Objavljeno: 24.12.2010 11:31 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2010

Prihodnost prenosnikov

Prihodnost prenosnikov

Prenosni računalniki so se v svojem kratkem obstoju pravzaprav zelo malo razvili. Najhitrejši in najopaznejši razvoj se je dogajal praktično v pradavnini osebnega računalništva - osemdesetih. V devetdesetih smo dobili še barvne zaslone, v zadnjem desetletju pa se je razvoj nekoliko upočasnil.

Saj ne, da ga ne bi bilo, a povprečnemu uporabniku je bistveno manj očiten (razen vse nižjih cen, seveda). Prenosniki se po videzu in osnovnem delovanju pravzaprav niso kaj prida spremenili že nekaj let. Kljub zmogljivejšim procesorjem delujejo približno enako hitro (ali pa višje hitrosti pri tipkanju in deskanju ne opazimo...), kljub varčnejši zasnovi pa tudi akumulatorji delujejo podobno dolgo (z redkimi izjemami). Priključki so zadnjih nekaj let povsem enaki (dobro, res je končno zamrl analogni modem), le prerazporedili so se glede na cenovni razred.

Edina večja novost v zadnjih letih so mini prenosniki oziroma t. i. netbooki. Njihova originalna formula izpred treh let (nizke zmogljivosti, majhne mere in teža, nizka cena) se je sicer približala navadnim prenosnikom, edine prednosti, ki so jo še obdržali, so majhne mere (in masa). To je do neke mere tudi razlog, zakaj se jim je v zadnjem letu priljubljenost nekoliko zmanjšala.

In kam bodo šli prenosniki? Zanimivo mnenje okoli tega ima dolgoletni računalniški "trendsetter", podjetje Apple. Ko je dve leti nazaj naznanilo prenosnik, imenovan MacBook Air, je kolektivna novinarska srenja (z nami vred) napravo označila za vajo v oblikovanju in marketingu. Vsi smo bili mnenja, da bo šlo le za statusni simbol, za Applovo izkazovanje pred drugimi, da pa neke resne prihodnosti Air nima. Danes pa je videti, da smo se zopet motili.

V tej številki si lahko preberete preizkus enega izmed dveh prenosnikov, ki predstavljata novo generacijo serije Air. Več kot očitno je, da mislijo pri Applu s to serijo naprav zelo resno in da jim predstavlja več kot le, kot smo zapisali zgoraj, vajo v oblikovanju in marketingu. Po besedah Steve Jobsa ob nedavni predstavitvi teh prenosnikov gre za prihodnost prenosnih računalnikov.

In kaj ta prihodnost prinaša? Predvsem večjo mobilnost. Te naprave so lažje kot večina današnjih prenosnikov (primerljive so z netbooki), kljub temu premorejo zadovoljivo velike zaslone in tipkovnice. Vsaj pri zaslonih si lahko predstavljamo, da se v naslednjem letu ali dveh obeta podobno tanek prenosnik s še večjim zaslonom. Zelo spodbudna je tudi uporaba diska tipa SSD, kar obenem pohitri delovanje in zniža porabo energije. Na tem področju si lahko končno obetamo konkretne spremembe - večji Air namreč zdrži do 7 ur, v mirovanju pa bojda počaka cel mesec dni.

Optični pogoni se počasi poslavljajo, o tem ni dvoma. Nadomestili so jih ključi USB, oboje pa počasi nadomeščajo hitre povezave v splet (in spletne storitve, ki omogočajo hiter in učinkovit prenos večjih datotek). Omrežni priključki bodo vse manj žični in vse bolj zračni, USBji pa bodo še naprej kraljevali. Prenosnikoma Air sicer manjka vsaj kak izhod HDMI, kar pa bodo po našem mnenju dodali drugi izdelovalci na svoje lahke, tanke modele. Ti bodo od Appla torej pobrali vse najboljše lastnosti, prihodnost prenosnikov pa bo dejansko taka, kot si jo zamišlja Steve Jobs - mobilna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji