Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2015

Prihod novega izdelovalca

Prihod novega izdelovalca

Področje pametnih telefonov je danes že zelo razvito, a še vedno prihaja do razmeroma velikih sprememb in premikov. Razmerja moči se spreminjajo iz dneva v dan, kot po tekočem traku prihajajo nove naprave, ki naj bi bile vsakič še občutno boljše od predhodnic.

Velikim izdelovalcem, katerih reklame vidimo na vsakem koraku, pa ne gre nujno dobro – lep zgled je HTC, katerega telefoni, sploh tisti v srednjih in višjih cenovnih razredih, so odlični, a ne dosegajo ravno dobrih poslovnih rezultatov. Podobno velja za Samsung, ki sicer izdeluje še kup drugih reči, a kljub največjemu svetovnemu tržnemu deležu med androidnimi izdelovalci ni videti, da bi bil (vsaj   finančno) hudo uspešen.

Pravzaprav je edini izmed velikih in znanih izdelovalcev, ki očitno ne more storiti slabega, Apple. Vsaka nova različica telefona iPhone se dobro prodaja, vemo, da imajo najvišje marže med vsemi izdelovalci pametih telefonov. Zasedajo le zgornji del trga, zanimajo jih torej le kupci, ki so za naprave pripravljeni odšteti največ.

Na drugi strani pa je vedno več trenutno manj znanih podjetij, ki resno ogrožajo Samsung, HTC, LG in Sony, torej poleg Appla (zdaj pa morda tudi Microsofta?) največja imena mobilne telefonije. Govorimo o izdelovalcih z Daljnega vzhoda, največkrat s Kitajskega. Eden izmed njih, velikan Lenovo, zdaj prihaja tudi na naš trg.

V Lenovu so lani od Googla kupili podjetje Motorola (no, v Googlu so kljub temu obdržali kar nekaj patentov), čeprav so svoje telefone razvijali že prej. V tej številki si lahko preberete preizkus dveh njihovih zmogljivejših telefonov, ki po razmeroma dobri ceni ponujata kar veliko. Tudi na večjem preizkusu cenejših pametnih telefonov (do 300 evrov) se najde nekaj kitajskih naprav, ki so povsem primerljive s korejskimi (ali japonskimi) modeli.

Pred petdesetimi leti so bile naprave z Japonskega cenejše, potem so to vlogo prevzeli korejski izdelovalci, danes kitajski. Za njimi se že vrstijo tudi drugi – na Filipinih, denimo, je že nekaj let zapored vodilni domači izdelovalec pametnih telefonov Cherry Mobile. Kaj torej ostane HTCju, Samsungu in drugim? Na eni strani se borijo z dragimi telefoni, ki si med seboj porazdelijo del elitnega trga, ki ga ne zasede iPhone. Na drugi strani pa prihaja vedno več izdelovalcev, ki so bili do nedavna še preslabi, da bi jih kdo resno vzel, danes pa so že hudirjevo dobri – in to po vse nižji ceni.

Prav zanimivo je spremljati svetovni trg. Pri nas pa lahko rečemo, da smo veseli vsakogar, ki ponudi še kakšno zanimivo in cenovno konkurenčno alternativo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji