Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2012

Prihodnost računalništva

Prišli smo do točke, ko se v naši panogi dogajajo korenite spremembe. Če smo računalnike že v preteklosti po zaslugi PCjeve uporabnosti mučili malodane vsi, pa je sedanjost postregla s popolnoma svežo miselnostjo. Tehnologija je postala seksi. O prenosnikih, pametnih telefonih in tablicah bi se pogovarjal slehernik. Prenosne naprave postajajo gonilna sila nam ljube industrije. Zastavonoša prihodnosti so tablice.

Tržniki in izdelovalci jim rečejo tretja naprava, saj naj bi bile tablice navadno na vrsti šele po nakupu računalnika in pametnega telefona. Kljub temu se zdi, da bi jih radi delali vsi. Večinski delež (še vedno) pripada podjetju Apple, ki je na krilih vizije pokojnega Jobsa na novo definiralo tablični računalnik, zato je njihov izdelek postal sinonim za tablico. Podobno vprašanju: "Katero znamko adidask nosite?", še danes ob odločanju za tablico večkrat slišimo: "Ali sploh potrebujem iPad?" Krivdo gre pripisati nerodnim izdelovalcem, ki so dolgo potrebovali, da so spoznali, da je tablica povsem nova naprava in ne nekakšen prenosnik. Manj je več! Kljub temu da včasih pogrešamo razširljivost, raziskovalca ali miškin kazalec, je sveža smer, ki so jo ubrale tablice, enostavnejša in privlačnejša širšemu krogu ljudi.

Na srečo potrošnikov so se od sramežljivih začetkov jabolčne konkurence stvari korenito spremenile. Najprej je dozorel mobilni operacijski sistem Android, ki je že z različico 4.0 (Ice Cream Sandwich) uspešno združil veji sistema za telefone in tablice, s posodobitvijo 4.1 (Jelly Bean) pa je zdrave temelje še dodatno ojačal, zatem so se zbudili še izdelovalci. Tablice z Androidom niso več grde račke ali enojajčni dvojčki priljubljenega iPada, posodobili so tudi drobovja svojih paradnih konjev, tako da se marsikdaj pripeti, da je androidna tablica (vsaj na papirju) precej močnejša od Applovega prvaka. Podjetje iz Cupertina igra drugo violino tudi ob napredku, saj je androidna vojska tista, ki skuša iznajti nekaj novega. Asusu je na primer uspelo s Transformerji, tablicami, ki se na željo kupca pretvorijo v čisto spodoben prenosni računalnik. Na valovih uspeha skušajo podoben preboj storiti s telefonom Padfone, ki se bo znal preobraziti v tablico. Prva različica je naletela na mešan odziv, a to Tajvancem ni vzelo poguma, zato so pripravili že Padfone s številko 2. Samsung, ki telefone zbližuje z naravo, želi tudi s tablicami uspeti na podoben način. Programske dodatke, kot so lebdeče predvajanje video posnetkov, razširjena večopravilnost in pisalo S-Pen, so prenesli na paradnega konja, tablico Galaxy Note 10.1, ki je vse prej kot običajen tablični računalnik. Tablicam se bližajo tudi telefoni. Še malo, pa bosta najmanjša tablica in največji telefon povsem skupaj. Bomo takrat še vedno govorili o dveh ločenih kategorijah?

Prihajajoči operacijski sistem Windows 8/RT je sprožil novo poplavo tablic v najrazličnejših pojavnih oblikah. Ene so velike kot miza, drugih ne ločiš od prenosnika, spet tretje se ponujajo namesto monitorja. Ker je Windows 8 prvi operacijski sistem, ki bo združil oba svetova, namizno in mobilno računalništvo, se nadejamo večjega števila hibridov. Sony je že predstavil računalnik v enem kosu, ki ga lahko ob koncu dneva odklopimo z napajanja, mu odstranimo miško in tipkovnico ter se z njim uležemo na kavč in se prepustimo večerni seansi spletnega brskanja. Prepričani smo, da ne bo dolgo osamljen. Napovedi z nedavnih sejmov elektronike so potrdile, da računalništvo nikoli več ne bo enako. Nova era računalništva je tu.

Apple je kljub pisanemu dogajanju še vedno prvi. Proda največ tablic, telefoni mu dobesedno letijo s polic, ljudje pa na nove izdelke čakajo po več dni v vrsti pred trgovinami. Kljub temu se zdi, da ga tekmeci dohajajo. Morda jih je enostavno preveč, morda jim manjka vizije pokojnega Jobsa, a trg, ki so ga ustvarili sami, se vztrajno polni s prišleki od drugod. Nevarnost je prepoznal tudi Apple, zato skuša zapolniti vrzeli v obrambi prestola. Prva zaplata pride še letos. Manjši iPad, ki se bržkone ne bo imenoval iPad Mini, zna zopet zmešati štrene in nagnati strah v kosti zasledovalcem.

O tem kako kupiti tablico, katere modele in kako smo preizkušali, katera tablica je zmagala in še marsikaj, berite v novembrski številki revije Monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji