Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2022

Presenetljivo veliki in najdražji roborock

Preizkušanje izdelkov, ki so si med seboj podobni, hitro postane monotono. Dolgčas razbije le model, ki meri na sam vrh ponudbe in ga poskuša doseči z novimi, inovativnimi zmožnostmi in s kakšnim presenečenjem. Na tokratnem sesalnem preizkusu vsa presenečenja, žal, niso bila pozitivna.

Že od vsega začetka je bilo očitno, da bo tokratni sesalni preizkus nekoliko drugačen. Prvo presenečenje je bila velikost škatle, ki mi jo je prinesel vodja laboratorija, drugo pa, da je bila v njej le polnila postaja, saj je sesalnik prinesel ločeno. Postaja je gromozanska, saj poleg elektronike za polnjene in posode z vrečko, v katero se praznita prah in umazanija, premore še dve dodatni posodi – za čisto in odpadno vodo. Za pomivanje tal, namreč. Posodi bi obiskovalci morda zamenjali za smetnjake oziroma posode za ločevanje odpadkov. Podučite jih, da so v resnici glavni adut izdelka z nedomiselnim imenom Roborock S7 MaxV Ultra. Sesalnik se v »Ultro« vzvratno parkira, izprazni se posoda za prah in umazanijo, nato pa še očisti krpe za brisanje. Gre za še zadnji košček v mozaiku zmogljivosti, ki zagotavlja, da lahko robot več dni, ob manjši aktivnosti pa celo več tednov, samodejno sesa in briše tla, brez posredovanja lastnika.

Ko sem v stanovanju našel prostor za postajo, sem ji dodal sesalnik, ga prek simpatične in pregledne aplikacije brez težav aktiviral in ga praktično v trenutku povezal z domačim brezžičnim omrežjem. Sledilo je obvezno posodabljanje programske opreme, nato pa sem brez obotavljanja napolnil posodo za čisto vodo, dodal nekaj kapljic čistila in robota poslal v boj z domačo umazanijo.

Že po nekaj sekundah se je (ponovno) izkazalo, da je Roborockova tehnologija prepoznavanja prostora in risanja tlorisov zares vrhunska. Prepoznavanje lahko poteka med sesanjem in brisanjem, robotka pa lahko pošljemo tudi v hitro izvidnico, da spozna stanovanje ali hišo. Spoznanje, da zna aplikacija tloris še dodatno izboljšati z uporabo tehnologije navidezne resničnosti (VR), je bila naslednji zaznamek na seznamu presenečenj. Upamo le, da se nekdo na Kitajskem ne naslaja nad mojim stanovanjem in umazanijo v njem …

Kako torej pomivanje?

Za preizkuševalce je posoda za odpadno vodo enostaven indikator, kako učinkovito je robot pobrisal tla. Po tem kriteriju je bil rezultat fantastičen – voda je bila zelo umazana! To je nakazovalo, da imamo zelo umazana tla, krivdo pa sva z ženo prevalila na našo psičko in se poenotila, da je skrajni čas, da si omislimo svoj robotski sesalnik. Sicer bomo imeli čista tla le takrat, ko bom kakšnega preizkušal.

Nekaj trenutkov za tem se je razmišljanje izkazalo za napačno. Presenečen sem ugotovil, da izvor umazanije niso bila naša tla – v stanovanje je prišla z neverjetno umazano krpo, ki je bila na nameščena na robotu in jo je na njem pustil neki drugi preizkuševalec pred menoj! Roborock je stanovanje posesal in ga temeljito pomazal s tujo umazanijo. Pomiril sem se šele, ko sem se spomnil, da preizkušam robotski sesalnik in pomivalnik ter ne metle in krpe za tla. Krpo sem vrgel v smeti, namestil novo, robotku ukazal, naj trikrat pomije vse sobe, tačas pa zabil z brskanjem po aplikaciji.

Tam sem našel tudi biserčke. Denimo Cupid mode. Vedno se nasmehnem, ko ugotovim, da imajo korporacije in njihovi oblikovalci izdelkov smisel za humor. Verjamem, da to lahko pomeni, da njihovi programerji niso ves čas zasedeni s paničnim odpravljanjem napak in z dodajanjem zmogljivosti, ki jim jih ni uspelo pravočasno dodati v prejšnjo različico. Očitno najdejo čas tudi za presenečenja, kot je Cupid Mode: če roborock sreča drugega robota, se mu nežno približa in izmenjata si »poljubček«. Neuporabno? Popolnoma. Simpatično? Vsekakor!

Čez dobre pol ure je bilo stanovanje kot iz škatlice, tla niso več smrdela, jaz pa sem zaključil, da je Roborock sestavil odličen izdelek, ki bo zadovoljil tudi najzahtevnejše in najbolj lene kupce. Kamera, lidar in tipala mu omogočajo pametno navigacijo po prostoru, inteligentno prepoznavanje in izogibanje predmetom. Odlično sesanje omogočajo gumijasta krtača, izjemno močan vlek in prilagajanje delovanja prepoznani površini. Pomivanje s čistilom zmerno umazana tla prijetno osveži. Delovanje je dovolj tiho, da ga brez težav naročite za nočno uro, žal pa je praznjenje posode za prah še vedno zelo glasen del cikla. K sreči ne traja prav dolgo.

Napravi ne gre prav veliko očitati, mogoče le uporabo vreče za prah za enkratno uporabo, ki bi jo lahko nadomestil košek, ki ga le izpraznimo. Ker gre za vrhunski izdelek, je visoka cena razumljiva. A kdor išče najboljši robotski sesalnik in si ga lahko privošči ter ima dovolj prostora zanj, mu nakupa gotovo ne bo žal.

Roborock S7 MaxV Ultra

robotski sesalnik s pametno polnilno in oskrbovalno postajo

Prodaja: roborock.si

Cena: 1.200 EUR

Za: Odlično čiščenje, inteligentno in avtonomno delovanje.

Proti: Uporaba vrečk za enkratno uporabo, glasnost pri praznjenju posode za prah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji