinhroniziramo med več naprav in je na voljo povsod.

Žal takšne uporabnosti ne dosežejo drugi programi (BizCard 6, eCopy PDF Pro Office ...). Resda lahko pridejo prav v pisarni, a imajo za marsikoga tudi boljše alternative, predvsem pa ne dosegajo standarda, ki ga postavlja Canonov CaptureOnTouch.)

Canon imageFORMULA DR-C125

Optični bralnik dokumentov.

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 505 EUR.

Za: Programska oprema CaptureOnTouch.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji